Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Δάφνη: Το βότανο των ηρώων

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έδινα ιδιαίτερη σημασία σ ’αυτό το αρωματικό δέντρο. Με φύλλα δάφνης στεφάνωναν τους αθλητές και ήρωες, δοξάζοντας τους με τις μεγαλύτερες τιμές. Η συνήθεια αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα. Η δάφνη είναι το απόλυτο σύμβολο σοφίας, τιμής και ποίησης.


Η Πυθία μασούσε φύλλα δάφνης πριν ανέβει στο τρίποδα για να δώσει χρησμό, με δάφνη στεφάνωναν τους νικητές των Πυθικών αγώνων, με δάφνη ο Απόλλωνας εξάγνισε από τον φόνο της μητέρας του τον Ορέστη, η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη με αναφορές στο ευγενές δέντρο αυτό. Άραγε επειδή είναι βότανο με πολλές ιδιότητες και χρήσεις;

Ας δούμε τη δάφνη από κοντά. Τα φύλλα δάφνης στο φαγητό, εκτός από το υπέροχο άρωμα, βοηθούν και στη χώνευση. Τα αποξηραμένα φύλλα έχουν καλύτερο και πιο δυνατό άρωμα από τα φρέσκα. Βάλτε 2-3 φύλλα δάφνης σε σούπες, μαρινάδες, κρεατικά φούρνου αλλά και στα λαχανικά. Μπορούμε να φτιάξουμε και τσάι από φύλλα δάφνης. Απλά βράστε το νερό σε βραστήρα και ρίξτε το πάνω σε 2-3 φύλλα δάφνης για ένα πολύ αρωματικό τσάι που σας ανοίγει τη φαντασία, χαρίζει έμπνευση, φτιάχνει τη διάθεση και ανοίγει το 6ο και 7ο chakra (θυμηθείτε τη Πυθία!)

Επίσης to τσάι από δάφνη είναι χωνευτικό, καταπραΰνει το στομάχι, χαμηλώνει τα επίπεδα ζαχάρου και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, μαλακώνει τον λαιμό και βοηθά σε διάρροια και φουσκώματα εντέρων. Αν νιώθετε καταβεβλημένη ή πολύ αγχωμένη, βάλτε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο από τα φύλλα δάφνης σε μια κεραμική συσκευή (burner). Το άρωμα καταπραΰνει τα νεύρα, χαρίζει έμπνευση και καλή διάθεση. Το λάδι αυτό είναι και πολύτιμο όπλο κατά της τριχόπτωσης!

Προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης στο σαμπουάν και στο conditioner σας. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, ενισχύει τη δομή της τρίχας, θρέφει και δίνει λάμψη στα μαλλιά, δρα κατά της πιτυρίδας και βοηθάει τα καταστραμμένα μαλλιά να επανέρχονται στο φυσιολογικό. Φτιάξτε μια δυναμωτική μάσκα μαλλιών με τον εξής τρόπο: σε 2 κουταλιές coconut oil βάλτε 4 σταγόνες λαδάκι δάφνης και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το για μισή ώρα και μετά λούστε τα μαλλιά.

Προσέξτε! Μιλάμε πάντα για το αιθέριο λάδι από τα φύλλα της δάφνης, όχι για το μαύρο παχύρευστο δαφνέλαιο από τους καρπούς που μαυρίζει τα μαλλιά, η πώληση του οποίου έχει πια απαγορευθεί λόγο της τοξικότητας του. Το αιθέριο έλαιο δάφνης είναι και ισχυρό παυσίπονο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ρευματισμούς και αρθριτικά, όταν το χρησιμοποιούμε για μασάζ. Απλά προσθέστε 5 σταγόνες σε λάδι βάση, όπως το αμυγδαλέλαιο και κάντε μασάζ στις πονεμένες περιοχές, ή βάλτε μερικές σταγόνες στο μπάνιο για ανακούφιση από τους πόνους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου