Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Απαλλαγείτε από κρυολόγημα και γρίπη πίνοντας απλά ένα τσάι!

Μέρα με την μέρα ο κόσμος που ζούμε γίνεται ολοένα και περισσότερο μολυσματικός και
καταστροφικός για την υγεία και κυρίως για τους πνεύμονες μας. Ασθένειες όπως γρίπη και κρυολόγημα αυξάνονται ραγδαία, ειδικά όταν είμαστε συχνά σε μέρη με σκόνη, ρύπους και στους μικροοργανισμούς του αέρα.


Όμως τα βότανα δίνουν πάντα τη λύση για την προστασία των εσωτερικών βλεννογόνων των ματιών, των αυτιών, των ιγμορείων, της μύτης και του λαιμού. Σκοπός τους είναι να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και να απαλλάξουν τον οργανισμό από τους βλεννογόνους, την καταρροή και τις φλεγμονές. (Για να δείτε πως θα φτιάξετε γιατρικά από βότανα, όπως έγχυμα, αφέψημα κ.α και με την συγκεκριμένη αναλογία δείτε εδώ)

Ειδικά σε αυτή την εποχή όλοι έχουμε προσβληθεί από μια γρίπη ή από ένα κρυολόγημα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι λοιμώξεις της μύτης και του λαιμού, πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός, εξασθένιση του οργανισμού με μυϊκούς πόνους κ.α. Τα περισσότερα βότανα που χρειάζονται για να καταπολεμήσουμε μια γρίπη τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας όπως το σκόρδο, το τζίντζερ, το λεμόνι, το τσίλι κ.α. Γενικά πέρα από τα βότανα, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Φροντίστε εκείνη την περίοδο να τρώτε ελαφριά, τροφές πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα και φτωχή σε γαλακτοκομικά και λιπαρά προϊόντα. Να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Τα βοτανολογικά γιατρικά που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

Γενικό γιατρικό: λιώστε μια σκελίδα σκόρδου, ένα κομμάτι τζίντζερ (ίδιου μεγέθους με το σκόρδο), στύψτε χυμό ενός λεμονιού. Σε αυτό το μείγμα προσθέστε ένα ζεστό φλιτζάνι νερό και 1 κ.σ. μέλι. Πίνετε 3 φορές την ημέρα μέχρι να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα.

Για τη ρινική συμφόρηση: φτιάξτε έγχυμα από 1/2 κ.γ. θυμάρι και από 1/2 κ.γ. ευπατόριο σε 1 φλιτζάνι νερό. Πίνετε 3-4 φορές την ημέρα.

Για το κρυολόγημα:

i) σε ζεστό νερό ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού, 1 κ.σ. μέλι και 1 ξυλάκι κανέλας. Πίνετε έως 5 φλιτζάνια την ημέρα.

ii) φτιάξτε έγχυμα με 2-3 φέτες τζίντζερ σε 1 φλιτζάνι νερό και πίνετε μέχρι 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Για υψηλούς πυρετούς:

i) φτιάξτε έγχυμα από 1 κ.γ. χιλιόφυλλο, 1 κ.γ. ευπατόριο και μια πρέζα τσίλι σε 1 φλιτζάνι νερό. Βράστε για 5 λεπτά και πιείτε το ζεστό, μέχρι 4 φλιτζάνια την ημέρα.

ii) στο παραπάνω έγχυμα μπορείτε να προσθέσετε 1 ή 2 από τα παρακάτω: 2-3 μοσχοκάρφια, 1/2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ, 1 ξυλάκι κανέλας, 2-3 κόκκους πιπεριού.

Για ήπιους πυρετούς:

i) φτιάξτε έγχυμα από 1/2 κ.γ. χιλιόφυλλο και 1/2 κ.γ. κουφοξυλιάς σε 100 ml νερό. Βράστε για 10 λεπτά και πίνετε έως 4 φλιτζάνια την ημέρα.

ii) ψήστε ένα μεγάλο κρεμμύδι στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάλτε από το φούρνο και αναμίξτε το χυμό του με ίση ποσότητα μελιού. Κάθε μία ώρα να καταναλώνετε ένα κ.γ. έως 8 φορές την ημέρα.

Για γρίπη με μυϊκούς πόνους:

i) φτιάξτε έγχυμα από 5 γρ. θυμάρι και 5 γρ. μελισσόχορτο σε 750 ml νερό. Βράστε το μείγμα για 10 λεπτά και πίνετε έως 5 φλιτζάνια την ημέρα.

ii) πάρτε δισκία ή κάψουλες ή 1/2 κ.γ. βάμμα με νερό από εχινάτσεα 2 φορές την ημέρα. Αλλιώς φτιάξτε έγχυμα με 5 γρ. του βοτάνου σε 750 ml νερό και πίνετε 2-4 φλιτζάνια την ημέρα.

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ!

Ο βήχας είναι η αντίδραση σε ερεθιστικές ουσίες στους βροχικούς σωλήνες. Είναι απαραίτητο να προλαμβάνεται ο βήχας γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε βαριές ασθένειες του αναπνευστικού όπως η βρογχίτιδα και η αμυγδαλίτιδα. Το σκόρδο, το θυμάρι, η γλυκόρριζα κ.α είναι τα ιδανικότερα για την καταπολέμηση του βήχα και των λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα:

Γενικά για το βήχα: φτιάξτε έγχυμα από θυμάρι και πίνετε 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Για τον ξηρό βήχα: φτιάξτε έγχυμα από ίση ποσότητα θυμαριού και γλυκόρριζας. Πίνετε μισό φλιτζάνι 6 φορές την ημέρα.

Για την βρογχίτιδα:

i) πάρτε 1/2 κ.γ. βάμμα ενιχάτσεας με νερό, 2-3 φορές την ημέρα. Επιπλέον τρώτε 2 σκελίδες σκόρδο την ημέρα.

ii) αναμείξτε 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου και θυμαριού με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ στο στήθος και την πλάτη έως 2 φορές την ημέρα.

Για ερεθισμένο λαιμό και αμυγδαλίτιδα:

I) διαλύστε 1 κ.γ. βάμμα (από καθένα από τα παρακάτω: δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μύρρο, ενιχάτσεα) σε 5 κ.σ. ζεστό νερό, κάντε το γαργάρα και μετά καταπιείτε το μείγμα.

ii) φτιάξτε έγχυμα φασκόμηλου, βράστε το για 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει. Κάντε γαργάρα και μετά καταπιείτε το. Μπορείτε να προσθέσετε 5 ml ξίδι και 1 κ.σ. μέλι για να ενισχυθεί η δράση του.

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ, ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΘΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ!

Αν τα συμπτώματα διαρκέσουν πολύ να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Επιπλέον για παιδιά κάτω των 5 ετών συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προτού χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω γιατρικά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


Πηγή: ο γιατρός μου “ΒΟΤΑΝΑ” από τις εκδόσεις ΛΙΓΚΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου