Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Παίρνετε φάρμακα; Με ποια βότανα απαγορεύεται να τα συνδυάζετε

Αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά, τη χοληστερόλη ή την πίεση, πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας για κάθε φυσικό σκεύασμα ή ρόφημα που χρησιμοποιείτε, καθώς ο συνδυασμός τους είναι πιθανό να αποβεί επικίνδυνος γα την υγεία σας.


Όπως προειδοποιούν επιστήμονες της κλινικής Μάγιο, το βαλσαμόχορτο, το σκόρδο, η πιπερόριζα και πολλά άλλα μπορεί να αλληλεπιδράσουν επικίνδυνα με τις στατίνες (φάρμακα για τη χοληστερόλη), τα αιμολυτικά φάρμακα (χορηγούνται για πρόληψη των θρομβώσεων) και τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα το βαλσαμόχορτο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ το σκόρδο και η πιπερόριζα αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στους ασθενείς που παίρνουν αιμολυτικά φάρμακα.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο, καθώς αυξάνει την επίδραση των στατινών και μιας άλλης ομάδας καρδιολογικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς διαύλων ασβεστίου.


Σε σχετική έκθεσή τους, οι επιστήμονες παραθέτουν περισσότερα από 24 βότανα και φυσικά προϊόντα που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς όταν τα χρησιμοποιούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ginkgo biloba, το ginseng, η εχινάκεια, η αλόη βέρα και η γλυκόρριζα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης για το γάλα σόγιας και το πράσινο τσάι, τα οποία μπορεί να ελαττώσουν την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης (φάρμακο κατά των θρομβώσεων).

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι τεκμηριωμένο εδώ και καιρό πως πολλά φυσικά προϊόντα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάθε είδους φάρμακα, αλλά επειδή αυξάνεται η χρήση φυσικών προϊόντων και οι ασθενείς συχνά αμελούν να αναφέρουν στους γιατρούς τους πως παίρνουν τέτοια σκευάσματα, πρέπει να ενημερώνονται για τον κίνδυνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου