Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αυτά είναι τα αντιπυρετικά της φύσης!

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι ο πυρετός. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πέσετε «θύμα» του και δεν θέλετε να καταφύγετε στη λήψη κάποιου αντιπυρετικού φαρμάκου, δοκιμάστε να ανακουφιστείτε με βότανα και αιθέρια έλαια που έχουν αντιπυρετική δράση.


Σαμπούκος
Άλλες ονομασίες: Ζαμπούκος, κουφοξυλιά, αφροξυλιά

Ανήκει στα πιο διαδεδομένα και ασφαλή βότανα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Τα άνθη και τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να προκαλούν εφίδρωση, γεγονός που μειώνει την υψηλή θερμοκρασία του σώματος. Επιπλέον, καταπραΰνουν τον πονόλαιμο, τον βήχα και τη ρινική συμφόρηση, ενώ ανακουφίζουν από τους πονοκεφάλους, που μπορεί να συνοδεύουν ένα κρυολόγημα.

Εχινάκεια
Πρόκειται για ένα από τα πιο μελετημένα φυτά με επιβεβαιωμένες αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά δραστικά όχι μόνο στην ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα αλλά και στην πρόληψή του, καθώς θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού. Ενδείκνυται για τον πυρετό, τον βήχα, τον πονόλαιμο και το συνάχι.
Προσοχή! Θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως η κορτιζόνη. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται για μεγάλα διαστήματα (πάνω από 10 ημέρες), καθώς ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και επομένως να «λυγίσει» την άμυνα του οργανισμού.

Σπειραία
Άλλη ονομασία: Φιλιπέντουλα

Συγκαταλέγεται στα βότανα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ιδιότητα που οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε σαλικυλικές ενώσεις. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές της ασπιρίνης.

Φύλλα ελιάς
Δεν είναι γνωστά μόνο για τη συμβολή τους στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν ελαιοευρωπεΐνη, ένα συστατικό με αντιβιοτικές και αντιιικές ιδιότητες, χάρη στο οποίο δρουν ευεργετικά στη θεραπεία του πυρετού και των άλλων συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Τζίντζερ
Άλλη ονομασία: Πιπερόριζα

Αν νιώθετε να σας περιτριγυρίζουν τα προεόρτια μιας ίωσης, φτιάξτε ένα έγχυμα από τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ ή αποξηραμένη σε σκόνη. Η γνωστή ρίζα διαθέτει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση, που την καθιστούν ιδανική για την αντιμετώπιση του πυρετού.

Φασκόμηλο
Άλλες ονομασίες: Αλιφασκιά, αλισφακιά, χαμοσφάκα, μοσχακίδι

Γνωστό από την αρχαιότητα, το φασκόμηλο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τον πυρετό. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και γι’ αυτό συστήνεται στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα).

Προσοχή! Η λήψη του σε υψηλές δόσεις ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, δεν συστήνεται στους επιληπτικούς.

Τίλιο
Άλλες ονομασίες: Φλαμουριά, φιλύρα, φιλουργιά

Το ταπεινό τίλιο είναι φάρμακο για όσους έχουν κρυολογήσει. Τα φύλλα και τα άνθη του είναι γνωστά για την εφιδρωτική τους δράση, ενώ συστήνονται επίσης για τον βήχα και το συνάχι. Επιπλέον, το τίλιο έχει ήπια αντισπασμωδικές και υπναγωγές ιδιότητες, που είναι ευεργετικές όταν είμαστε κρυωμένοι.

Ευκάλυπτος: Το «δυνατό χαρτί»
Είναι βότανο με ισχυρή αντιβιοτική δράση, που ενδείκνυται για τον πυρετό αλλά και γενικότερα για την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Μπορούμε να το απολαύσουμε μετά το γεύμα ως έγχυμα, βυθίζοντας 3-4 φύλλα ευκαλύπτου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για περίπου 10΄. Ωστόσο, οι ειδικοί, λόγω της έντονης δραστικότητάς του, συνιστούν την εξωτερική χρήση του ευκαλυπτελαίου σε κομπρέσες ή εντριβές. Προσοχή! Ως έγχυμα καλό είναι να συνδυάζεται με άλλα βότανα και να μη λαμβάνεται για περισσότερο από 2 εβδομάδες. Αναφορικά με το ευκαλυπτέλαιο, δεν συστήνεται στους υπερτασικούς και σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

The best
Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να κάνουμε συνδυασμούς βοτάνων, αρκεί
το μείγμα να μην περιέχει πάνω από 3 βότανα. Για παράδειγμα, ο σαμπούκος συνδυάζεται ιδανικά με το φασκόμηλο.

Οι αντιπυρετικές σταγόνες
Η λεβάντα, το θυμάρι, το tea tree, ο ευκάλυπτος, το μελισσόχορτο και το τζίντζερ είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια που κάνουν τον πυρετό να υποχωρήσει.
Κομπρέσες Σε 1/2 λίτρο νερό από τη βρύση προσθέτουμε 3 σταγόνες λεβάντας και 3 σταγόνες ευκαλύπτου. Παίρνουμε πετσέτες, τις βρέχουμε με το διάλυμα και τις τοποθετούμε στο μέτωπό μας.

Μπάνιο
Γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό και ρίχνουμε συνολικά 10 σταγόνες αιθέριων ελαίων. Μένουμε μέσα στην μπανιέρα για 6-8΄, σκουπιζόμαστε, ντυνόμαστε καλά και πέφτουμε στο κρεβάτι.

Εντριβές
Σε 50 ml αμυγδαλέλαιο, ρίχνουμε συνολικά 8 σταγόνες από τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας. Κάνουμε εντριβές στην πλάτη, στο στέρνο και στον λαιμό.

Tip!
Τα αιθέρια έλαια δεν διαλύονται στο νερό, οπότε θα πρέπει να τα έχουμε διαλύσει σε μια κουταλιά ελαίου βάσης (π.χ. αμυγδαλελαίου, ελαιολάδου) ή αλκοόλης.

Στον γιατρό
Όταν ο πυρετός επιμένει, είναι πολύ υψηλός (πάνω από 39° C) ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα (π.χ. δυσκαμψία στον αυχένα, δύσπνοια), απευθυνόμαστε άμεσα στον γιατρό μας.

Στο φλιτζάνι
Ο τρόπος για να παρασκευάσουμε ζεστά ροφήματα είναι κοινός για όλα τα βότανα που αναφέρουμε. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο και τριμμένο βότανο, το αφήνουμε για περίπου 10΄ και σουρώνουμε. Εξαιρούνται τα φύλλα της ελιάς, από τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε ρόφημα με δύο τρόπους: είτε τα μουσκεύουμε αποβραδίς σε ένα φλιτζάνι νερό βρύσης και πίνουμε την άλλη μέρα είτε τα ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, τα αφήνουμε 30΄, σουρώνουμε και πίνουμε. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες λεμονιού και 1 κουταλάκι μέλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου