Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κεφίρ: Το ποτό των αιωνόβιων

Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Στην πατρίδα του χαρακτηρίζεται ως το ποτό των αιωνόβιων και ίσως όχι άδικα. Προέρχεται από τη Βόρεια Οσετία, μια περιοχή στα βουνά του Καυκάσου. Το κεφίρ, είναι ένα ρόφημα, το οποίο παράγεται με γάλα (αγελαδινό ή κατσικίσιο ή πρόβειο κ.α.) και τη χρήση κόκκων κεφίρ, μιας αποικίας φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικών).


Στη ρευστή μορφή του μοιάζει με γάλα και στη συμπυκνωμένη με γιαούρτι.

Ευεργετικές ιδιότητες
Η συχνή χρήση του κεφίρ μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από τις διαταραχές του πεπτικού. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας (μέσω της αύησης της κινητικότητας του εντέρου) καθώς και στη μείωση του μετεωρισμού. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μέταλλων και αμινοξέων, με υψηλή περιεκτικότητα θειαμίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β12, ασβεστίου και μαγνησίου.

Έχει αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και δρα χαλαρωτικά λόγω της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για το νευρικό σύστημα. Αν και βασίζεται στο γάλα, το κεφίρ είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστη ποσότητα.

Σε τι διαφέρει από το γιαούρτι
Η σημαντική διαφορά μεταξύ γιαουρτιού και του κεφίρ είναι το είδος των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την ζύμωση του γάλακτος. Για το γιαούρτι χρησιμοποιούνται μόνο βακτήρια σε αντίθεση με το κεφίρ που χρησιμοποιούνται και βακτήρια αλλά και μαγιά κεφίρ.

Στην κουζίνα
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Επίσης, ως υλικό για κέικ, το οποίο θα το κάνει πολύ αφράτο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και τυρί το οποίο δεν διαλύεται στο μαγείρεμα.

Το κεφίρ διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται μέσα σε 7 ημέρες. Μπορείτε να πίνετε κάθε μέρα, αλλά συνήθως συνιστάται να μην υπερβαίνονται τα 4 ποτήρια την ημέρα. Μια φορά την εβδομάδα κάντε ένα διάλειμμα.

Κεφίρ και εγκυμοσύνη
Το παραδοσιακά χειροποίητο κεφίρ περιέχει ένα ποσοστό αλκοόλ, της τάξης 0,3 - 2 %. Η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική, ωστόσο η ποσότητα που θα καταναλώνετε θα πρέπει να προκύπτει από συζήτηση με το γιατρό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου