Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τα αφροδισιακά της φύσης

Από τον 5ο μέχρι τον 18ο αιώνα, επιστήμονες, ακόμα και ερευνητές, ασχολιόνταν με την ανακάλυψη ή τη σύνθεση ελιξιρίων νεότητας. Περίεργα βότανα, ξόρκια, ερωτικά φίλτρα και περίαπτα, συγκίνησαν ακόμα και πολλούς από τους φιλοσόφους της εποχής εκείνης. Και το κακό εκτεινόταν από την Ευρώπη, ως τους Εβραίους και τους Άραβες.


Επί της ουσίας:
Τα βότανα μπορεί να είναι φυτικά, αλλά δεν είναι πάντα αθώα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνονται πολύ συχνά και βέβαια δεν πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους ή με αφροδισιακές τροφές ή φάρμακα. Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε, άγνωστο κυρίως, βότανο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Εκείνος θα σας κατευθύνει κατάλληλα για τον τρόπο και το χρόνο λήψης του.


3 super βότανα αποκλειστικά για άντρες
  • Το τζίνσενγκ (Panax Ginseng): είναι εξαιρετικό τονωτικό και έχει διαπιστωμένα αποτελέσματα τόσο στην αύξηση της λίμπιντο όσο και στην αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικά άτομα.
  • Η σερενόα (Sabal serrulata): είναι ένα τονωτικό βότανο που αυξάνει το σφρίγος, ωφελεί τα αντρικά γεννητικά όργανα και τονώνει τη σεξουαλική ορμή.
  • Η βιθάνια (Withania somnifera): είναι τονωτικό, πολύ χρήσιμο στην αποκατάσταση της ζωτικότητας έπειτα από ασθένεια ή μακροχρόνιο στρες.

...και άλλα 3 αποκλειστικά για γυναίκες
  • Η λυγαριά (Vitex Agnus castus) και η αγγελική (Angelica sinensis): ισορροπούν τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στις γυναίκες, αυξάνοντας τη γυναικεία λίμπιντο!
  • Η σκισάνδρα (Schisandra chinensis): είναι το πιο κατάλληλο βότανο για τη χαμηλή λίμπιντο. Αυξάνει τη διάθεση και την αντοχή!
  • Το βάλσαμο (Hypericum perforatum) και η βρώμη: βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και οδηγούν συνήθως στη μείωση της ζωτικότητας και της διάθεσης.

Τροφές που ανεβάζουν το... ηθικό!
Αβγά ψαριών: αβγοτάροχο, άσπρος ταραμάς, μπρικ, χαβιάρι.
Γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, μανούρι, ξινόγαλα*, στάκα, ροκφόρ, τυρόγαλα.
Γλυκά: μέλι, παστέλι, σοκολάτα, μηλοκύδωνα, χαλβάς.
Δημητριακά - Όσπρια: αναποφλοίωτο ρύζι, αραβικό κους-κους, ζυμαρικά, κινόα, μούσλι ξηρών καρπών, πλιγούρι, τραχανάς, φασόλια μαυρομάτικα*, χούμους, ψωμί μαύρο.
Θαλασσινά - Ψάρια: αντσούγιες, αστακός, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες, κολιός, λούτσος, κυδώνια, μύδια, σαρδέλες, σολομός, στρείδια.
Κρέατα: κυνήγι, μοσχάρι άπαχο, ορτύκι, πάπια.
Λαχανικά - Χόρτα: αγγουράκια, καρότα, μανιτάρια, μαρούλι*, ντομάτες, πιπεριές, πράσα, ρόκα, σπαράγγια.
Λίπη - Έλαια: αμυγδαλόπαστα, βούτυρο φρέσκο*, ελαιόλαδο, ελιές, κρέμα γάλακτος, ταχίνι.
Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια (ειδικά κάσιους, μακαντέμια και Αιγίνης), φουντούκια.
Οινοπνευματώδη*: βότκα, ηδύποτα, κρασί παλιάς εσοδείας, ουίσκι, ούζο, ρακί, ρακόμελο, σαμπάνια.
Σπόροι: ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, κουκουνάρια.
Φρούτα εξωτικά: αβοκάντο, ανανάς, λίτσι, μάνγκο, μπανάνα, παπάγια, φρούτα του πάθους.
Φρούτα εγχώρια: ακτινίδια, βατόμουρα, βερίκοκα ξηρά, δαμάσκηνα ξηρά*, κεράσια, κυδώνια, σταφίδες, σταφύλια, σύκα φρέσκα και ξηρά, φράουλες.
Διάφορα: αβγά κότας, αβγά ορτυκιών, βασιλικός πολτός, κακάο, καφές*, κεφίρ, μαστίχα, μουστάρδα, μπαμπού, σαλιγκάρια, τσάι.

*Κατανάλωση σε πολύ μικρές ποσότητες, ειδάλλως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αντίθετο από το προσδοκώμενο.

Ανανέωση της γενετήσιας ορμής
1) Η αγριομαρουλιά (αγριοραδίκι η πικραλίδα) αν φαγωθεί ωμή, προκαλεί όρεξη και σεξουαλική διέγερση.

2) Η συχνή κατανάλωση των καρπών από κουκιά (φαγητό) βοηθά τον οργανισμό, δεδομένου ότι το φυτό θεωρείται αφροδισιακό, όπως και τα χλωρά κουκιά.

3) Το έγχυμα του φυτού μέλισσα (Melissa officinalis) (50 γραμ. σε 1 λίτρο νερό, 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα). Χρησιμοποιείται για την αύξηση της διάθεσης αλλά και για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας (κυρίως για την ανακούφιση από τις ταχυπαλμίες).

4) Το αφέψημα του φλοιού της κανέλας (Cinnamomum verum) Αφήνουμε 20 γρ. κανέλλας σε 1 λίτρο γλυκό κρασί επί 10 ημέρες. Πίνουμε κάθε μέρα 2 μικρά ποτήρια. Ή αφήνουμε 20 γρ. κανέλλα και μερικά γαρύφαλλα σε ένα λίτρο καλό κόκκινο κρασί ώσπου να σιγοβράσει 15-20 λεπτά. Πίνουμε ένα ποτήρι όποτε θέλουμε.

5) Έγχυμα σπόρων από σέλινο (15 γραμ. σε 1 λίτρο νερό, 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα).

6) Συχνή κατανάλωση νεαρών βλαστών της τσουκνίδας, βρασμένων σαν σαλάτα. Βράζουμε 15 γραμ. σπόρους τσουκνίδας σε τρία ποτήρια νερό και πίνουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

7) Η πιπεριά έχει αφροδισιακές ιδιότητες, όπως και τα ρόδια, τα ραπανάκια και οι μελιτζάνες.

8) Διεγερτικό και αφροδισιακό είναι η ρόκα. Να τρώγεται όμως ωμή.

9) Αφροδισιακοί είναι και οι βολβοί, όπως και τα κρεμμύδια (Allium cepa) (να τρώγονται ωμά).

10) Ζουμί από βρασμένα φύλλα, κοτσάνια και ρίζες αγκινάρας, είναι φάρμακο για την αναφροδισία των γυναικών. (Ένα ποτήρι το πρωί, ένα το μεσημέρι κι ένα το βράδυ).

11) Τα ψημένα κυδώνια είναι αφροδισιακά.

12) Το σέλινο (Apium graveolens) δίνει αφροδισιακές ικανότητες, προπάντων στις γυναίκες. Οι σπόροι του, μάλιστα, δρουν στο ουροποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να αποβάλλει όλα τα ανεπιθύμητα προϊόντα.

13) Πάρα πολύ καλό αφροδισιακό φυτό είναι και η μέντα (Mentha piperita). Με βάση τη μέντα, παρασκευάζουμε ένα ελιξίριο για τον άνδρα με τον παρακάτω τρόπο: Βάζουμε να μουσκέψουν επί δέκα ημέρες μέσα σε έξι ποτήρια μαύρο κρασί, 40 γραμ. φύλλα μέντας, 3 πράσινες ψιλοκομμένες πιπεριές με τους σπόρους τους, 15 γραμ. φασκόμηλo και τις φλούδες δύο λεμονιών. Προσθέτουμε 250 γραμ. ζάχαρη. Μετά από δέκα ημέρες το σουρώνουμε. Ένα ποτήρι του κρασιού την ημέρα, σε περιπτώσεις ατονίας και εξάντλησης έχει θαυμάσια αποτελέσματα. Να μη γίνεται υπερβολική και συνεχής χρήση, γιατί τότε φέρνει κόπωση.

14) Για τις αφροδισιακές του ιδιότητες φημίζεται η ρίζα της πιπερόριζας (τζίντζερ). Βάζουμε να μουσκέψουν σε τρία ποτήρια ζεστό νερό, για 5 ώρες, 20 gr Πίνουμε το νερό αυτό στο διάστημα της ημέρας, σε κανονικά διαστήματα.

15) Ορισμένοι επίσης θεωρούν τη σοκολάτα αφροδισιακή. Η κατανάλωσή της ευνοεί την έκκριση ενδορφίνης, δηλαδή ευφοροποιητικών και ισχυροποιητικών μορίων.

16) Αναμιγνύουμε μισό κουταλάκι του τσαγιού τριμμένο γαρύφαλλο με σιρόπι και το χρησιμοποιούμε ως μαρμελάδα. Ή αφήνουμε 2-3 γαρύφαλλα να μαλακώσουν μερικά λεπτά σε μια κούπα καλό ζεστό κόκκινο κρασί και προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, κανέλλα και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

17) Βάζουμε μια χούφτα δεντρολίβανο σε βραστό νερό και πίνουμε 2-3 κούπες τη μέρα. Εναλλακτικά αφήνουμε 50γρ. φύλλα και κλωναράκια να μαλακώσουν σε ένα λίτρο λευκό ξηρό κρασί και πίνουμε κάθε μέρα 2-3 μικρά ποτηράκια.

18) Αφήνουμε μια χούφτα θρούμπι να μαλακώσει σε βραστό νερό και πίνουμε 3 κούπες ημερησίως.

19) O Η. Lecler συνιστά ένα διεγερτικό κρασί που παρασκευάζεται αν βάλουμε 80 γραμ. φύλλα φασκόμηλου σε μισό κιλό μαύρο κρασί για μια εβδομάδα. Μισό ποτήρι κρασιού κάθε φορά είναι αρκετό. Από το έγχυμά του μπορεί να πίνει κανείς μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, όχι βέβαια σε καθημερινή βάση. Το έγχυμά του φτιάχνεται αν ρίξουμε 20 gr. φασκόμηλου σε ένα λίτρο βραστό νερό και το αφήσουμε για 10 λεπτά. Το αφέψημά του γίνεται όπως το τσάι, με δύο τρία μικρά κλαράκια. Η φασκομηλιά ονομαζόταν από τους αρχαίους χρόνους ιερό βοτάνι, γιατί νόμιζαν πως εκδιώκει το θάνατο, όπως αναφέρουν οι Διοσκουρίδης, Θεόφραστος, Ιπποκράτης, Γαληνός κ.ά. Έχει ιδιότητες στυπτικές, τονωτικές και διεγερτικές, γι’ αυτό και συνιστάται το αφέψημά της ως φάρμακο κατά της ανικανότητας και της γεροντικής κάμψεως των ανδρών Μια παλιά παροιμία λέει πως «όποιος δε θέλει να πεθάνει να τρώει φασκόμηλο το Μάη».

Με το φασκόμηλο χρειάζεται προσοχή, γιατί οι μεγάλες δόσεις και η τακτική χρήση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό (ταχυπαλμίες, πονοκέφαλο κ.λπ.). Το αιθέριο λάδι του είναι τοξικό και μπορεί να προκαλέσει επιληψία και τοξίνωση στο νευρικό σύστημα. Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να το αποφεύγουν, γιατί κόβει το γάλα και το κάνει πικρό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου