Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Αγαρ Αγαρ (Agar Agar)

Το Agar είναι μία υδρόφιλη κολλώδης ουσία που εξάγεται από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυκιών, κυρίως του Agarophyte Gelidium και ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1650 στην Ιαπωνία. Τα φύκια αυτά ανήκουν στην κατηγορία Rhodophyta, που είναι μία από τις παλαιότερες ομάδες φυκιών. Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού προκύπτει μια ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανή ουσία.


Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι έμαθαν να στεγνώνουν τα φύκια και να παρασκευάζουν ράβδους από ζελέ τις οποίες χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική. Έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως ως συστατικό σε επιδόρπια σε όλη την Ασία. Σήμερα, το Agar χρησιμοποιείται ευρέως και στο δυτικό κόσμο λόγω της θρεπτικής του αξίας και της χαμηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, κατασταλτικό της όρεξης, φυτικό υποκατάστατο ζελατίνης, ως πυκνωτικό σε σούπες, σε γλυκά του κουταλιού, παγωτά και άλλα επιδόρπια.

Το Agar είναι πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία, ενώ αποτελείται κατά 80% από φυτικές ίνες. Περιέχει ακόμα διάφορα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου και δεν περιέχει ζάχαρη, λίπος και υδατάνθρακες.

Βοηθά στην πέψη, στην απώλεια βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μετά την κατάποση, απορροφά το νερό που βρίσκεται στο στομάχι και τριπλασιάζει τον όγκο του. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού. Μελέτες για την παχυσαρκία έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του ως συμπλήρωμα σε μια υγιεινή διατροφή χαμηλών θερμίδων. Αλλα οφέλη που συνδέονται με συχνή κατανάλωση του Agar είναι η ικανότητά του να περιορίζει τις φλεγμονές και να ηρεμεί το στομάχι. Προτιμάται στη μαγειρική από τη ζελατίνη γιατί είναι φυτικό, σε αντίθεση με τη ζελατίνη που έχει ζωική προέλευση.

Εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική του χρήση, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων, στην οδοντιατρική, την ηλεκτροχημεία αλλά επίσης και για να κατασκευαστούν οι παιδικές πλαστελίνες!


Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου