Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Παραδοσιακά βότανα για το κρυολόγημα

Επί χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι καταφεύγουν στα βότανα και γενικότερα στο φυτικό βασίλειο για να θεραπευτούν, άλλοτε με επιτυχία και κάποιες φορές όχι. Πιο πολλά από 50.000 γνωστά βότανα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο φυτικός κόσμος συνεχίζει να είναι το δεξί χέρι της Ιατρικής, της Φαρμακολογίας και της Αισθητικής και πολλές από τις χημικές ενώσεις των φυτών παίρνονται αυτούσιες απ’ αυτά, χωρίς να μπορούν να αντιγραφούν και να αναπαραχθούν ακόμα στο εργαστήριο.


Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και διαπιστωμένα για τα
οφέλη τους στα κρυολογήματα βότανα είναι αυτά που αναφέρουμε .

Αχιλλέα-Αchillea Ageratifolia 
Το είδος που συναντάμε πιο συχνά στις Βαλκανικές χώρες. Για τις φλεγμονές του αναπνευστικού και το άσθμα. Αποτελεσματικό αντιπυρετικό.

Ευκάλυπτος-Εucalyptuw globules.
Το χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία της φυματίωσης. Αντιπυρετικό. αντισυπτικό των πνευμόνων. Εισπνοές για τη χρόνια βρογχίτιδα, τσάι σε αναλογία 20 gr/1l νερό.

Εχινάτσια-Echinaccea purpurea.
Διεγερτικό του ανοσοποιητικού, αντιβιοτικό, αντιβηχικό, βρογχοδιασταλτικό, για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, την αμυγδαλίτιδα και το ήπιο άσθμα. Ενδείκνυται και προτείνεται στην Ομοιοπαθητική.

Θυμάρι-Τhymus Vulgaris.
Aπό τα πιο γνωστά βότανα . Αντισηπτικό, αντιβηχικό, βρογχοδιασταλτικό.

Ιξός-Viscum album.
Το γνωστό γκι είναι βρογχοδιασταλτικό, αποχρεμπτικό και παρασιτοκτόνο.

Μαρούβια-Μarrubium Vulgare.
Περισσότερο γνωστή στις χώρες της Β. Ευρώπης σαν αντιβηχική, αποχρεμπτική και γενικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών του αναπνευστικού.

Μέντα-Mentha pubscens.
Το είδος που συναντάται στην Ελληνική χλωρίδα. Με το βασικό της συστατικό την μινθόλη, βοηθά στο ανώτερο αναπνευστικό και στο “ξεμπούκωμα” της μύτης. Αντενδείκνυται στην Ομοιοπαθητική.

Μολόχα-Malva Silvestris.
Εξαιρετικό αποχρεμπτικό. 10 gr άνθη μολόχας σε 1 l νερό να βράσει για 10′. 2-3 φλυτζάνια ημερησίως.

Πουλμονάρια-Pulmonaria Officinalis.
Aντιβηχικό, αντιβιωτικό.

Ρίκι-Εrica cinerea.
Χρησιμοποιούμε κυρίως τα λουλούδια του σαν αποχρεμπτικό και βρογχοδιασταλτικό. Τσάι με 1 κουταλιά της σούπας σε 1 l νερό να βράσει για 10. Πίνουμε 3-4 φλυτζάνια το 24ωρο.

Σαμπούκος-Sambucus nigra.
Mαλακτικό, αποχρεμπτικό, βρογχοδιασταλτικό. Με δυνατότητες παρόμοιες με της εχινάτσια.

Στελάρια-Stelaria media.
Γνωστή περισσότερο σαν ζιζάνιο αλλά και με αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες.

Τσάι του βουνού-Sideritis syriaca.
Μαλοτήρα είναι το όνομα στην Κρήτη και την συνδυάζουν με ξυλαράκια κανέλας και μέλι για την αντιμετώπιση του βήχα και την απόχρεμψη. Καλοκοιμηθιά το άλλο όνομα και έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, μαλακτικές ιδιότητες που το κάνουν ιδανικό για το κρυολόγημα.

Ύσσωπος-Ηyssopus Officinalis.
O Ιπποκράτης τον θεωρούσε ιδανικό αποχρεμπτικό, αντιβηχικό και βρογχοδιασταλτικό. Στο Πήλιο φτιάχνουν σιρόπι από 50 gr λουλούδια ύσσωπου-500 gr νερό-700 gr ζάχαρη. Το βράζουν μέχρι να δέσει και παίρνουν 1 κουταλάκι 3 φορές την ημέρα.

Φασκόμηλο-Salvia Officinalis.
Στην Κρήτη είναι γνωστό με το όνομα αλιφασκιά. Ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός κάνουν συχνές αναφορές στη χρήση του φασκόμηλου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Τσάι ή αφέψημα για τη βραχνάδα. 50 gr φύλλα σε 1 l γλυκό κρασί.

Φλισκούνι-Mentha Pulegium.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μέντα και έχει αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Δεν ενδείκνυται στις εγκύους και σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

3 μείγματα που προτείνονται για ροφήματα είναι:

1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
1 κουτ. του γλυκού σαμπούκο
1 κουτ. του γλυκού φλαμούρι -τίλιο (κατευναστικό, ηρεμιστικό)
1 κουτ. του γλυκού φασκόμηλο
1 ξυλαράκι κανέλα
μέλι
1 l νερό
—-

1 κουτ. του γλυκού μέντα
1 κουτ. του γλυκού σαμπούκο
1 κουτ. του γλυκού αχιλλέα
1 ξυλαράκι κανέλα
μέλι
3 φλυτζάνια νερό
—-

1 κουτ. του γλυκού φασκόμηλο
1 κουτ. του γλυκού μαλοτήρα(τσάι του βουνού)
1 κουτ. του γλυκού φλισκούνι
1 ξύλο κανέλα
μέλι
3-4 φλυτζ. νερό

******Η γνώμη του γιατρού είναι αυτή που ακολουθούμε πάντα και συμπληρώνουμε σε συνεργασία μ’ αυτόν, με βραστάρια και αφεψήματα από βότανα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου