Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Αυτή είναι η τροφή που σώζει από σοβαρές ασθένειες και δεν την τρώει κανένας!

Αν υπάρχει κάποια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι είναι σίγουρα αυτή ενώ σπάνια συναντάμε στη φύση μία τροφή που είναι τόσο ισχυρή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επιστημονική της ονομασία είναι… Chenopodium quinoa, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως κινόα.Πρόκειται για τους σπόρους του ομώνυμου φυτού, το οποίο ο αρχαίος πολιτισμός των Ίνκας την είχε χαρακτηρίσει ως την «Μητέρα όλων των Τροφών».


Τα οφέλη της κινόα στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχονται από τον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που έχει καθώς είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και νιασίνη.

Η κινόα έχει όμως και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμός, όπως μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φωσφόρο και μαγνήσιο.Σύμφωνα με το onmed.gr, η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και ταυτόχρονα πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

Οι διατροφολόγοι μιλούν συνεχώς για τις ευεργετικές της ιδιότητες και δεν έχουν άδικο καθώς μας προστατεύει από πολλά νοσήματα και αρρώστιες και γι αυτό τον λόγο είναι μία «μαγική τροφή».

Η κινόα προστατεύει από καρδιακά νοσήματα καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών και όλες τις ιδιότητες των δημητριακών.

Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ιατρικώς ότι μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης μαζί με τις καρδιακές παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό με προϊόντα ολικής αλέσεως έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 29%.

Η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Αυτό το μεταλλικό στοιχείο διευκολύνει τα αιμοφόρα αγγεία και μοιραία ρίχνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακών αρρυθμιών και ισχαιμικής καρδιακής διαταραχής. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων ολικής αλέσεως έχουν αυξημένα επίπεδα λιγνίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού.

Επίσης προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα καθώς η κατανάλωση και η ενσωμάτωση των δημητριακών ολικής αλέσεως στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του παιδικού άσθματος σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Έρευνα για Αλλεργίες και Παιδικό Άσθμα.

Παράλληλα η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό περισσότερων από 300 ενζύμων στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών και εκείνων των ενζύμων που βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και τον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης.

Έρευνες έδειξαν ότι οι καρποί της κινόα βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.

Επίσης η κινόα είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό στον εγκέφαλο και τα μυϊκά κύτταρα και έτσι μειώνονται οι ημικρανίες.


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κινόα δεν έχει γλουτένη και άρα είναι κατάλληλη για άτομα με ανάλογους διατροφικούς περιορισμούς και έχει μόλις 172 θερμίδες ανά 1/4 της κούπας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου