Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Βότανα, τα φυσικά φάρμακα!

Από τα αρχαία ακόμα χρόνια, όταν η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει όσο σήμερα, σε περιπτώσεις ασθένειας λύσεις έδιναν τα βότανα και τα φυτά και μάλιστα εξίσου ικανοποιητικές όπως αυτές των φαρμάκων. Παρ’όλα αυτά σχεδόν κανείς δεν καταναλώνει σπιτικά φάρμακα. Και αυτό γιατί; 


Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και η αναζήτηση για κάθε ευκολία στο οτιδήποτε έκαναν τους ανθρώπους να ακολουθούν πιστά τυποποιημένα φάρμακα. Δεν σκέφτηκε κανείς όμως με πόση “ευκολία” καταναλώνει χημικά και διάφορες άλλες ουσίες με την σκέψη ότι θα γιατρευτεί. Αρκετά οξύμορο θα έλεγε κανείς. Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία για τις δυνατότητες της μοντέρνας ιατρικής σε ακραίες ασθένειες και σε περιπτώσεις τις οποίες ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί. Όμως υπάρχουν φάρμακα για λοιμώξεις, αλλεργίες, κρύωμα κ.λ.π τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας κάνοντας καλό στον οργανισμό μας και χωρίς να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών. 

Με τον καιρό, οι μολυσματικοί μικροοργανισμοί έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα συμβατικά φάρμακα και η αποτελεσματικότητα τους έχει εξασθενίσει. Η βοτανοθεραπεία έρχεται να δώσει λύσεις συμπληρώνοντας την σύγχρονη ιατρική. Ήδη στις δυτικές χώρες λαμβάνει χώρα μιας και τα φάρμακα δεν έδωσαν λύση για χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα κ.ο.κ. Πλέον ο κόσμος αναζητά μια πιο ήπια μορφή θεραπείας καθώς μόλις το 10-20% πάσχει από τις παρενέργειες των ιατρικών θεραπειών. Τα περισσότερα βότανα είναι εξαιρετικά ασφαλή, όμως υπάρχουν και εκείνα τα οποία σε υπερδοσολογία προκαλούν παρενέργειες όπως όλα τα φάρμακα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ληφθούν με τις οδηγίες ειδικών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το ρητό “είμαστε αυτό που τρώμε” δεν βγήκε τυχαία, είναι 100% αληθινό, οι βοτανοθεραπευτές το αναλύουν περισσότερο λέγοντας “είμαστε αυτό που απορροφάται από ό,τι τρώμε”. Χάρη στις θρεπτικές ουσίες των θεραπευτικών βοτάνων:

Επιταχύνεται ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφών απορροφώντας καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, άρα βελτιστοποιείται το πεπτικό σύστημα.

Μερικά βότανα είναι βρογχοδιασταλτικά, δηλαδή διεγείρουν την αναπνοή λαμβάνοντας περισσότερη ποσότητα οξυγόνου, άρα οι πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα βοηθιούνται σημαντικά.

Η κυκλοφορία του αίματος διευκολύνεται. Κάποια βότανα χαμηλώνουν την πίεση του αίματος χαλαρώνοντας τους μυς των αρτηριών, άλλα διεγείρουν την καρδιά ώστε να αντλείται το αίμα πιο αποδοτικά, ενώ άλλα διευκολύνουν την επιφανειακή κυκλοφορία του αίματος.

Οι τοξίνες απομακρύνονται από τον οργανισμό, ένα τέτοιο θαυματουργό βότανο είναι το άρκτιο. Τα αποτοξινωτικά βότανα επιδιορθώνουν και ενδυναμώνουν τους ιστούς από τα εξασθενημένα όργανα.

Το δέρμα, που αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου είναι αναγκαίο να έχει καλή υγιεινή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των αντισηπτικών φυτών, που από το όνομα τους καταλαβαίνουμε τη ανασταλτική δράση τους στις μολύνσεις. Ενώ τα επουλωτικά φυτά όπως το σύμφυτο, επιταχύνουν την πήξη του αίματος επιτυγχάνοντας την γρήγορη επούλωση των πληγών.

Στον οργανισμό μας υπάρχει ένα σύμπλεγμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μεταξύ των “μελών” του αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία μας. Αυτό το σύμπλεγμα αποτελείται από το νευρικό σύστημα (επηρεάζεται από το άγχος, την στεναχώρια, την κούραση), το ενδοκρινές σύστημα (έκκριση ορμονών) και το ανοσοποιητικό σύστημα (αποφυγή μολύνσεων και ανάρρωση ασθενειών). Γι΄ αυτό τον λόγο υπάρχουν ειδικά βότανα τα οποία επιδρούν στον οργανισμό σε κάθε είδος ενόχλησης, όπως σωματική, ψυχική, διανοητική και συναισθηματική. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει το τζίνσενγκ το οποίο ενδείκνυται για πονοκεφάλους, έντονες σωματικές και διανοητικές πιέσεις ενώ και για την εξασφάλιση καλού ύπνου.


Η παρασκευή φαρμάκων από βότανα δεν είναι κάτι το δύσκολο ή ακατόρθωτο, το μόνο που απαιτεί είναι αφοσίωση χρόνου για πλήρη αποτελεσματικότητα. Οι τρόποι ποικίλουν ανάλογα με την χρήση, οι σύνηθες μορφές είναι τα εγχύματα, τα αφεψήματα, τα σιρόπια, τα τονωτικά κρασιά, οι κάψουλες, τα έλαια, οι κομπρέσες, τα καταπλάσματα καθώς και τα βάμματα. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε την παρασκευή αυτών σε ειδικές κατηγορίες ώστε να αποκτήσετε και εσείς το φαρμακείο της φύσης στο σπίτι σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου