Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η παρασκευή του τσαγιού θέλει... τρόπο

Η θερμοκρασία και ο χρόνος που παραμένουν τα φύλλα του τσαγιού μέσα στο νερό επηρεάζουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αλλά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τον τύπο του, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως, μετά το νερό. Οι μέθοδοι παρασκευής του ποικίλλουν ανά τον κόσμο και εξαρτώνται από το είδος του.


Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας εξέτασαν τρεις διαφορετικούς τύπους τσαγιού: το λευκό, το πράσινο και το μαύρο. Δύο ποικιλίες του καθενός «βυθίστηκαν» σε ζεστό νερό για δύο ώρες, σε ζεστό νερό για πέντε λεπτά, σε κρύο νερό για δύο ώρες και σε κρύο νερό για πέντε λεπτά. Το τεστ αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός θερμοκρασίας και χρόνου εμποτισμού εξαρτάται από τον τύπο του τσαγιού.

Συγκεκριμένα, στο λευκό τσάι, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες επηρεάστηκαν από το χρόνο (περισσότερος χρόνος σήμαινε περισσότερα αντιοξειδωτικά) και όχι από τη θερμοκρασία.

Στο μαύρο τσάι, η μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση βρέθηκε όταν τα φύλλα του τσαγιού «βυθίστηκαν» σε ζεστό νερό για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η αύξηση του χρόνου παραμονής του στο νερό μείωσε την αντιοξειδωτική του ικανότητα.

Στο πράσινο τσάι ο συνδυασμός που απέδωσε τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ήταν το παρατεταμένο (δύο ώρες) εμβάπτισμα σε κρύο νερό.

Επιπλέον, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του λευκού και του πράσινου τσαγιού διαπιστώθηκε ότι είναι μεγαλύτερη από εκείνη του μαύρου. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η πληροφορία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μία πρότυπη και ολοκληρωμένη μέθοδο παρασκευής των διάφορων τύπων τσαγιού, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.

***Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Food Science.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου