Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Υδραστίς η Καναδική: Ένα βότανο με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση

Βοτανικό όνομα: Hydrastis canadensis
Κοινό όνομα: Golden Seal

Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το golden seal είναι ένα ιθαγενές βότανο στο ανατολικό μισό της βόρειας Αμερικής. Αναπτύσσεται κυρίως στα βουνά της βόρειας και νότιας Καρολίνας και στα υψίπεδα Appalachian του Kentucky, του Tennessee και της δυτικής Βιργινίας. Το golden seal έγινε γρήγορα σπάνιο στην άγρια μορφή του και στις περισσότερες περιοχές πρέπει τώρα να καλλιεργείται. Το βοτανικό του όνομα υδράστις προέρχεται από την ελληνική λέξη ύδωρ και υποδηλώνει ότι αναπτύσσεται σε υγρά μέρη.


Η γραπτή ιστορία για το golden seal ξεκινά τον 16ο αιώνα, όταν οι αποικιστές συνάντησαν ιθαγενείς Αμερικανούς να μασούν το βότανο για στοματικά έλκη. Στην Appalachia το τσάι από τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιείτο ως τονωτικό και για να βελτιώσει την όρεξη. Μια υδαρή έγχυση της ρίζας χρησιμοποιείτο από τους Ινδιάνους και τους λευκούς που είχαν αποικίσει την Αμερική για τη θεραπεία των «υδαρών ματιών», που ήταν μάλλον αλλεργική ρινίτιδα. Σκόνες από τη ρίζα εφαρμόζονταν σε ανοικτά κοψίματα και πληγές για να ενθαρρύνουν τον σχηματισμό κακαδιών. Η ινδιάνικη φυλή Appalachian Cherokees το χρησιμοποιούσε εξωτερικά ως εντομοαπωθητικό. Η φυλή αυτή το χρησιμοποιούσε ως θεραπεία για εξωτερικούς καρκίνους, αν και δεν υπάρχουν σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτή την πρακτική. Μια έγχυση των φύλλων του φυτού χρησιμοποιείτο επίσης για τη θεραπεία ηπατικών και στομαχικών παθήσεων.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το golden seal για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και το αποκαλούσαν κίτρινη ρίζα λόγω του φωτεινού κίτρινου χρώματός της. Το golden seal χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κίτρινη βαφή για τα ρούχα τους. Το 1860 το golden seal ανακηρύχθηκε επίσημο φάρμακο στην Φαρμακοποιία των ΗΠΑ.

Σύγχρονες έρευνες

Η αγγειοδιασταλτική δράση του golden seal το κάνει χρήσιμο ως ένα πικρό τονωτικό που τονίζει τις βλεννώδεις μεμβράνες, ιδιαίτερα για γαστρικές διατα- ραχές, για περιπτώσεις δύσκολης ή επίπονης πέψης, για ρινορραγίες ή άλλες περιπτώσεις αιμορραγίας. Είναι άριστο για τον καθαρισμό των ματιών και για τη θε- ραπεία της επιπεφυκίτιδας.

Ένα παλιό εμπορικό παρασκεύασμα για τα μάτια που πωλείτο στις ΗΠΑ περιείχε υδροχλωρίδιο της υδραστίνης και χλωρίδιο της βερβερίνης, τα κύρια αλκαλοειδή του golden seal. Αυτά τα άλατα είναι αιμοστατικά και συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία των κοκκινισμένων οφθαλμών, που συχνά προκαλούνται από ερεθισμένα μάτια. Αυτά τα αλκαλοειδή δρουν επίσης ως διεγερτικά της μήτρας, αν και ο μηχανισμός δράσης δεν είναι κατανοητός.

Αν και χρησιμοποιείται κυρίως για τις επιδράσεις του στις βλεννώδεις μεμβράνες, το golden seal έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε όλα τα μέρη του σώματος. Είναι γνωστό ότι βελτιώνει την όρεξη και βοηθάει την πέψη διεγείροντας την παραγωγή χολής. Έχει βρεθεί πολύτιμο σε περιπτώσεις στομαχικών ελκών και γενικά ως βοηθητικό του νευρικού συστήματος.

Σε συνδυασμό με διττανθρακική σόδα, το golden seal είναι άριστο ως στοματικό διάλυμα και για την ανακούφιση από πόνους στο στόμα και στα ούλα. Το golden seal έχει χρησιμοποιηθεί από γιατρούς για έλκη στον κόλπο και στη μήτρα, καθώς και για έκζεμα και ευλογιά. Συστήνεται συχνά για τον απλό έρπητα, ιδιαίτερα στη γεννητική περιοχή, διότι είναι ικανό να θεραπεύει ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη ή φλεγμονή.

Το golden seal συχνά συνιστάται από τους βοτανοθεραπευτές σε συνδυασμό με εχινάκεια για τη θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης. Το golden seal έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες που εξηγούν εν μέρει την παραδοσιακή χρήση του στους πονόλαιμους και στη διάρροια. Το υπόλοιπο της θεραπευτικής αξίας του οφείλεται στις αντιβιοτικές του επιδράσεις. Σε εργαστηριακές μελέτες έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά του σταφυλόκοκκου και του E-coli(377). Το golden seal χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία μολύνσεων κάθε είδους. Οι ανθρώπινες δοκιμές έχουν χρησιμοποιήσει απομονωμένη βερβερίνη για τη θεραπεία της διάρροιας και της γαστρεντερίτιδας με καλά αποτελέσματα.

Δοσολογία
Συνιστώνται 250-500 mg τυποποιημένου εκχυλίσματος golden seal που προμηθεύει 8%-12% αλκαλοειδή τρεις φορές την ημέρα. Η συνεχόμενη χρήση του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες.

Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Το golden seal επηρεάζει την εντερική χλωρίδα, γι ̓ αυτό και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια της λήψης του ή και μετά τη διακοπή της λήψης του θα πρέπει να γίνεται αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας με προβιοτικά συμπληρώματα, όπως γαλακτοβάκιλλο οξεόφιλο (acidophilus). Δεν συνίσταται σε έγκυες ή σε γυναίκες που θηλάζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου