Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κουρκούμη κατά της ουλιτιδας

Η ουλίτιδα είναι μια ήπια λοίμωξη των ούλων. Μπορεί να την αναπτύξει οποιοσδήποτε (ορισμένοι, όμως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο) και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, ερυθρότητα και πρήξιμο των ούλων και η πιο κοινή αιτία της είναι η κακή στοματική υγιεινή, η οποία επιτρέπει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια.

Αν το πρόβλημά σας είναι περιστασιακό, δοκιμάστε τις παρακάτω φυσικές θεραπείες στο σπίτι σας. Αν δεν έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον οδοντίατρό σας, καθώς η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρή φλεγμονή, την περιοδοντίτιδα, ακόμα και σε απώλεια των δοντιών.

Θεραπεία με κουρκούμη
Η κουρκούμη περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πλάκα, τον πόνο, το οίδημα και τη φλεγμονή στα ούλα. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τη βακτηριακή δράση, προλαμβάνοντας έτσι τη λοίμωξη.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Indian Society of Periodontology, διαπίστωσε, επίσης, ότι το στοματικό διάλυμα κουρκούμης (10 mg εκχύλισμα κουρκουμίνης, διαλυμένο σε 100 ml νερού, με την προσθήκη αρωματικού παράγοντα μέντας) βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό στον έλεγχο της πλάκας και την πρόληψη της ουλίτιδας, με ένα παραδοσιακό στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.

Πώς να την χρησιμοποιήσετε
Φτιάξτε μια πάστα από 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι μουστάρδας. Απλώστε την στα δόντια και τα ούλα σας και κάντε μασάζ δύο φορές την ημέρα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνη με λίγο νερό ή έλαιο βιταμίνης Ε. Εφαρμόστε το μίγμα στα ούλα σας και αφήστε το για 10 λεπτά πριν το ξέπλυμα με ζεστό νερό. Ακολουθήστε αυτή τη θεραπεία τουλάχιστον μία φορά, ημερησίως, για μερικές εβδομάδες.

Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε μια πάστα από σκόνη κουρκούμης και λίγο νερό. Χρησιμοποιώντας μία οδοντόβουρτσα με μαλακή τρίχα, βουρτσίστε τα δόντια σας με το μίγμα. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου