Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Λάδι καρύδας: Η νέα τάση στην υγιεινή των δοντιών

Μια αρχαία ινδική τεχνική αναβιώνει στις μέρες μας και γίνεται τάση μεταξύ επωνύμων και μη, για την υγεία των δοντιών. Αποτελεί παραδοσιακό «γιατρικό» εδώ και 3000 χρόνια στην αγιουρβεδική Ιατρική, το αρχαίο ινδικό θεραπευτικό σύστημα. 


Σήμερα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής «τεχνική» μεταξύ των health junkies στο Instagram και όχι μόνο. Οι πλύσεις του στόματος με λάδι καρύδας, ως μέρος της πρωινής στοματικής υγιεινής, θα μπορούσε να είναι και μια αποτελεσματική «μέθοδος» πρόληψης για τη μείωση του σχηματισμού πλάκας και εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nigerian Journal of Medicine's, εξέτασε 60 άτομα ηλικίας 16 - 18 ετών, τα οποία πρόσθεσαν τις πλύσεις με λάδι καρύδας στην καθημερινή ρουτίνα της στοματικής υγιεινής τους, για 30 ημέρες.

Τα επίπεδα της πλάκας και της περιοδοντικής νόσου αξιολογήθηκαν την 1η, την 7η, την 15η και την 30η ημέρα.

Μετά από μόλις επτά ημέρες, τα επίπεδα της πλάκας και της περιοδοντικής νόσου μειώθηκαν σημαντικά και συνέχισαν να μειώνονται για μια περίοδο ενός μήνα.

Οι ερευνητές, από το Κολέγιο Οδοντιατρικής Kennur στην Ινδία, δήλωσαν: «Το λάδι καρύδας είναι ένα εύκολα διαθέσιμο βρώσιμο έλαιο. Είναι μοναδικό, καθώς περιέχει κυρίως μέσης αλύσου λιπαρά οξέα, από τα οποία το 45-50% είναι το λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση».

Τις ευεργετικές του ιδιότητες μπορεί κανείς να επωφεληθεί όταν μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση νήματος κάθε πρωί κάνει και πλύσεις με ένα κουταλάκι λαδιού για 5-20 λεπτά.

«Οι πλύσεις με λάδι είναι πιθανόν να μειώσουν το βακτηριακό φορτίο στο στόμα. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του στόματος δεν έχουν αποδειχθεί. Εγώ δεν θα το συνιστούσα ως υποκατάστατο για τη στοματική φροντίδα και υγιεινή σας», δήλωσε ο κορυφαίος οδοντίατρος στο Ηνωμένο Βασίλειο, James Goolnik.

Μπορείτε όμως να το δοκιμάσετε επικουρικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου