Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Χαρούπι: το αρχαιοελληνικό κακάο επιστρέφει ως βόμβα υγείας

Γηγενές αγαθό της Μεσογείου, το χαρούπι συναντάται από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και μετέπειτα σε Ισπανία και Αίγυπτο. Οι ιδιότητές του σχεδόν μαγικές, ικανές να το…κατατάξουν επίσημα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των superfoods. Ένα αγαθό της μεσογειακής γης, ιδανικό και για τα στομαχικά ή εντερικά προβλήματα της περιόδου.


Το χαρούπι δεν υπόσχεται απλά θαύματα. Υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία της Ελλάδας κατά την οποία οι άνθρωποι επιβίωσαν τρεφόμενοι μόνο με χαρούπι. Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τον καρπό του μέχρι και για σταθερή μέτρηση βάρους. Το χαρούπι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες περιέχει ελάχιστα λιπαρά και ενδείκνυται για δίαιτα. Είναι ελαφρώς καθαρτικό χωρίς παρενέργειες και χωρίς καταγεγραμμένα περιστατικά αλλεργίας. Βοηθάει από την λίμπιντο καθώς θεωρείται και αφροδισιακό μέχρι την δυσκοιλιότητα ή την διάρροια.

Η γεύση του είναι πολύ κοντά σε αυτή της σοκολάτας. Μάλιστα όταν δεν είχε φτάσει η σοκολάτα στην ζαχαροπλαστική της Ελλάδας, οι ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούσαν κατά κόρον χαρούπι το οποίο έχει μόλις 6 λιπαρά και 60% λιγότερες θερμίδες από την σοκολάτα.
Στην αγορά το συναντάμε είτε έτοιμο σε σκόνη, είτε με τη μορφή αλευριού είτε τον καρπό αποξηραμένο. Σε αυτή την περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί σπάζεται, βγαίνει το κουκούτσι και το βράζουμε. Ωστόσο υπάρχουν και έτοιμα προϊόντα με χαρούπι. Από καραμέλα και τύπου μέλι μέχρι σοκολάτες με χαρούπι, παξιμάδια και τσάι.


Οι χρήσεις του αμέτρητες καθώς μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κακάο ή την σοκολάτα από την ζαχαροπλαστική. Να προστεθεί ως σκόνη στο γάλα ή ο καρπός του ως τσάι και να αποτελέσουν το ιδανικό ρόφημα. Το χαρουπάλευρο μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το αλεύρι με ό,τι συνταγή αυτό συνεπάγεται. Από ψωμί και παξιμάδια μέχρι πίτες και γλυκά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέλι για το πρωινό ή σνακ και άλλα πολλά.

Μετά την αρχαιότητα το χαρούπι χρησιμοποιούνταν από αγρότες και κτηνοτρόφους ως τροφή για τα ζώα. Πλέον το παραδοσιακό προϊόν επιστρέφει δυνατά στην αγορά ως superfood. Και όχι άδικα αν σκεφτείς την αποδεδειγμένη δράση του καθόλα φυτικού αυτού αγαθού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου