Το
2002 ένας εύπορος αγοραστής έδωσε 180.000
γουάν- περίπου 28.000 δολάρια- για μόλις
είκοσι γραμμάρια του θρυλικού κινεζικού
τσαγιού Da Hong Pao. Ακόμα και στην κινεζική
κουλτούρα που το τσάι αναγνωρίζεται ως
τέχνη εδώ και αιώνες, η τιμή ήταν
εξωφρενική.
Το
αυθεντικό τσάι Da Hong Pao κοστίζει περισσότερο
από 30 φορές το βάρος του σε χρυσάφι,
περίπου 1.400 δολάρια το γραμμάριο- πάνω
από 10.000 δολάρια για την ποσότητα μιας
τσαγέρας. Είναι από τα πιο ακριβά τσάγια
στον κόσμο.
Η
συλλογή του γίνεται μεταξύ άλλων στην
περιοχή Wuyishan στη νότια Κίνα, περιοχή
διάσημη για το τσάι της εδώ και αιώνες.
Η βροχή που πέφτει από τα φαράγγια
πλημμυρίζει τα στενά ποτάμια των βουνών
και ρέει στους καταρράκτες είναι πλούσιο
σε μεταλλικά στοιχεία που επηρεάζουν
τη γεύση του τσαγιού.
Υπάρχουν
αρκετές εκδοχές του τσαγιού Da Hong Pao και
σε πιο προσιτές τιμές, ακόμα και 100
δολάρια το κιλό. Κάθε Da Hong Pao προέρχεται
από τα ολιγάριθμα «προγονικά» φυτά κι
από αυτά παράγεται το σπάνιο και
πολυπόθητο αυθεντικό τσάι.
«Είναι
τόσο ακριβό επειδή απομένουν ελάχιστα
από τα αρχικά φυτά», εξηγεί ο tea master
Xiangning Wu, «τα πιο παλιά είναι πολύτιμα,
σχεδόν ανεκτίμητα». Σύμφωνα με το BBC
είναι τόσο ιδιαίτερο το είδος αυτό και
τόσο δυσεύρετο στην αυθεντική μορφή
του που υπάρχουν ειδικοί «μεσίτες» που
διαμεσολαβούν για τους ζάμπλουτους
συλλέκτες τσαγιού και συνδέουν εκείνους
που ενδιαφέρονται για την πώλησή του
με εκείνους που ενδιαφέρονται για την
αγορά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου