Η σωστή αποξήρανση των βοτάνων και η σωστή αποθήκευσή τους
- Κόβουμε
τα υγιή κλαράκια από το φυτό
- Απομακρύνουμε
τα ξηρά ή άρρωστα φύλλα
- Τα
τινάζουμε μαλακά για να διώξουμε τυχόν
ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως έντομα
ή ζουζούνια!
- Αν
το θεωρούμε απαραίτητο, τα ξεπλένουμε
με νερό και τα στεγνώνουμε με χαρτί
κουζίνας (για τη ρίγανη αυτή η πρακτική
δεν ενδείκνυται!).
- Απομακρύνουμε
τα φύλλα που βρίσκονται στο κάτω μέρος
του κλαριού, σε απόσταση μέχρι και 3
εκατοστάπερίπου.
- Κάνουμε
ματσάκια των 4-5 κλαριών. Χρησιμοποιούμε
σπάγκο ή λαστιχάκι για να τα πιάσουμε
μεταξύ τους. Καθώς αποξηραίνονται, το
ματσάκι θα «μαζεύει» και ο σπάγκος θα
χαλαρώνει. Οπότε θυμηθείτε να τσεκάρετε
περιοδικά τα ματσάκια σας σε αυτή τη
φάση. Αν θέλετε να αποξηράνετε βότανα
με σχετικά μεγάλο ποσοστό υγρασίας,
φτιάξτε μικρά ματσάκια.
- Πάρτε
μια χάρτινη σακούλα, όπως αυτές που
βρίσκετε στα μανάβικα, και ανοίξτε της
αρκετές τρύπες. Γράψτε πάνω στη σακούλα
το όνομα του βοτάνου που αποξηραίνετε.
- Τοποθετήστε
το ματσάκι ανάποδα μέσα στη σακούλα.
- Πιάστε
το άνοιγμα της σακούλας μαζί με το άκρο
του ματσακίου και δέστε τα μαζί. Φροντίστε
τα βότανα που έχετε τοποθετήσει μέσα
στη σακούλα να μη στριμώχνονται!
- Δέστε
τη σακούλα, ώστε να κρέμεται με το άνοιγμά
της προς τα πάνω, σε ένα ζεστό δωμάτιο
που αερίζεται.
- Τσεκάρετε
σε μία εβδομάδα για να δείτε πως προχωράει
η αποξήρανση των βοτάνων σας. Συνεχίστε
να τσεκάρετε ανά εβδομάδα, μέχρι τα
βότανα να αποξηραθούν τελείως.
Σωστή
αποθήκευση βοτάνων
- Χρησιμοποιήστε
αεροστεγή δοχεία. Τα βαζάκια από διάφορες
έτοιμες σάλτσες ή άλλα προϊόντα που
αγοράζουμε περιοδικά είναι ιδανικά!
Κάνουμε και επαναχρησιμοποίηση…
- Βάλτε
ταμπελάκι σε κάθε δοχείο με το όνομα
του βοτάνου και την ημερομηνία αποθήκευσης.
- Τα
βότανά σας θα διατηρήσουν καλύτερα το
άρωμά τους αν τα τοποθετήσετε ως έχουν
μέσα στο δοχείο (πχ ολόκληρα φύλλα) και
τα τρίψετε κατά τη χρήση.
- Αν
κάποια φύλλα μοιάζουν σάπια κατά το
ελάχιστο, απομακρύνετέ τα. Δε θέλουμε
να ρισκάρουμε να μας καταστρέψουν όλη
μας τη δουλειά!
- Τοποθετήστε
τα δοχεία σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος,
μακριά από το φως του ήλιου.
- Τα
αποξηραμένα βότανα έχουν μέγιστη
διάρκεια ένα έτος. Καθώς χάνουν το χρώμα
τους χάνουν παράλληλα και το άρωμά τους.
- Όσον
αφορά στη δοσολογία: χρησιμοποιούμε
ένα κουτάλι τριμμένο αποξηραμένο βότανο
για κάθε ένα κουτάλι φρέσκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου