Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Δύο μυρωδικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση

Δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ελληνική κουζίνα παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια στον καρκίνο όταν τα συστατικά τους δρουν συνδυαστικά, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Ρωσία. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία της όρασης μέχρι την ενδυνάμωση των οστών. Τώρα, στην ήδη μακρά λίστα των ευεργετικών τους ιδιοτήτων έρχεται να προστεθεί και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.


Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, χημικές ουσίες που βρίσκονται στον μαϊντανό και τον άνηθο αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια σύνθετη ουσία (glaziovianin A) με γνωστή αντικαρκινική δράση.

Η ίδια ουσία αντλείται από τα φύλλα του δέντρου Ateleia glazioviana Baill, το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία, και έχει αντιμιτωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη διαίρεση των κυττάρων (μίτωση) ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.

Ο καθηγητής Alexander Kiselyov από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως η ανάπτυξη της νέας μεθόδου παραγωγής της σύνθετης ουσίας από φυσικές πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καλύτερων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο. Σήμερα η χημειοθεραπεία αποτελεί την κύρια θεραπεία για τον καρκίνου αλλά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που στοχεύει στην αναστολή της αύξησης των καρκινικών κυττάρων, σταματώντας την διαίρεσή τους. Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι σημαντικό όχι μόνο να ανακαλύψουμε νέους μηχανισμούς ενάντια στον καρκίνο αλλά, παράλληλα, να καλυτερεύσουμε τους ήδη υπάρχοντες». Η ομάδα του καθ. Kiselyov ανέφερε επίσης ότι η νέα προτεινόμενη μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου κοστίζει λιγότερο από τις ήδη υπάρχουσες καθώς χρησιμοποιεί συνηθισμένα διαθέσιμα υλικά ενώ απαιτεί και πολύ μικρότερη διαδικασία σύνθεσης. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Natural Products.

Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, έχουν διαπιστώσει επίσης ότι η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος.

Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία.

Τέλος, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον. Όσον αφορά τον άνηθο, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωσή του καθώς είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών και κυρίως μονοτερπενίων που, εκτός από αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές, παρουσιάζουν και ιδιαίτερα σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου