Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια βότανα να χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επειδή στα προηγούμενα άρθρα με τις συνταγές φαρμάκων από βότανα υπάρχουν μερικές
προειδοποιήσεις ότι απαγορεύονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σκέφτηκα να σας συγκεκριμενοποιήσω τι επιτρέπεται και τι όχι, για να αποφύγουμε την σύγχυση. Σε πολλούς πολιτισμούς η χρήση φαρμάκων από βότανα αποτελούν παραδοσιακά γιατροσόφια στην περίοδο της εγκυμοσύνης.


Προτιμότερο θα ήταν όμως να καταναλώνατε τα βότανα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν όντως κάποια βότανα που είναι πολύ χρήσιμα για τις εγκύους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για 2-3 βδομάδες κάθε φορά, ενώ υπάρχουν και άλλα τα οποία σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και αποβολή. 

Είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν πολλές ενοχλήσεις και ασθένειες όπως η πρωινή αδιαθεσία, οι καούρες, οι ραγάδες, η δυσκοιλιότητα, η κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο κ.α. Με την κατάλληλη συνταγή μπορείτε να καταπραΰνετε τον οργανισμό σας και να νιώσετε καλύτερα. (για την παρασκευή φαρμάκων όπως το αφέψημα, το έγχυμα κ.α. δείτε εδώ)

** Για την πρωινή αδιαθεσία και ναυτία: αυτή η αίσθηση της ναυτίας δεν εμφανίζεται μόνο το πρωί και μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια όπως ορμονικές αδιαθεσίες, χαμηλή πίεση αίματος, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άγχος, τροφικές διαταραχές κ.α. Αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:

Φτιάξτε έγχυμα από γερμανικό χαμομήλι σε καλλυμένο σκεύος. Πίνετε αργά σε μικρές ποσότητες κατά την διάρκεια της μέρας. Μέχρι 5 φλιτζάνια είναι το επιτρεπόμενο.

Φτιάξτε έγχυμα με 1/2 κ.γ. τριμμένο νωπό τζίντζερ για κάθε φλιτζάνι νερό. Πίνετε συχνά μικρές ποσότητες στη διάρκεια της μέρας, αντί να πιείτε ένα φλιτζάνι την κάθε φορά. Το πολύ 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Φτιάξτε έγχυμα με 1/2 κ.γ. μάραθο για κάθε φλιτζάνι νερό. Πίνετε έως 3 φλιτζάνια την ημέρα.

** Για τις καούρες: οι αυξημένες πιέσεις του σώματος μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο κέντρο του θώρακα. Για να τις αντιμετωπίσετε φτιάξτε έγχυμα από φιλιπέντουλα και πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

** Για πονοκεφάλους και νευρικές εντάσεις: στην περίοδο της εγκυμοσύνης οι ορμόνες είναι στα ύψη, και γιαυτό μπορεί να προκαλέσουν νεύρα και πονοκεφάλους. Για να τα αντιμετωπίσετε φτιάξτε έγχυμα από φλαμουριά και πίνετε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

** Για τις ραγάδες: όταν το σώμα διαστέλλεται εμφανίζονται ραγάδες σε διάφορα σημεία του σώματος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τρίψετε με τζελ αλόης ή ελαιόλαδο πάνω στο δέρμα 1-2 φορές την ημέρα.

Άλλες συμβουλές:
Η χρήση των βοτάνων στη μαγειρική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται.
Εκτός από τα προαναφερόμενα βότανα να αποφύγετε οτιδήποτε άλλο βότανο σε οποιαδήποτε μορφή ( αφέψημα, αιθέρια έλαια κ.α.) για τους 3 πρώτους μήνες, εκτός αν σας τα χορηγήσει κάποιος ειδικός.

Τα εξής βότανα: μπλε cohosh, ύδραστις, άρκευθος, γληφώνι, χιλιόφυλλο και φασκόμηλο να μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ στην εγκυμοσύνη.

Το τσάι φύλλων σμεουριάς βοηθάει τον τοκετό, δηλαδή προετοιμάζει τους μυς της μήτρας για τον τοκετό.


Πηγή: ο γιατρός μου “ΒΟΤΑΝΑ” από τις εκδόσεις ΛΙΓΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου