Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Χλόη κριθαριού (κριθαρόχορτο)

Η χλόη κριθαριού είναι το σπορόφυτο του κριθαριού το οποίο συγκομίζεται περίπου 200 ημέρες μετά από την σπορά όταν έχει φθάσει σε ύψος 30 cm. Η σκόνη από βιολογική χλόη κριθαριού (ή κριθαρόχορτο) γίνεται από τα αποξηραμένα νεαρά φύλλα του κριθαριού με την οποία φτιάχνουμε πράσινο χυμό και κάψουλες.Σε μορφή σκόνης αφομειώνεται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Η χλόη κριθαριού είναι πλουσιότερη σε μεμονωμένες βιταμίνες και ένζυμα από ό, τι σε πολλές άλλες γνωστές υπερτροφές. Το πραγματικό όφελος του κριθαρόχορτου είναι ο συνδυασμός θρεπτικών ουσιών και ενζύμων σε ένα τρόφιμο, ενώ εξισορροπεί το ph του οργανισμού. Ας δούμε αναλυτικότερα τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό....

Συστατικά της χλόης κριθαριού.
H χλόη κριθαριού περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, χλωροφύλλη, μαγνήσιο, 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Β1 και 11 φορές περισσότερο ασβεστίου από το αγελαδινό γάλα, 6,5 φορές περισσότερο καροτένιο και σχεδόν 5 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, περίπου επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και 80 mg βιταμίνης Β12 ανά 100 γραμμάρια χυμού χλόης κριθαριού. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οργανικό νάτριο το οποίο βοηθά στην αρθρίτιδα. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα λαμβάνουν σελίνιο το οποίο περιέχει 28mg οργανικό νάτριο ανά 100gr, ενώ το κριθαρόχορτο περιέχει 775mg στα 100gr.

Επίσης έχει υψηλά επίπεδα των φυσικών ενζύμων SOD (υπεροξείδιο της δισμουτάσης), η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθήνονται κατά κύριο λόγο για την γήρανση του οργανισμού.

Οφέλη από την χλόη κριθαριού.

Η κατανάλωση κριθαρόχορτου μπορεί να βοηθήσει :
- στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας το επίπεδο της χοληστερόλης και την πήξη του αίματος
- την προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου βοηθώντας στην πέψη των τροφίμων
- στην διατήρηση της νεανικότητας και της υγείας του δέρματος
- στην διατήρηση χαμηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα των διαβητικών με την επιβράδυνση της ταχύτητας απορρόφησης υδατανθράκων
- στα προβλήματα των νεφρών, στην δυσκοιλιότητα, ακόμα και στην ανικανότητα
- στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και του άσθματος

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του κριθαρόχορτου. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η χλόη κριθαριού περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία α-τοκοφερόλη στην οποία είναι πιθανό να οφείλει την αντικαρκινική της δράση, σύμφωνα με το dr Allan Goldstein, επικεφαλή του τμήματος βιοχημείας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου George Washington. Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο, ο dr Allan Goldstein και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν εκχύλισμα αποξηραμένης χλόης κριθαριού σε λευχαιμικά καρκινικά κύτταρα. Το εκχύλισμα σκότωσε σχεδόν το σύνολο των καρκινικών κυττάρων. Στην συνέχει οι ερευνητές υπέβαλλαν  εγκεφαλικά καρκινικά κύτταρα στο εκχύλισμα, με αποτέλεσμα  να καταστραφεί το 30 με 50 τοις εκατό των εν λόγω καρκινικών κυττάρων. Σε μία τρίτη δοκιμή, το εκχύλισμα ανέστειλε την ανάπτυξη των τριών τύπων καρκινικών κυττάρων του προστάτη κατά 90 έως 100 τοις εκατό.

Παρενέργειες κριθαρόχορτου.
Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από την κατανάλωση χλόης κριθαριού.
Άνθρωποι με προβλήματα υγείας πρέπει πριν καταναλώσουν οποιαδήποτε νέα τροφή να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου