Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

H διατροφική αξία των γκότζι μπέρι

Aπό την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD

Ίσως να μην έχετε ακούσει για τα γκότζι μπέρι, όμως αξίζει να γνωρίσετε περισσότερα για αυτά, λόγω των διατροφικών πλεονεκτημάτων τους. Γνωστά και ως "λυκόμουρα", τα γκότζι μπέρι καταναλώνονται εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα και τα Ιμαλάια για τη γλυκιά τους γεύση και το έντονο χρώμα.


Η ιστορία τους ως ιατρικά φυτά έχει της ρίζες της στην αρχαία Κίνα, όπου τα γκότζι μπέρι ακόμα χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσουν ασθένειες των ματιών, του ήπατος και των νεφρών. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει περισσότερο γνωστά για τη θρεπτική τους αξία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Που θα τα βρείτε;
Αυτό το γλυκό φρούτο συνήθως πωλείται σε αποξηραμένα μορφή και μοιάζει με έντονα κόκκινες σταφίδες. Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε τα γκότζι μπέρι φρέσκα, καθώς είναι εύκολο να αναπτυχθούν σε θερμά κλίματα. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ πουλάνε αποξηραμένα γκότζι μπέρι χύμα ή συσκευασμένα.

Όπως με όλα τα μούρα, τα γκότζι μπέρι έχουν βιταμίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Η κατανάλωση δυο ή περισσότερων μερίδων φρούτων τη μέρα είναι συνήθως προτεινόμενη ποσότητα για τη σωστή λήψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών.


Πως μπορείτε να καταναλώσετε το γκότζι μπέρι;
Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι μπορούν να καταναλωθούν όπως οι σταφίδες και τα φρέσκα μούρα. Για πρωινό, δοκιμάστε τα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι. Δοκιμάστε να τα αναμείξετε με ξηρούς καρπούς και κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Μπορείτε ακόμα να πιείτε χυμό γκότζι μπέρι ή να προμηθευτείτε τσάι με γεύση γκότζι μπέρι.

Τα γκότζι μπέρι δίνουν υπέροχη γεύση στο χοιρινό και τη γαλοπούλα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια γλυκιά σως.

Γιατί τα γκότζι μπέρι έχουν καλή θρεπτική αξία;
Τα γκότζι μπέρι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά. Επίσης αποτελούν καλή πηγή σιδήρου (9mg ανά 100γρ, περίπου το 50% της ΣΗΔ (συνιστώμενης ημερίσιας δόσης) και βιταμίνης Α (9000IU ανά 100γρ, περίπου 180% της ΣΗΔ). Μια μερίδα περιέχει περίπου το 10% της ΣΗΔ πρωτεΐνης, γεγονός σπάνιο για φρούτα.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που κάνουν δίνουν τη γλυκειά γεύση στα γκοτζι μπέρι ανεβάζουν τη ζάχαρη στο αίμα σταδιακά και κρατούν σε κορεσμό το άτομο περισσότερο από άλλα φρούτα με απλά σάκχαρα, όπως π.χ. το καρπούζι.

Τα αντιοξειδωτικά του γκότζι μπέρι
Μελέτες έχουν δείξει το υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών στα γκότζι μπέρι και πιο συγκεκριμένα, τη ζεαξανθίνη. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα που έχουν τα γκότζι μπέρι οφείλεται σε αυτό το αντιοξειδωτικό.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών όταν εκτεθούν σε στοιχεία όπως ο καπνός και η ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον οι τροφές που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι συχνά υψηλές σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά.

Μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;
Τα γκότζι μπέρι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών στοιχείων, με λίγες όμως θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ δεν έχουν άμεση σχέση με την απώλεια βάρους, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας σωστής υποθερμιδικής διατροφής. Η πλούσια, γλυκιά τους γεύση, μαζί με την αυξημένη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, προσδίδουν μια αίσθηση κορεσμού που μπορεί να σας κρατήσει μακριά από γλυκά και αλμυρά σνάκ.

Ποια είναι τα οφέλη των γκότζι μπέρι στην υγεία;
Yπάρχουν ενδείξεις στη βιβλιογραφία ότι τα γκότζι μπέρι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου και της πίεσης. Η κατανάλωσή τους μπορεί έχει ευνοϊκή επίδραση για τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη ή πολλές παθήσεις σχετικές με πίεση, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Παρόλα αυτά, μιλήστε με τον γιατρό σας αν ήδη λαμβάνετε αγωγή για αυτές τις παθήσεις. Επίσης επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος (αντιπηκτική αγωγή) καθώς τα γκότζι μπέρι μπορεί να μην ενδείκνυται στη διατροφή σας.

Μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας;
Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις στη βιβλιογραφία, ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα υποστηρίζουν ότι τα γκότζι μπέρι βοηθούν στη μείωση του πόνου. Ενδεχομένως αυτό σχετίζεται με την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Μελέτες σε σχέση με τα γκότζι μπέρι
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας οπτομετρίας βρήκε ότι τα γκότζι μπέρι μπορούν να προστατεύσουν από τον Εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, αλλά δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Μια έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Εναλλακτικής Ιατρικής ζητούσε στους συμμετέχοντες να τρώνε γκότζι μπέρι καθημερινά για 14 ημέρες. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα της ενέργειας και στην πεπτική λειτουργία.

Πρώιμες δοκιμές σε ποντίκια δείχνουν ότι τα γκότζι μπέρι μπορούν να βοηθήσουν να καταπολεμηθεί η γρίπη στους ηλικιωμένους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί αλλά εξακολουθούν να είναι πάσχοντες, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Διατροφής.

Συμπερασματικά: Τελικά το γκότζι μπέρι μου κάνει καλό;

To γκότζι μπέρι αποτελεί ιδανική εναλλακτική για φρούτο, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί να αναφερθεί είναι το σχετικά υψηλό κόστος του (λόγω της χαμηλής του διαθεσιμότητας) και η περιορισμένη διακίνηση του στην αγορά. Τέλος, καλό θα ήταν η κατανάλωση γκότζι μπέρι να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Α που έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα τερατογενέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου