Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ζαμπούκος:Το βότανο, που μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης!

Της Eυαγγέλου Μαριάννας, βιοχημικού Μsc.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε ένα κρυολόγημα ή γρίπη, επισκέπτονται το γιατρό τους ή το τοπικό φαρμακείο, για να πάρουν κάποιο είδος φαρμάκου που πιστεύουν ότι θα τους ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Όμως, σε ένα κρυολόγημα, γρίπη ή οποιοδήποτε άλλο ιό, τα φάρμακα έχουν μόνο την ικανότητα να θεραπεύουν τα συμπτώματα και δεν μπορούν να εξαλείψουν τον ίδιο τον ιό. Μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να το κάνει αυτό.


Για τις στιγμές, όμως, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποτύχει να κάνει τη δουλειά του, υπάρχει μια φυσική θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, για να καταπολεμήσει τους ιούς και συγκεκριμένα, ο ζαμπούκος.

Οι καρποί του ζαμπούκου, τυγχάνει να είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην λαϊκή ιατρική (όπως και σήμερα, και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο) για τη θεραπεία του κρυολογήματος, της γρίπης, τις πληγές (όταν εφαρμόζεται τοπικά) και μάλιστα φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί και κατά του ιού του απλού έρπητα.

Μια μελέτη του 2001 που δημοσιεύθηκε στο U.S. National Library of Medicine δήλωσε ότι τα εκχυλίσματα του ζαμπούκου είναι μια «φυσική θεραπεία με αντι-ιικές ιδιότητες, ειδικά κατά των διαφορετικών στελεχών του ιού της γρίπης.»

Μια άλλη μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στην NLM δήλωσε ότι τα συμπτώματα της γρίπης, διαρκούν μικρότερο χρόνο, όταν χρησιμοποιούμε τον ζαμπούκο:

«Τα συμπτώματα διαρκούν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες λιγότερο και η χρήση φαρμακευτικής αγωγής ήταν σημαντικά μικρότερη σε εκείνους που λαμβάνουν εκχύλισμα ζαμπούκου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.»

Το Πανεπιστήμιο του Maryland γράφει «ο ζαμπούκος μπορεί να έχει αντι-φλεγμονώδη, αντι-ιική, και αντικαρκινικές ιδιότητες» και μια μελέτη προτείνει ότι ο ζαμπούκος θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό H1N1.»

Γιατί οι καρποί του ζαμπούκου είναι τόσο αποτελεσματικοί;

Υποθέτουν ότι οι μαύροι καρποί του ζαμπούκου περιέχουν μια ειδική ένωση, η οποία επικαλύπτει τους ιούς και τους εμποδίζει από το να διεισδύουν και να μολύνουν τα υγιή κύτταρα. Πάντως σε άλλες μελέτες , θεωρούν οτι ο ζαμπούκος αλλάζει το pH των βλεννογόνων με αποτέλεσμα οι ιοί να μην μπορούν να προσκοληθούν στις βλεννογόνους οπότε δίνεται χρόνος στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα.

Μάθετε περισσότερα για τον ζαμπούκο:
Είναι μικρό φυλλοβόλο δένδρο. Έχει φύλλα μεγάλα, πράσινα θαμπά, με 5 λογχοειδή οδοντωτά φυλλάρια, άνθη μικρά λευκοκίτρινα, πολύ μυρωδάτα κατά μεγάλα απλωτά σκιάδια.

Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ράγες.

Η λαϊκή παράδοση χαρακτηρίζει τον ζαμπούκο ως πλήρες φαρμακείο λόγω των αναρίθμητων θεραπευτικών και προφυλακτικών του ιδιοτήτων.

Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Ο φλοιός δρα ως καθαρτικό, εμετικό και διουρητικό.
Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικά καθαρτικό, αποχρεμπτικό, και εφιδρωτικό. Επίσης, χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες.
Τα άνθη δρουν ως εφιδρωτικό και αντικαταρροικό, είναι πολύ καλά για θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης, πονόλαιμου, πονόδοντου, ξερόβηχα, αμυγδαλών και φαρυγγίτιδας. Είναι επίσης κατάλληλα και για κάθε καταρροϊκή φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός εκ χόρτου και ιγμορίτιδα.
Οι καρποί του ζαμπούκου έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα άνθη αλλά επιπλέον είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς, επίσης, δρουν ως εφιδρωτικό, διουρητικό και υπακτικό.

Χρήση:
Παρασκευάζεται ως έγχυμα.

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά ή φρέσκα άνθη, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά.

Αν έχουμε φρέσκους καρπούς ή φλοιούς μπορούμε να πιούμε το χυμό τους

Βράζουμε τους καρπούς σε νερό 2-3 λεπτά και μετά τους εκθλίβουμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχετε ένα κρυολόγημα ή γρίπη, αντί να τρέξτε στο φαρμακείο, να φτιάξτε το δικό σας ελιξίριο από ζαμπούκο και θα γίνετε καλά σε χρόνο μηδέν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου