Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

15 «υπερ-τροφές» που μας παρέχει η φύση

Οι υπερ-τροφές δεν «εφευρέθηκαν» απ΄ τους ερευνητές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν το ελιξήριο της μακροζωΐας. Οι υπερτροφές είναι απλές καθημερινές τροφές, που η φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια μας παρέχει.


Η «σουπερμαντολίνη» που με ένα χάπι προσφέρει υγεία, ενέργεια και δύναμη θα μπορούσε να είναι μόνο σενάριο παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέτοιου είδους θαυματουργά χάπια. Η φύση όμως μπορεί να κάνει.... θαύματα.

Παρόλο που ο χρακτηρισμός «υπερ-τροφές» είναι άτυπος, χρησιμοποιείται για να περιγράφει τις τροφές εκείνες, οι οποίες σε πολύ μικρή ποσότητα συγκεντρώνουν πλήθος ευεργετικών, για τον οργανισμό, ουσιών καθιστώντας τες έτσι πολύτιμους συμμάχους στην υγεία μας. Ωστόσο, κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν είναι πανάκεια και για να επωφεληθούμε τα μέγιστα θα πρέπει να το καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής κι ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, Σοφία Ελευθερίου, μας αποκαλύπτει ποιες είναι οι τροφές. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σας.

1. Ελαιόλαδο
Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και είναι ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον είναι πλούσιο σε α-τοκοφερόλη, πολικές φαινόλες, φυτοστερόλες και άλλες ευεργετικές για την υγεία ουσίες. Πρόσφατες μελέτες, αποδίδουν στο ελαιόλαδο ακόμη και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φαινόλες, έχει ευεργετική επίδραση στην αντι-οξειδωτική διαδικασία.

2. Πορτοκάλι
Ένα πορτοκάλι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C, ενώ επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, προστατεύει από την υπέρταση και βοηθάει στη μείωση της χολιστερίνης.

3. Μπρόκολο
Είναι ίσως ο πιο «διάσημος» διατροφικός σύμμαχος της ανθρώπινης υγείας. Και όχι άδικα. Το μπρόκολο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Α, Κ και του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέως και φυτικών ινών, ενώ επιπλέον περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς επίσης και αντιμικροβιακή δράση. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο και ασβέστιο μάχεται την υπερταση, καταπολεμά τη χολιστερίνη και προστατεύει από την οστεοπόρωση.

4. Καρότα
Μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α ( με τη μορφή β- καροτένιου) τα καρότα συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία των ματιών. Το β- καροτένιο είναι επίσης αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Πλούσια σε βιταμίνη C, ενισχύνουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα καροτονοειδή βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, έχουν σχετιστεί και με την μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

5. Γιαούρτι
Είναι μία εύκολα απορροφήσιμη πηγή σβεστίου (ένα κεσεδάκι προσφέρει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο) και βιταμίνης D και πλούσιο σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το γιαούρτι συμβάλλει στην υγεία των οστών, του δέρματος, του νευρικού συστήματος και της όρασης, ενώ επιπλέον προάγει την υγεία του παχέος εντέρου και ανακουφίζει από γαστρεντερικές διαταραχές (λόγω των προβιοτικών).

6. Άγριο ρύζι
Μια πολύ καλή πηγή ενέργειας , το άγριο (ή μαύρο) ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες) που περιέχει, βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, της κακής χοληστερόλης, των καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, η κατανάλωση μαύρου, αντί για άσπρο ρύζι έχει φανεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ.

7. Σολομός
Όλα τα ψάρια περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Ο σολομός, όμως και γενικότερα τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί κλπ), περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ενήλικες. Επιπλέον, τα ω3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση, ενώ φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά και για κάποιες μορφές άνοιας.

8. Μούρα
Μία από τις πλουσιότερες πηγές σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα μούρα έχουν αντιγηραντικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την όραση, την μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

9. Μέλι
Το μέλι, το οποίο είναι πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων, δεν προσφέρει ?όνο ά?εση ενέργεια. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και έχει αντι?ικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση. Μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο πιο ισχυρή είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, ενώ συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

10. Σκόρδο
Φημίζεται για την αντιυπερτασική του δράση, ωστόσο η κατανάλωσή του συμβάλλει στην πρόληψη ή την θεραπεία και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την καρδιά και τα αγγεία. Εκτός του ότι μειώνει την πίεση, μειώνει και την χοληστερόλη, ενώ παράλληλα προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Όλα αυτά μαζί, το καθιστούν ένα ισχυρό μέσο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Είναι επίσης ένα φυσικό αντισηπτικό.

11. Μπανάνα
Η υψηλή θρεπτική της αξία και ο κορεσμός που προκαλεί, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, την «ανακηρύσσουν» ένα από τα πιο ποιοτικά σνακ. Εξαιρετική πηγή καλίου, βιταμίνών C και Β6 και φυτικών ινών, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Επιπλέον, επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες τροφοδοτεί το σώμα με ενέργεια. Ιδανική επιλογή για για αθλητές και παιδιά.

12. Αβγό (ασπράδι)
Είναι πλούσια πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, ενώ επιπλέον περιέχει 12 βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Μεταξύ αυτών η χολίνη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της μνήμης. Η κατανάλωση του ασπραδιού μόνο, είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της χοληστερόλης. Ωστόσο, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών καθώς και η αποφυγή συνδυασμού του αυγού με τρόφιμα που περιέχουν πολύ χοληστερίνη (κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) μέσα στην ίδια μέρα, επιτρέπει την κατανάλωσή του, χωρίς το φόβο αύξησης της χοληστερόλης

13. Καρύδια
Είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φυτικές στερόλες, ω3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα καρύδια προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, από το διαβήτη τύπου ΙΙ και από κάποιες μορφές καρκίνου.

14. Τσάι
Το τσάι, μαύρο ή (κυρίως) πράσινο, είναι εξαιρετική πηγή, ορισμένων αντιοξειδωτικών που λέγονται «κατεχίνες». Η έρευνα δείχνει ότι οι κατεχίνες προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών από τις βλάβες που οδηγούν σε καρδιακή νόσο και εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

15. Μαύρη σοκολάτα
Το κακάο είναι η πλουσιότερη πηγή φλαβονοειδών και όπως έχει δείξει η έρευνα προστατεύει από τις καρδιαγγιακές παθήσεις, ενώ παρέχει και άλλα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Επειδή όμως οι περισσότερες σοκολάτες περιέχουν κορεσμένα λίπη και είναι πλούσιες σε θερμίδες, το κλειδί για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της είναι το μέτρο(1-2 φορές την εβδομάδα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου