Η
τσουκνίδα είναι ένας θησαυρός στον κήπο
μας με θεραπευτικές ιδιότητες και
πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας ,
δυστυχώς με αρκετά άσχημη φήμη. Όταν
σκεφτόμαστε τσουκνίδα μας έρχεται στο
νου το τσίμπημα της κάθε φορά που την
ακουμπάμε.
Αδικούμε
όμως ένα φυτό «φάρμακο» με πολλές
ιδιότητες και βιταμίνες μερικές από
τις οποίες είναι οι παρακάτω :
-
Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2,
καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα
οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των
μυών, οστών και των νεύρων μας. Αυτά
είναι το κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο,
τα φωσφορικά άλατα και ένα μεγάλο αριθμό
αμινοξέων.
-
150g τσουκνίδας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη
ημερήσια πρόσληψη σε ασβέστιο.
- Η
τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό,
αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες,
αναλγητικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό
και με διουρητικές ιδιότητες.
- Η
τσουκνίδα τονώνει όλο τον οργανισμό,
γι’ αυτό είναι καλό να τη λαμβάνουν
άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια, σαν
φαγητό και σαν τσάι. Είναι το καλύτερο
φάρμακο για την αναιμία, γιατί περιέχει
πολύ σίδηρο και η βιταμίνη c που έχει
φροντίζει στην απόλυτη απορρόφηση του
σιδήρου από τον οργανισμό.
Μπορούμε
να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του
φυτού και κάθε μέρος του συμβάλλει στην
θεραπεία διαφορετικών παθήσεων.. Τα
φύλλα χρησιμοποιούνται ως διουρητικό,
για την θεραπεία της αρθρίτιδας, της
ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των ρευματισμών,
της προστατίτιδας, της υψηλής αρτηριακής
πίεσης και της αλλεργικής ρινίτιδας. Η
ρίζα συνιστάται ως διουρητικό για την
ανακούφιση της καλοήθους υπερπλασίας
του προστάτη αλλά κι άλλων προβλημάτων
του προστάτη και για τη θεραπεία ή την
πρόληψη της φαλάκρας.
Χρησιμοποιείται
στη μαγειρική είτε ως σαλάτα αφού πρώτα
ζεματίσουμε τα φύλλα είτε σε πίτες μαζί
με άλλα χόρτα και σε σούπες.
Χρησιμοποιείται
στην κοσμετολογία διότι μειώνει σημαντικά
την τριχόπτωση, αναζωογονεί τα μαλλιά
ενώ τα βοηθά να μακρύνουν γρηγορότερα
και να αποκτήσουν όγκο και δύναμη. Επίσης
το ρόφημα τσουκνίδας σε συνδυασμό με
ισορροπημένη διατροφή είναι αποτελεσματική
μέθοδος αδυνατίσματος και λιποδιάλυσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου