Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Εσείς έχετε δοκιμάσει το λινέλαιο;

Με μια ιδιαίτερη γεύση που μοιάζει με αυτή των ξηρών καρπών, το λινέλαιο αποτελεί την τέλεια
εναλλακτική επιλογή, αντί για το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Γιατί δεν είναι μόνο γευστικό, είναι και ευεργετικό για την υγεία.


Είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα όποια δρουν κατά της χοληστερίνης και της κατάθλιψης, είναι ευεργετικά για την κλιμακτήριο και για την χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρείται όμορφη.

Το λινέλαιο που παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής πίεσης από λιναρόσπορο βιολογικής καλλιέργειας είναι ιδανικό για να νοστιμέψει τα πιάτα σας και συγχρόνως να ευεργετήσει την υγεία σας (το λινέλαιο θερμής έκθλιψης χρησιμοποιείται μόνο στη ζωγραφική και στην επιπλοποιεία).

Ωστόσο, επειδή στις υψηλές θερμοκρασίες μειώνεται η θρεπτική του αξία, ενδείκνυται μόνο για σαλάτες και κρύα εδέσματα.

Το παραγόμενο από λιναρόσπορο έλαιο,όμως, δεν είναι μόνο ένα υγιεινό και νόστιμο συστατικό για την κουζίνα. Χρησιμοποιείται και για την προστασία του ξύλου, ως χρωστική, καθώς και ως συστατικό σε καλλυντικά.

Πώς πρέπει να συντηρείται
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ωμέγα 3 λιπαρά, το λινέλαιο, οξειδώνεται πολύ γρήγορα μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα και υψηλές θερμοκρασίες και γίνεται πικρό. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να καταναλώνεται μέσα σε περίπου δυο μήνες.


Συνιστάται η τοποθέτησή του στο ψυγείο και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό μέρος. Το λινέλαιο μπορεί να διατηρηθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να πήξει (παγώσει).

**Κυκλοφορεί και ως συμπλήρωμα διατροφής.


Υγιεινή συνταγή με λινέλαιο πατάτες και γιαούρτι

Υλικά
6 μέτριες πατάτες
500γρ γιαούρτι αγελάδας
1 κρεμμύδι
½ φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
λίγο φρέσκο πράσο
4 κουταλιές της σούπας λινέλαιο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι. Στο μεταξύ ανακατεύουμε το γιαούρτι νε το γάλα και το λινέλαιο μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε φέτες και περιχύνουμε με το γιαούρτι. Το πιάτο προσφέρεται με σαλάτα, η όποια μπορεί να έχει επίσης dressing λιναρόσπορου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου