-Διαλέγουμε
το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα
ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε
καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές
περιοχές κ.λ.π.
-Γενικά
προτιμούμε μέρη με λίγο έως πολύ υψόμετρο
και με έδαφος σχετικά πετρώδες, (είναι
πιο νόστιμα).
-Καλύτερη
ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα
είναι πιο τρυφερά και επίσης προτιμούμε
απόγευμα, ώστε να προλάβετε να πάρετε
και τα θρεπτικά τους στοιχεία που
παρήγαγαν
εκείνη τη μέρα, πριν αποθηκευτούν στις
ρίζες του φυτού.
-Αν
είναι μετά τη συλλογή τους να τα
μεταφέρουμε γρήγορα σπίτι, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε και μια καθαρή πλαστική
σακούλα, αλλιώς προτιμούμε μια βαμβακερή
(για να μην «ανάψουν» τα χόρτα).
-Έχουμε
μαζί μας ένα κοφτερό μαχαίρι.
-Ποτέ
δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε
σίγουροι ότι τρώγεται. Αν έχουμε και
την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε.-Στη
φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι
επικίνδυνα και δηλητηριώδη.
-Επειδή
τα χόρτα ενός είδους εμφανίζονται
συνήθως κατά αποικίες –μαζεμένα δηλ-
ποτέ δεν τα κόβουμε όλα (δεν τα εξολοθρεύουμε
δηλ.). Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω
να βρούμε άλλα.
-Δεν
μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.
Και
ερχόμαστε στην ουσία:
-Τα
χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ.
-Αφού
βρούμε ένα ωραίο και υγιές χόρτο ,
πλησιάζουμε με το μαχαίρι υπό γωνία και
το μπήγουμε κάτω από τη κέντρο του χόρτου
που είναι η κεντρική του ρίζα.
-Το
φέρνουμε ακόμη περισσότερο παράλληλα
με το έδαφος και κόβουμε οριζόντια
ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του
εδάφους οριζόντια τη ρίζα του και αμέσως
μετά ανασηκώνουμε με το μαχαίρι το
κομμένο χόρτο, το γυρίζουμε ανάποδα και
το αφήνουμε να πέσει στο έδαφος .
-Κάνουμε
μια πρώτη καθαριότητα στο χόρτο,
διώχνοντας τα διάφορα ξένα χορταράκια
ή σώματα που βγήκαν μαζί με το χόρτο
καθώς και τα χώματα, με το χέρι τινάζοντας
το ελαφρά.
-Μετά
κόβουμε ένα μέρος της ρίζας και καθαρίζουμε
όλα τα κίτρινα φύλλα από το χόρτο. Αυτό
που θα μείνει είναι έτοιμο να πλυθεί
καλά και να πέσει στο βρασμένο νερό μιας
κατσαρόλας με πολύ νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου