Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι τελικά ανώτερο από το κοινό αλάτι;

Το αλάτι Ιμαλαΐων προέρχεται από την περιοχή Παντζάμπ του Πακιστάν, κοντά στους πρόποδες της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Θεωρείται ένα από τα πιο αγνά είδη αλατιού και του αποδίδονται ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες.


Χημική σύσταση
Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει παρόμοια χημική σύσταση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι. Περιέχει έως και 98% χλωριούχο νάτριο και το υπόλοιπο ποσοστό του καλύπτεται από ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία είναι και αυτά που του δίνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα του. Η παρουσία των ιχνοστοιχείων εξηγεί επίσης και τη διαφορετική του γεύση σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι.

Πιθανά οφέλη
Αρκετοί έχουν ισχυριστεί ότι το αλάτι Ιμαλαΐων έχει ευεργετικές ιδιότητες και επομένως μπορεί να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ των κυριότερων πιθανολογούμενων οφελών του είναι τα παρακάτω.

- Πλούσιο σε μέταλλα
Το αλάτι Ιμαλαΐων λέγεται ότι μπορεί να περιέχει έως και 84 διαφορετικά ιχνοστοιχεία. Δεδομένης όμως της μικρής ποσότητάς τους στο αλάτι αλλά και της μικρής ποσότητας αλατιού που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, είναι μάλλον απίθανο τα ιχνοστοιχεία να οδηγήσουν σε ορατή βελτίωση της υγείας.

- Λιγότερο νάτριο
Όπως ήδη αναφέρθηκε, τόσο το αλάτι Ιμαλαΐων όσο και το επιτραπέζιο αλάτι περιέχουν νάτριο σε ποσοστό περίπου 98%. Βέβαια, είναι δυνατό να μειώσει κανείς την πρόσληψη νατρίου χάρη στην κατανάλωση αλατιού Ιμαλαΐων, καθώς οι κρύσταλλοι του αλατιού Ιμαλαΐων είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος επομένως παίρνουμε λιγότερο νάτριο ανά κουταλιά, ενώ η πιο αλμυρή γεύση του σε σύγκριση με το επιτραπέζιο αλάτι μας κάνει να το χρησιμοποιούμε σε μικρότερες ποσότητες.

- Πιο φυσικό
Είναι ίσως ο μόνος ισχυρισμός που ευσταθεί υπέρ του αλατιού Ιμαλαΐων. Το επιτραπέζιο αλάτι είναι συνήθως αρκετά επεξεργασμένο και περιέχει πρόσθετα ώστε να μην κολλούν οι κόκκοι μεταξύ τους. Αντίθετα, το αλάτι Ιμαλαΐων είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και δεν περιέχει πρόσθετα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την υπεροχή του αλατιού Ιμαλαΐων έναντι του κοινού επιτραπέζιου αλατιού.


Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου