Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τα βότανα που καταπολεμούν κρυολόγημα και βήχα

Παραδόξως, τα παραδοσιακά γιατροσόφια που χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, άντεξαν στο χρόνο και είναι μάλιστα αποδεκτά από τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες μελετώντας τα πρώτα δείγματα της ιατρικής βιβλιογραφίας, διαπίστωσαν ότι οι τροφές που χρησιμοποιούνταν για αιώνες για την καταπολέμηση ασθενειών του αναπνευστικού παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα.


Διαθέτουν κοινή δράση: αραιώνουν τις εκκρίσεις των πνευμόνων και βοηθούν στην ομαλή αποβολή τους με τον βήχα ώστε να μη δημιουργείται απόφραξη των αναπνευστικών οδών. Τέτοιες τροφές και φάρμακα ονομάζονται ‘’βλεννολυτικοί’’ παράγοντες και περιλαμβάνουν τα αποχρεμπτικά και τα αποσυμφορητικά. Στον κατάλογο των τροφών που καταπολεμούν τις παθήσεις του αναπνευστικού δεσπόζει η καυτερή πιπεριά καθώς και άλλες πικάντικες τροφές. Ακόμα και ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε ξίδι και πιπέρι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Υπάρχουν άφθονα γιατροσόφια για τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Σας αναφέρουμε τέσσερα που είναι κι επιστημονικά αποδεκτά.

Ρώσικο ποτό από χρένο:
Σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο, τριμμένο χρένο, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο κι ανακατεύουμε. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ρώσικο γιατροσόφι για τον πονόλαιμο. Το πίνουμε αργά, ανακατεύοντας διαρκώς, γιατί το χρένο έχει την τάση να κατακάθεται.

Ρόφημα από ρίζα γλυκόριζας:
Η γλυκόριζα διαθέτει αναισθητική δράση. Μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό κι ανακουφίζει από τον βήχα. Συστήνεται ωστόσο να καταναλώνεται με μέτρο, διότι ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Γαργάρες με φασκόμηλο:
Οι γιατροί στην Γερμανία συστήνουν, τόσο για τον βήχα όσο και για την αμυγδαλίτιδα, το φασκόμηλο. Το θαυμαστό αυτό βότανο οφείλει την δράση του στις στυπτικές τανίνες που περιέχει. Για να παρασκευάσουμε το διάλυμα για τους γαργαρισμούς, χρησιμοποιείστε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού ξερά φύλλα φασκόμηλου για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε τα φύλλα να μουσκέψουν για δέκα λεπτά και τέλος σουρώνουμε.

Σιρόπι από κρεμμύδι για το βήχα:
Τεμαχίζουμε έξι λευκά κρεμμύδια, τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι μέλι. Τα αφήνουμε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά για δύο ώρες και στην συνέχεια τα σουρώνουμε. Καταναλώνουμε το σιρόπι σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά προτίμηση χλιαρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου