Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Επιδράσεις των βοτάνων στο πεπτικό σύστημα

Το πεπτικό σύστημα και η υγεία του είναι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί σωστά, καθώς είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι τροφές επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου. Ανεπαρκείς ή υπερβολικές πεπτικές εκκρίσεις, λοιμώξεις, άγχος κ.α είναι συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος οι οποίες μπορούν να βοηθηθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. 


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά βότανα με τις χρήσεις τους για να απαλλαγείτε μια και καλή από αυτό το βάσανο! (για την παρασκευή εγχυμάτων, αφεψημάτων, κάψουλων, καταπλασμάτων, ελαίων, αλοιφών και βαμμάτων πατήστε εδώ) :

Για τους στομαχόπονους: εάν πάσχετε από μυικές συσπάσεις δηλαδή από ερεθισμούς ή φλεγμονές του στομαχιού και των εντέρων, κακή πέψη, νευρική ένταση και τροφική δηλητηρίαση ακολουθήστε τις εξής συμβουλές. Αναμίξτε 3 μέρη ενός βοτάνου από τα γερμανικό χαμομήλι ή μελισσόχορτο ή βιμπούρνο με 1 μέρος από σπέρματα γλυκάνισου ή μάραθου, ή από φύλλα μέντας ή από ρίζα αγγελικής και φτιάξτε έγχυμα. Μπορείτε να πιείτε από το έγχυμα έως και 5 φλιτζάνια ημερησίως. Επίσης μπορείτε να πίνετε έως 5 φλιζτάνια καθημερινά, έγχυμα από 2 κ.σ. καλέντουλας σε 750 ml νερό. Το πιο απλό είναι να τρώτε 1-2 σκελίδες σκόρδου την ημέρα, αν μπορείτε την γεύση φυσικά. Αν έχετε κακή πέψη να πίνετε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού κάθε πρωί. Τέλος φτιάξτε αφέψημα με 1 κ.σ. από χιλιόφυλλο και 1 κ.σ. από μέντα σε 1 φλιτζάνι νερό και πιείτε το πολύ 2 φλιτζάνια την ημέρα. Σε περίοδο εγκυμοσύνης απαγορεύεται αυστηρά το χιλιόφυλλο.

Για ναυτίες και εμετούς: όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να νιώσουν τάση για εμετό είτε από τροφική δηλητηρίαση είτε από το άγχος ή ναυτίες σε ταξίδια ή σε συναισθηματικά προβλήματα. Οι ταξιδιωτικές ναυτίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με έγχυμα από τζίντζερ. Χρησιμοποιήστε 1-2 φέτες από φρέσκο τζίντζερ ή 1/2 κ.σ. αποξηραμένο σε 1 φλιτζάνι νερό και πιείτε το ζεστό μέχρι 5 φλιτζάνια. Εάν έχετε ναυτίες από τα έντονα συναισθηματικά προβλήματα φτιάξτε έγχυμα με 2 κ.σ. μελισσόχορτου σε 1 φλιτζάνι νερό και να το πίνετε μέχρι 5 φορές. Αν οι ναυτίες συνοδεύονται από πονοκεφάλους και εμετούς πιείτε έγχυμα με 1 κοφτό κ.σ. μέντας σε 1 φλιτζάνι νερό και καταναλώστε το το πολύ 4-5 φορές την ημέρα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος για τα παραπάνω βότανα ή για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την δυσκοιλιότητα και την διάρροια: και στις δυο περιπτώσεις το έντερο είναι ευερέθιστο και είναι αποτέλεσμα μυικών σπασμών στο κόλον. Πέρα από τα βότανα να καταναλώνετε άφθονα φρούτα κατά την διάρκεια της ημέρας. Εάν ούτε και αυτό βοηθήσει φτιάξτε αφέψημα από 1 κ.σ. λάπαθου σε 1 φλιτζάνι νερό και πιείτε το πριν κοιμηθείτε. Σε περιπτώσεις όπου η δυσκοιλιότητα είναι μακροχρόνια μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι αφεψήματος από 20 γρ ρίζας αγριοραδικιού σε 750 ml. Πιο ισχυρό βότανο για την δυσκοιλιότητα αποτελεί η σέννα, 3-6 λοβούς σέννας μαζί με 2-3 φέτες τζίντερ σε 750 ml για 10 μέρες είναι αρκετό. Τέλος χρησιμοποιήστε 15 γρ ρίζα βιμπούρνου σε 750 ml και φτιάξτε αφέψημα πίνοντας 1-2 φλιτζάνια ημερησίως ή πάρτε 2 κ.σ. βάμματος με νερό μια φορά την μέρα. Για την διάρροια συνίσταται αφέψημα από 1 κ.σ. αγριμονιάς ή φασκόμηλου σε 1 1/2 φλιτζάνι νερό 3 φορές την ημέρα όχι πάνω από 3 μέρες.

Για αέρια και τυμπανισμό: όταν παρεμποδίζεται η λειτουργία της χώνεψης είναι πιθανόν να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε 5-10 σταγόνες βάμματος με νερό από γεντιανή 3 φορές την ημέρα. Αλλιώς φτιάξτε έγχυμα με μισή κ.σ. από σπέρματα μάραθου ή γλυκάνισου σε 1 φλιτζάνι νερό ως 5 φλιτζάνια ημερησίως. Το καρδάμωμο επίσης βοηθάει με την μορφή εγχύματος από 2 καρδάμωμα σε 1 φλιτζάνι νερό ως 5 φλιτζάνια καθημερινά. Τέλος φτιάξτε έγχυμα από 1 κ.σ. αποξηραμένα ή 2 κ.σ. νωπά φύλλα λουίζας σε 1 φλιτζάνι νερό και πίνετε μέχρι 5 φλιτζάνια κάθε μέρα.

Για οξύτητα και δυσπεψία: η κακή διατροφή προκαλεί υπερβολική έκκριση οξέων με αποτέλεσμα την γαστρίτιδα και πόνους στην κοιλιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφύγετε τις όξινες τροφές, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Για να καταπραΰνετε το στομάχι σας φτιάξτε έγχυμα με 2 κ.σ. κόκκινη φτελιά σε 100 ml νερό και πίνετε μέχρι 4 φορές. Διαφορετικά φτιάξτε έγχυμα από 1 κ.σ. σπέρματα από μάραθο ή γλυκάνισο σε 750 ml και πιείτε το κατά την διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα για τους πόνους στην κοιλιά φτιάξτε έγχυμα από γερμανικό χαμομήλι και πίνετε 5 φλιτζάνια την μέρα. Τέλος για την οξύτητα που προκαλεί γαστρίτιδες μπορείτε να πιείτε 5 φλιτζάνια καθημερινά με έγχυμα από άνθη φιλιπέντουλας.

Προσοχή: οι δοσολογίες και οι δόσεις πρέπει να τηρούνται ακριβώς. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε και τον γιατρό σας ειδικά για εγκύους και για παιδιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου