Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Kόλιανδρος: Το μπαχαρικό με τις θεραπευτικές ιδιότητες

O κόλιανδρος είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τον ξηρό καρπό του φυτού Coriandrum sativum. Αυτό το βότανο ονομάζεται επίσης κορίανδρος ή κινέζικος μαϊντανός και ανήκει στην οικογένεια των σελινοειδών (ή σκιαδοφόρων).


Οι καρποί ή σπόροι του είναι μικροί, στρογγυλοί με καφέ ή κιτρινο-καφέ χρώμα. Οι σπόροι, τα φύλλα ακόμα και οι ρίζες του κόλιανδρου είναι βρώσιμες, αν και έχουν πολύ ξεχωριστές γεύσεις και χρήσεις. O κόλιανδρος χρησιμοποιείται σε κάρυ ή σε άλλες ασιατικές κουζίνες και συχνά συνδυάζεται με τζίντζερ. Χρησιμοποιείται, επίσης, για γεύση στα λουκάνικα, αλλά και στην παρασκευή ορισμένων τσιγάρων. Τα φύλλα του κόλιανδρου έχουν πολύ έντονη γεύση και προκαλούν συχνά ακραίες αντιδράσεις με τους περισσότερους ανθρώπους είτε να τον λατρεύουν είτε να τον μισούν, ενώ σπάνια υπάρχουν ενδιάμεσα συναισθήματα.

Τα φύλλα του κόλιανδρου περιέχουν πλούσιες ποσότητες βιταμινών Α, C και Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και μικροποσότητες νιασίνης, βιταμίνης Β6, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

Οι σπόροι του κόλιανδρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως στο Ιράν, για τη θεραπεία της αϋπνίας και του άγχους, λόγω της ηρεμιστικής επίδρασής τους. Μια μορφή σκόνης κόλιανδρου χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της κρίσης πανικού, την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές. Επίσης, θεωρείται ότι προωθεί την καλή μνήμη.

Τα φύλλα του κόλιανδρου περιέχουν φυσικά αντιισταμινικά, βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή. Ο χυμός που εξάγεται από τα φύλλα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια τοπική εφαρμογή για τη θεραπεία των αλλεργιών και των ασθενειών του δέρματος, όπως το έκζεμα και οι μυκητιασικές λοιμώξεις. Επίσης, τα φύλλα είναι αποτελεσματικά στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Οταν βραστεί σε ζεστό νερό, ο κόλιανδρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία κολικού, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα, μείωση σπασμών του πεπτικού συστήματος, να ανακουφίσει κοιλιακούς πόνους, να θεραπεύσει βακτήρια και μυκητιασικές λοιμώξεις και να σκοτώσει εντερικά παράσιτα. Μελέτες έχουν δείξει πως το έλαιο του κόλιανδρου έχει καλές αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι του E.coli και των βακτηρίων σαλμονέλας και είναι ένας ισχυρός παράγοντας αποτοξίνωσης των επιβλαβών ουσιών, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Είναι, επίσης, αποτελεσματικός στην πρόληψη και θεραπεία της επιπεφυκίτιδας.

Οταν συνδυαστεί με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αποφυγή υδρογονωμένων λιπών, πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικό σε μορφή σκόνης στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του ήπατος, του μαστού και παχέος εντέρου.

Το έλαιο που εξάγεται από αποξηραμένα φρούτα κόλιανδρου είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από ρευματικούς πόνους και πόνους στο σώμα που συνδέονται με τη γρίπη ή το κρύο. Ελαιο από εκχύλισμα κόλιανδρου μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στην κοιλιά για να ανακουφίσει τον πόνο από τη δυσπεψία, τους κολικούς, το φούσκωμα και τη διάρροια.

Μπορεί επίσης να ρυθμίσει τα επίπεδα της ινσουλίνης, να μειώσει τη χοληστερόλη, να θεραπεύσει τις αιμορροΐδες και άλλες διαταραχές των φλεβών, να ενισχύσει τη λίμπιντο, να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και να εμποδίσει την κατακράτηση υγρών.


Ενώ, όμως, ο κόλιανδρος έχει πολλά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να παρακολουθείται η χρήση του, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, ενώ ο κόλιανδρος σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και βρογχίτιδας μεταξύ των χρονίως πασχόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου