Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πως παρασκευάζονται φάρμακα από βότανα

Όπως είχαμε αναφέρει τα φάρμακα από βότανα ανάλογα με την χρησιμότητα τους γίνονται με
διάφορες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ελέγχεται η προτεινόμενη δοσολογία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, με πιθανές παρενέργειες αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι οι εξής:


Τα εγχύματα: πρόκειται για τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο, χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και τα άνθη των βοτάνων. Γίνεται όπως το τσάι και πίνεται ζεστό ή κρύο. Για να δράσει η θεραπευτική αξία των βοτάνων χάρη στα πτητικά έλαια τους, απαιτείται το σκεύος το οποίο θα περιέχει το έγχυμα να είναι σκεπασμένο. Για την παρασκευή του βράζετε ένα φλιτζάνι νερό, σε ένα άλλο βάζετε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα ή δυο κουταλιές του γλυκού νωπά βότανα, μόλις βράσει το νερό το περιχύνετε στο φλυτζάνι με τα βότανα, σκεπάστε το με ένα καπάκι και αφήστε το για 10-15 λεπτά για να γίνει η έγχυση, έπειτα σουρώστε το και απολαύστε το με μια κουταλιά μέλι αν θέλετε. Αποθηκεύεται σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για 24 ώρες.

Τα αφεψήματα: σ’ αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούνται τα βότανα και κυρίως τα σκληρά μέρη του φυτού όπως οι ρίζες, τα κλωνάρια, ο φλοιός και οι καρποί μιας και χρειάζονται μια πιο έντονη επεξεργασία από το έγχυμα. Τα βότανα τώρα σιγοβράζουν με νερό για αρκετή ώρα και μπορούμε να βάλουμε είτε αποξηραμένα είτε νωπά. Αν επιθυμεί κάποιος μπορεί να βάλει και τα άνθη ή και τα φύλλα αρκεί να τα βάλει στο τέλος του βρασμού όταν θα έχει αρχίσει ήδη να κρυώνει. Πίνεται κρύο ή ζεστό. Για την παρασκευή του βάλτε 20 γρ αποξηραμένα ή 40 γρ φρέσκα βότανα, ρίξτε νερό μέχρι να τα σκεπάσει και μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού σιγοβράστε για 30 λεπτά. Όταν το νερό θα έχει ελαττωθεί κατά το ένα τρίτο της αρχικής του ποσότητας σβήστε την φωτιά. Σουρώστε το υγρό και αποθηκεύστε το σε γυάλινο δοχείο σε δροσερό μέρος για 48 ώρες. Μπορείτε να πιείτε μέχρι και 3 φλυτζάνια την ημέρα.

Τα σιρόπια: αποτελεί θεραπεία για το βήχα και γενικά για την ανακούφιση του λαιμού. Έχουν ωραία γεύση πράγμα σπάνιο για τα κοινά φαρμακευτικά σιρόπια άρα είναι και πιο εύκολη η κατάποση για τα παιδιά. Το σιρόπι γίνεται με έγχυμα ή αφέψημα αναμεμιγμένα με ίση ποσότητα μελιού ή ακατέργαστης ζάχαρης. Για την παρασκευή χύστε το έγχυμα ή το αφέψημα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε την απαιτούμενη ποσότητα μελιού ή ζάχαρης, δηλαδή για 500 γρ αφέψημα ή έγχυμα αντιστοιχεί 500 γρ μέλι ή ζάχαρη. Σιγοβράστε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η υφή του να μοιάζει με σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει. Χύστε το σιρόπι σε γυάλινες αποστειρωμένες μπουκάλες οι οποίες να κλείνουν μόνο με φελλό, για να μην υπάρχει περίπτωση να υποστεί ζύμωση το σιρόπι. Αποθηκεύστε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες και λαμβάνετε 1 κουταλιά του τσαγιού τρεις φορές την μέρα.

Τα βάμματα: πρόκειται για την ανάμιξη των βοτάνων σε αλκοόλ και είναι πιο δραστικά από τα εγχύματα και τα αφεψήματα. Διαρκούν για 2 χρόνια αλλά θέλει προσοχή στην συνιστώμενη δοσολογία. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ φωτιστικό οινόπνευμα, μεθυλιωμένα και οινοπνεύματα καθαρισμού στα βάμματα. Για την παρασκευή του τοποθετήστε τα βότανα (56 γρ αντιστοιχούν σε μισό λίτρο αλκοόλ) σε μια γυάλινη κανάτα και χύστε μέσα το αλκοόλ μέχρι να σκεπαστούν καλά τα βότανα. Κλείστε καλά και ανακινήστε. Φυλάξτε την σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 14 μέρες ανακινώντας την κάθε 2 μέρες. Σουρώστε το υγρό και βάλτε το σε σκουρόχρωμα φιαλίδια με ετικέτες που να αναγράφεται η ημερομηνία και κλείστε τα καλά. Για την χρήση τους ρίξτε 15 σταγόνες σε νερό για 3 φορές την μέρα.

Τα τονωτικά κρασιά: βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν την ζωτικότητα πίνοντας απλά το κρασάκι σας. Δεν είναι απαραίτητα φαρμακευτική αγωγή το τονωτικό κρασί αλλά και ούτε απλά μια ευχαρίστηση όπως είθισται. Και σ’αυτό όπως και σε όλες τις παρασκευές χρειάζεται μέτρο στην χρήση τους. Για την παρασκευή του, σε μια κανάτα ή σε ένα πήλινο δοχείο με κάνουλα βάλτε 100 γρ αποξηραμένα ή 200 γρ νωπά φάρμακα από βόταναβότανα και περιχύστε ένα λίτρο κρασί της αρεσκείας σας. Να προσέχετε πάντα τα βότανα να καλύπτονται από το κρασί για να μην μουχλιάσουν, αυτό αυτόματα το καθιστά επικίνδυνο. Ασφαλίστε καλά το δοχείο, ανακινήστε το και
αφήστε το να ωριμάσει για 6 εβδομάδες. Διαρκεί ως 4 μήνες σε δροσερό μέρος. Να συμπληρώνετε κρασί όταν τα βότανα δεν καλύπτονται. Στην υγειά σας!

Οι κάψουλες: τα βότανα σε σκόνη μπορούν να αναμιχθούν με το φαγητό, με το νερό, με βάμματα ή και σε μορφή καταπλάσματος. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος είναι να ληφθούν με τη μορφή κάψουλας. Από την αγορά μπορείτε να βρείτε κάψουλες χωρίς ζελατίνη κατά προτίμηση και αλεσμένα βότανα ή βότανα σε σκόνη. Για να το φτιάξετε γεμίστε τα δυο μισά της κάψουλας με την σκόνη και κλείστε την ώστε να μην χυθεί η σκόνη. Σε σκόνη είναι πολύ αποτελεσματική η κόκκινη φτελιά για την παρασκευή καταπλασμάτων και η αμαμηλίδα η βιργινιανή η οποία μπορεί να αναμιχθεί με αλοιφές για την αντιμετώπιση των κιρσών και την υπερβολική εφίδρωση.

Τα έλαια: μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για μασάζ ή να προστεθούν σε κρέμες. Τοποθετήστε τα βότανα σε ένα γυάλινο δοχείο και ρίξτε μέσα λάδι μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα βότανα. Κλείστε το δοχείο και ανακινήστε το καλά. Βάλτε το δοχείο σε σημείο που να το χτυπάει ο ήλιος για 6 εβδομάδες. Στραγγίξτε με ένα φίλτρο ώστε να περάσει όλο το λάδι. Βάλτε το έλαιο σε σκουρόχρωμες φιάλες και είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

Οι κομπρέσες: χρησιμοποιούνται εξωτερικά για την ανακούφιση πρηξιμάτων, μωλώπων, πόνων, φλεγμονών, πονοκεφάλων και δροσίζει το σώμα σε περίπτωση πυρετού. Οι ζεστές κομπρέσες είναι αποτελεσματικές για τους μώλωπες και τα χτυπήματα ενώ οι κρύες για τις φλεγμονές και τους πονοκεφάλους. Θα πρέπει να αλλάζονται συχνά για πιο αποδοτικό αποτέλεσμα. Για την παρασκευή τους φτιάξτε έγχυμα ή αφέψημα ή αραιώστε βάμμα με νερό. Με καθαρά χέρια μουσκέψτε ένα μαλακό πανί και βάλτε την κομπρέσα πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή για αρκετή ώρα. Για πόνους και πρηξίματα αφήστε την κομπρέσα για 1-2 ώρες.

Τα καταπλάσματα: χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση νευραλγιών, μυαλγιών, διαστρεμμάτων, σπασμένων οστών, για την έξοδο πύου από τραύματα με λοιμώξεις και έλκη. Για την παρασκευή του πάρτε αποξηραμένα ή νωπά βότανα και σιγοβράστε τα για 2 λεπτά. Στραγγίξτε το νερό. Στην περιοχή που έχετε πρόβλημα αλέιψτε λίγο λάδι και βάλτε τα βότανα όταν ακόμα είναι ζεστά. Σκεπάστε τα με γάζα και αφήστε το για 3 ώρες. Το νερό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως έγχυμα.

Οι αλοιφές: εκτός από τα βότανα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα έλαια ή βάμματα. Αναμείξτε 500 γρ βαζελίνη ή φυσικό κερί με 60 γρ αποξηραμένα ή 150 γρ φρέσκα βότανα σε γυάλινο δοχείο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Σουρώστε και βάλτε το σε γυάλινα σκουρόχρωμα βαζάκια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 μήνες.

Προσοχή: ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες για την δική σας ασφάλεια. Αν παίρνετε άλλα φάρμακα ή κυοφορείτε ή θηλάζετε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Τα δοχεία πριν από κάθε χρήση να είναι αποστειρωμένα και εννοείται να υπακούτε τις δοσολογίες. Για δικιά σας ευκολία να γράφετε στα βαζάκια τι περιέχουν και την ημερομηνία τους. Η φαρμακευτική δράση των βοτάνων θα είναι πιο αποτελεσματική αν μειώσετε την νικοτίνη, την ζάχαρη, το αλκοόλ και την καφεΐνη. Καλή επιτυχία σε όποια προσπάθεια και αν κάνετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου