Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Το βότανο που θα σας ηρεμήσει το στομάχι

Ο δυόσμος αποτελεί ένα από τα πιο αρωματικά βότανα που η φύση μας έχει χαρίσει. Η δροσερή
μυρωδιά των φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων του είναι αυτή που ωθεί πολλές γυναίκες να το χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους.


Ονομάζεται βασιλικός της Βηθλεέμ και Μέντα της Παναγίας. Αυτά τα ονόματα απηχούν και το εύρος των περιοχών που καλλιεργείται ο δυόσμος, ένα φυτό που θεωρείται εγγενές στην Ευρώπη και την Ασία. Στην Αμερική παραμένει ασαφές αν μεταφέρθηκε εκ προθέσεως ή από προσκυνητές.

Από πολύ παλιά ο δυόσμος χρησιμοποιείται για στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Καταπραΰνει από το φούσκωμα των εντέρων και προκαλεί την έκκριση των χωνευτικών υγρών του στομαχιού βοηθώντας έτσι την δυσπεψία και τους κολικούς των εντέρων. Το αιθέριο έλαιο δρα σαν ένα μέτριο αναισθητικό στα τοιχώματα των εντέρων απαλύνοντας το πόνο από έλκη των εντέρων και απομακρύνει το αίσθημα της ναυτίας ή του εμετού, ακόμα και στις έγκυες γυναίκες ή αυτούς που ζαλίζονται στα ταξίδια.

Στην αρχαία ιατρική γνώση και στους σημερινούς καταλόγους με φυτικές θεραπείες, ο δυόσμος έχει καταχωριστεί ως το βότανο που μπορεί να ηρεμήσει τις στομαχικές διαταραχές. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε θέματα μετεωρισμού, ενώ πολλά φάρμακα τον περιλαμβάνουν.

Ειδικότερα ο δυόσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ακόλουθες καταστάσεις:

* Mετεωρισμό (αέρια)
* Δυσπεψία
* Ναυτία
* Πονόλαιμο
* Διάρροια
* Κρυολόγημα
* Πονόδοντο
* Κράμπες
* Καρκίνο
* Αρθρίτιδα
* Μυϊκούς πόνους
* Δερματικές παθήσεις


Μια άλλη χρήση του είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης τριχοφυΐας στο πρόσωπο των γυναικών. Αν και αυτή η χρήση δεν έχει αποδειχθεί, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή, καθώς ο δυόσμος είναι φθηνός και σίγουρα λιγότερο επώδυνος από μια αποτρίχωση.

Μπορεί, τέλος, να χρησιμοποιηθεί ως αιθέριο έλαιο, αλλά και στην αρωματοθεραπεία, όπου η μυρωδιά του πιστεύεται ότι είναι δροσιστική και καθαρίζει τον εγκέφαλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου