Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Μύρτιλο: Το θεϊκό βότανο για ζάχαρο τέλεια όραση και υπέροχη επιδερμίδα με κολλαγόνο!

Τα Μύρτιλα είναι πλέον πασίγνωστα ως πηγή αιώνιας νιότης και όχι άδικα καθώς σε όλα τα
ευρήματα σοβαρών επιστημονικών μελετών, αποδίδονται σε αυτά ιαματικές ιδιότητες. Στα μύρτιλα ανακαλύπτουν συνεχώς αντιοξειδωτική δραστηριότητα, με φυσικά επακόλουθα στην αντιγήρανση, στην πρόληψη καρκίνου, στην καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, στην υγεία όρασης καθώς και στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση.


Το μύρτιλο, θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, ενώ η δύναμη του συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως όμως, με την Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα έπιναν στην υγειά του καθώς παρασκεύαζαν αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" αλλά και αρωματικό λάδι με την ονομασία "μύρτινον έλαιον".

Το μύρτιλο, η ιστορία, το έχει αναδείξει σε φάρμακο καλλυντικό και τρόφιμο. Αξιοσημείωτη ιστορία που πρέπει να γνωρίζουμε γιατί αναδεικνύει περίτρανα την φαρμακευτική του δράση, αλλά και γιατί στάθηκε σημείο αναφοράς για τις έρευνες που ακολούθησαν, είναι αυτή των πιλότων της RAF ΤΟΥ 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ίδιοι οι πιλότοι παρατήρησαν πως όταν πριν από κάθε πτήση έτρωγαν μαρμελάδα φτιαγμένη από bilberry (μύρτιλο) η όραση τους την νύχτα, ήταν δυνατότερη. Το φυτό μύρτιλο, περιέχει β-καροτένιο, νουτείνη, κερσετίνη, ινοσιτόλη, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, πυρίτιο, θείον, φώσφορο, και τις βιταμίνες B1, B2,B3 και C.
Ίσως λόγω αυτού του συμπλέγματος των βιταμινών του, σταθεροποιεί το κολλαγόνο στον οργανισμό προκαλώντας την επιδερμίδα να αναγεννηθεί. Είναι από τις τροφές που όταν τις καταναλώνουμε η επιδερμίδα πολύ σύντομα λάμπει από ομορφιά. Μπορείτε να το πιείτε και σε τσάι αξιοποιώντας τα φύλλα του.
Το μύρτιλο δεν αυξάνει μόνο την άριστη λειτουργία των ματιών αλλά βελτιώνει την νυχτερινή μας όραση προσαρμόζοντας την στο έντονο τεχνητό φως. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να φανεί σε πρώτο επίπεδο παράξενο αλλά αυξάνοντας την αντοχή των ματιών η όψη στο πρόσωπο ενός ανθρώπου φαίνεται νεανικότερη.

(Θυμηθείτε τα καρότα δίνουν δύναμη και αντοχή στα μάτια δημιουργούν καθαρότερο βλέμμα και επομένως πιο σαφή ομορφιά.)

Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) φρούτο με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες – του αποδίδουν μάλιστα σε ποσοστό, σχεδόν 40% περισσότερες ιδιότητες από το κόκκινο κρασί!

Επιπλέον, δεκάδες έρευνες, αμερικανικών κυρίως πανεπιστημίων και οργανισμών, έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του blueberry όχι μόνο στην όραση, αλλά και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α.
Όλη αυτή η δράση, οφείλεται επιπλέον και στα φοιτοοιστρογόνα που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού.

Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή –και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία – που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτεται, φυσικά).
Προστατεύει επίσης τα μάτια από την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Ενισχύει την υγεία των τριχοειδών αγγείων αναστέλλει ή μειώνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων και όπως προείπαμε ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα γι αυτό θεωρείται και εξαιρετικό αντιδιαβητικό βότανο.

Μια επιπλέον αξιοσημείωτη δράση του, είναι ότι προλαμβάνει τις επιπλοκές του διαβήτη. Ακόμη, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας και των αιμορροΐδων.

Συνταγή τσαγιού από μύρτιλο
Βράζετε νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι επάνω και αφού βράσει ,μουσκεύετε στο βρασμένο νερό, δέκα φυλλαράκια μύρτιλου επί 20 λεπτά. Πίνετε από αυτό το τσάι 3-4 κούπες την ημέρα.


Δεν εμφανίζει παρενέργειες αν και δεν πρέπει να λαμβάνεται από εγκύους η κατά την περίοδο της γαλουχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου