βρίσκουμε την άνοιξη (Μάρτιο
– Μάιο). Περιέχει 90-95% νερό. Ανάλογα με
το χρώμα τους διακρίνονται σε… άσπρα,
ιώδη και πράσινα.
Μερικές
από τις ιδιότητες του σπαραγγιού είναι:
•
Διουρητικό
•
Αφροδισιακό
•
Αντικαρκινικό
•
Ενισχυτικό μνήμης
Το
σπαράγγι είναι πλούσιο σε :
•
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
•
Φυλλικό οξύ
•
Θειαμίνη (Β1)
•
Ριβοφλαβίνη (Β2)
•
Νιασίνη (Β3)
•
Βιταμίνη C
•
Βιταμίνη Ε
•
Καροτένιο
•
Φώσφορο
•
Ασβέστιο
•
Μαγνήσιο
•
Κάλιο
•
Νάτριο (χαμηλή περιεκτικότητα)
•
Ασπαραγίνη (η οποία έχει διουρητική
δράση)
•
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με
αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να
καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
•
Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν
στην καλή λειτουργία του εντέρου και
την μειωμένη απορρόφηση του λίπους.
•
Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ
που περιέχει έχουν αντιγυραντικές
ιδιότητες (καθυστερούν το γήρας).
•
Λέγεται ότι το σπαράγγι θεωρείται ως
αφροδισιακό λόγω του σχήματος του.
•
Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην
αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται
ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές
καρκίνου.
•
Άλλη μια ιδιότητα του φυλλικού οξέος
είναι η μείωση του πόνου της φλεγμονής
και η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών
παθήσεων.
•
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ
προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει
στην πήξη του αίματος.
Προτάσεις
για νόστιμα πιάτα με σπαράγγι
Φτιάξτε
νόστιμα και θρεπτικά πιάτα….
•
Σούπα
•
Ομελέτα
•
Βραστά (σαλάτα)
•
Στο wok (κινέζικο ρύζι)
•
Στη σχάρα ή στο φούρνο (με αλάτι, πιπέρι,
ελαιόλαδο)
•
Ζυμαρικά και Ρυζότο με σπαράγγι
•
Κέικ αλμυρό ή Πίτα με σπαράγγι
•
Ψάρι με σπαράγγι
•
Κεφτεδάκια με σπαράγγι
•
Κοτόπουλο και Χοιρινό ή Μοσχάρι με
σπαράγγι
•
Τάρτα με σπαράγγι
•
Σουφλέ με σπαράγγι
•
Σαγανάκι με σπαράγγι
Με
το μαγείρεμα μειώνονται κάποια θρεπτικά
συστατικά όπως :
•
Θερμίδες (-6 kcal)
•
Πρωτεΐνες (- 0,3gr)
•
Υδατάνθρακες (- 1,4gr)
•
Κάλιο (- 95mg)
•
Νάτριο (- 1 mg)
•
Φώσφορος (- 12mg)
•
Σίδηρος (- 0,4mg)
•
Θειαμίνη (- 0,5mg)
•
Νιασίνη (- 0,1mg)
•
Φυλλικό οξύ (- 10 mg)
•
Βιταμίνη Ε (- 0,79mg)
Έτσι
το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε το
σπαράγγι, ωμό ώστε να λαμβάνουμε το
μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που
μας χαρίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου