Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ινούλη το Ελένιο, το βότανο του Χείρωνα

Το όνομα elecampane προέρχεται– όπως λέει ο μύθος- από την ωραία Ελένη του Τρωικού πολέμου, από τα δάκρυα της οποίας πιστεύουν ότι φύτρωσε. Λέγεται ότι όταν αυτή έφυγε από τη Σπάρτη, πήρε μαζί της το φυτό αυτό. Το βότανο, πάλι σύμφωνα με το μύθο, ταυτίζεται με το χειρώνιο, ένα από τα βότανα του θεραπευτή Κενταύρου Χείρωνα.


Η ίνουλα είναι πολύτιμο και σπάνιο φυτό, φύεται στην Ευρώπη, στη Δυτική Ασία και στη χώρα μας και προτιμά τους ορεινούς τόπους με σκιά. Φθάνει το ύψος των 2 μ. Ανήκει στην βοτανική οικογένεια των σύνθετων ( compositae, asteraceae).

Τα φύλλα της είναι οδοντωτά και χνουδωτά και τα άνθη της έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμα. Μοιάζουν με τα άνθη της μαργαρίτας και έχουν άρωμα που θυμίζει τη γλυκιά μυρωδιά του μελιού.

Χρησιμοποιούμενο τμήμα στην Κινέζικη ιατρική, είναι το άνθος το οποίο μαζεύεται Αύγουστο με Σεπτέμβριο όταν το άνθος ανοίξει.

Το αιθέριο έλαιο εξάγεται με τη μέθοδο του ατμού από το ρίζωμα του φυτού και μερικές φορές από τις ανθισμένες κορυφές του.

Το αιθέριο έλαιο της ίνουλας είναι από τα πιο ακριβά. Τα κύρια συστατικά του είναι εστέρες (50% bornyl acetate), λακτόνες και κετόνες 12%. Οι εστέρες θεωρούνται τα περισσότερο ήπια συστατικά των αιθερίων ελαίων, με αντισπασμωδικές κυρίως ιδιότητες.

Έτσι, η κύρια ιδιότητα του αιθερίου ελαίου της ίνουλας είναι μυκολυτική (το δυνατότερο μυκολυτικό στην αρωματοθεραπεία: Ph.D Kurt Schnaubelt), και αντισπασμωδική.

Ενδείκνυται σε πνευμονικές μολύνσεις, βήχα, χρόνιες βρογχίτιδες. Επίσης δίνεται ως καρδιακό τονωτικό σε υπέρταση, αρρυθμίες, ταχυκαρδίες, κουρασμένη καρδιά και εμφύσημα. Το αιθέριο έλαιο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε βρογχίτιδα όταν διαχέεται τη νύκτα από το ειδικό μηχάνημα ή εάν βάλουμε λίγο στο μαξιλάρι μας.

Το hydrosol της ίνουλας έχει PH 4,7- 4,9, με μυρωδιά μέντας, μπαχαρική, και μικρή διάρκεια ζωής, δηλ. οκτώ μήνες με ένα χρόνο.

Είναι ιδανικό να σταματά γρήγορα το σπασμωδικό βήχα, για αποσυμφόρηση των πνευμόνων από το φλέγμα. Μπορεί να γίνει θεραπευτικό πρωτόκολλο, πίνοντας δύο κουταλιές της σούπας από το hydrosol διαλυμένο σε ένα λίτρο νερό, κάθε μέρα για διάρκεια τριών εβδομάδων.

Στην κινέζικη ιατρική το ίδιο βότανο, με την ονομασία Xuan Fu Hua τονώνει την ενέργεια του πνεύμονα και δίδεται και σε μονοθεραπεία.

Είναι ασφαλέστατο βότανο.

Σταματά το βήχα, διαλύοντας το κρύο φλέγμα που είναι παγιδευμένο στον πνεύμονα. (οξεία και χρόνια βρογχίτιδα).

Δίνεται και για την καταπολέμηση του παιδικού άσθματος. Επίσης καταπολεμά τον έμετο, το αίσθημα διάτασης μετά το φαγητό και το λόξιγκα.

Τα κανάλια τα οποία διαπερνά είναι του συκωτιού, των πνευμόνων, του στομάχου και του σπλήνα.

Το βότανο απαιτεί βράσιμο λίγων λεπτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου