Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Νευρικό σύστημα VS βότανα

Όταν η καθημερινότητα μας πνίγει, οι ρυθμοί της ζωής αυξάνονται και μαζί με αυτούς και τα
προβλήματα, το άγχος και τα νεύρα μας χτυπάνε την πόρτα. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να τους κλείσουμε την πόρτα αλλά μπορούμε να πετύχουμε την μείωση τους, πίνοντας απλά ένα ρόφημα από βότανα.


Όταν υπάρχει συνεχόμενη ένταση το νευρικό σύστημα είναι ανίκανο να ανακτήσει γρήγορα τις δυνάμεις του. Το στρες, η νευρικότητα, η αϋπνία, η κατάθλιψη, οι ταχυπαλμίες, η οξυθυμία, οι νευραλγίες, οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι όλες ασθένειες που ταλαιπωρούν το νευρικό μας σύστημα. Μπορείτε να χαλαρώσετε και να καταπραΰνετε το πνεύμα σας και τον οργανισμό σας με φυσικά φάρμακα από βότανα. Στη συνέχεια θα δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις συχνότερες παθήσεις του νευρικού συστήματος με την χρήση των βοτάνων. (για την παρασκευή φαρμάκων και τις αναλογίες από βότανα δείτε εδώ)

** Για την κατάθλιψη, την ένταση και το άγχος: αν έχετε προβλήματα με το άγχος θα πρέπει να τρέφεστε σωστά, να κάνετε γυμναστική που να σας χαλαρώνει όπως η γιόγκα και να ξεκουράζεστε τακτικά. Το μελισσόχορτο, το βαλσαμόχορτο και η σκουτελλαρία είναι βότανα τα οποία συντελούν στην διατήρηση της διανοητικής και συναισθηματικής ισορροπίας. Επιπλέον το μελισσόχορτο ηρεμεί τις ταχυπαλμίες και τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος οι οποίες προκύπτουν από το άγχος. Η σκουτελλαρία καταπολεμά τις κρίσεις πανικού και τους πονοκεφάλους. Η βαλεριάνα μειώνει την υπερκινητικότητα και το χρόνιο άγχος, ενώ το τζίνσενγκ είναι το φάρμακο για το στρες ειδικά για τα συναγωνιστικά αθλήματα. Αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους πρόβλημα δείτε αναλυτικά πως θα τα καταπολεμήσετε με το βότανο που ταιριάζει στην ασθένεια σας.

Φτιάξτε έγχυμα από μια χούφτα νωπά ή αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου σε 150 ml νερό. Πίνετε έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα ή προσθέστε την ημερήσια δόση στο νερό του μπάνιου. Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων να σταματήσετε την χρήση του.

Φτιάξτε έγχυμα από βαλσαμόχορτο (με τις ίδιες δόσεις από το μελισσόχορτο) και καταναλώνετε έως και 4 φλιτζάνια την ημέρα. Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων να σταματήσετε την χρήση του.

Φτιάξτε έγχυμα από σκουτελλαρία (με τις ίδιες δόσεις από το μελισσόχορτο) και πίνετε έως και 5 φλιτζάνια την ημέρα. Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων να σταματήσετε την χρήση του.

Πάρτε 10 σταγόνες βάμματος από βαλεριάνα σε νερό κάθε μια ώρα, το πολύ για 2 βδομάδες.

Πάρτε δισκία τζίνσενγκ ή μαγειρέψτε την ρίζα του βοτάνου. Μην το χορηγείτε πάνω από 6 βδομάδες και σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Κατά την εγκυμοσύνη να μην χρησιμοποιείται, και τέλος μην το συνδυάζετε με καφεϊνούχα ποτά.

** Για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες: τα αίτια των πονοκεφάλων μπορεί να είναι πολλά, όπως ένας πονόδοντος, πρόβλημα στον αυχένα ή στα μάτια ή ακόμα και από την μέθη. Η λεβάντα καταπραΰνει ενώ το σταυροβότανο ηρεμεί και τονώνει τις νευρικές εξαντλήσεις και την υπερκινητικότητα. Η φλαμουριά βοηθάει στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας η οποία προκαλεί πονοκεφάλους. Ενώ το αγριοράδικο αποτοξινώνει τον οργανισμό από τη μέθη. Οι ημικρανίες αποτελούν ένα πιο ειδικό πρόβλημα και τα βότανα βοηθάνε στην πρόληψη και στην θεραπεία τους. Η σκουτελλαρία και το δεντρολίβανο είναι εξαιρετικά σε περιπτώσεις ημικρανιών. Τέλος το παρθενούλι ενδείκνυται για την πρόληψη ημικρανιών.

Κάντε ελαφρύ μασάζ από 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στους κροτάφους.

Φτιάξτε έγχυμα από 1 κ.σ. φλαμουριάς σε 1 φλιτζάνι νερό και πίνετε έως 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Φτιάξτε έγχυμα σταυροβοτάνου και πίνετε έως 4 φλιτζάνια την ημέρα. Να το αποφεύγετε κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης.

Πάρτε δισκία ή 10 σταγόνες βάμματος από παρθενούλι με νερό. Αλλιώς μπορείτε να βάλετε ένα φύλλο από το παρθενούλι στο τοστ σας. Το βάμμα να το πάρετε μια μόνο φορά. Μην το χορηγείτε σε παιδιά κάτω των 12 ετών και στις εγκυμονούσες.

Φτιάξτε έγχυμα με 1 κ.σ. σκουτελλαρίας σε 1 φλιτζάνι νερό ή με 1 κοφτό κ.γ. δεντρολίβανου σε 1 φλιτζάνι νερό. Πίνετε μέχρι 4 φλιτζάνια ημερησίως.

Φτιάξτε αφέψημα από 15 γρ. ρίζας αγριοράδικο σε 750 ml νερό. Πιείτε το κατά την διάρκεια της ημέρας.

** Για την αϋπνία: αν έχετε δυσκολίες στον ύπνο να καταναλώνετε ηρεμιστικά βότανα όπως το γερμανικό χαμομήλι, το παθανθές, η φλαμουριά, η λεβάντα και ο λυκίσκος το βράδυ. Τα διεγερτικά βότανα όπως το τζίνσενγκ ενδείκνυται όταν ο οργανισμός πάσχει από νευρική εξάντληση και κόπωση.

Φτιάξτε έγχυμα σε καλυμμένο σκεύος από 1-2 κ.σ. βοτάνου σε 1 φλιτζάνι νερό. Πιείτε το πριν πέσετε για ύπνο. Αλλιώς πάρτε 1 κ.γ. βάμματος με νερό 3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το βότανο που σας συμβουλεύω να πάρετε για αρχή είναι το γερμανικό χαμομήλι, αν δείτε ότι δεν σας βοηθάει δοκιμάστε τη φλαμουριά, στη συνέχεια λεβάντα και στο τέλος το παθανθές.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα σακουλάκι από αποξηραμένο λυκίσκο και να το βάλετε μέσα στο μαξιλάρι σας. Εάν νιώθετε το αίσθημα της κατάθλιψης αποφύγετε το λυκίσκο.

Χρησιμοποιήστε 1 γρ. ρίζας τζίνσενγκ στα φαγητά σας αλλά να τα καταναλώνετε μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και χωρίς τη χρήση καφεΐνης. Να μην υπερβαίνετε το διάστημα 6 εβδομάδων και να μην το χορηγείτε σε παιδιά κάτω των 12 ετών και σε εγκυμονούσες.


Γενικά να έχετε υπόψιν ότι τα βότανα δεν πρέπει να τα παίρνετε πάνω από 2-3 συνεχόμενες εβδομάδες, εκτός από εκείνα που αναφέρονται για περισσότερες. Αν στο διάστημα αυτό δεν νιώσετε βελτίωση σταματήστε την χρήση του ίδιου βοτάνου για 1-2 βδομάδες και έπειτα ξεκινήστε νέα χρήση με καινούριο βότανο για πάλι μέχρι το απαιτούμενο διάστημα. Να ακολουθείτε ακριβώς τις δοσολογίες και τις δόσεις. Εάν αυξήσετε τις δόσεις φέρετε δικιά σας ευθύνη. Να ενημερωθείτε από το γιατρό σας σε περίοδο εγκυμοσύνης και για παιδιά κάτω των 12 ετών. Δοκιμάστε τις συνταγές που σας προτείνω και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα πια με το νευρικό σας σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου