Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Arnica: To αγριολούλουδο με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το φαρμακευτικό φυτό arnica, ή αρνακίς η ορεινή (arnica montana η λατινική ονομασία της), είναι ένα αγριολούλουδο που μοιάζει με μαργαρίτα και φυτρώνει στα βουνά της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.


Η arnica χρησιμοποιείται συνήθως σε τοπικά φυτικά φάρμακα για να επιταχύνει την ίαση από μώλωπες και άλλα τραύματα. Θεωρείται ότι παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καθώς προσφέρει αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η arnica περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες (sesquiterpene lactones), ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν την φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο. Η arnica προλαβαίνει τους μώλωπες, διεγείροντας τα λευκά αιμοσφαίρια να διασπείρουν το παγιδευμένο αίμα και υγρό από το σημείο του τραυματισμού. Είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία για μώλωπες, αθλητικές κακώσεις και φλεγμονή και χρησιμοποιείται σε πολλές εμπορικές κρέμες που την περιέχουν ως βασικό συστατικό, για τη θεραπεία του πόνου, τους μώλωπες και το οίδημα. Οι κρέμες από arnica χρησιμοποιούνται, επίσης, για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που προκύπτει από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και την αρθρίτιδα.

Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία της κούρασης και της υπερβολικής καταπόνησης των μυών. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, έδειξε πως οι μαραθωνοδρόμοι που άπλωναν την arnica στο δέρμα τους πριν τον αγώνα παρουσίαζαν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία αργότερα. Η arnica είναι χαλαρωτική αν χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο και έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα κουρασμένα, πονεμένα πόδια.

Η αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης επίδρασή της μπορεί να έχει οφέλη σε όσους υποφέρουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία για τα εγκαύματα, το έκζεμα και την ακμή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάποια ανοιχτή πληγή, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει επώδυνο ερεθισμό.

Η arnica χρησιμοποιείται σπάνια εσωτερικά γιατί ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να είναι δηλητηριώδης αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τα σημάδια τοξικότητας της arnica περιλαμβάνουν τον εμετό, την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις νευρικές διαταραχές.

Ωστόσο, ένα βάμμα της συνιστάται μερικές φορές από ομοιοπαθητικούς γιατρούς για τη θεραπεία ασθενειών κίνησης και επιληπτικών διαταραχών (φυσικά αν υπάρχει μια κατάσταση επιληψίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού).

Η arnica είναι γνωστό ότι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, ιδιαίτερα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν από τη χρήση της.

Οι τοπικές μορφές της γενικώς χρησιμοποιούνται πάνω στο δέρμα στο σημείο του πόνου. Οι αλοιφές είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία των σκασμένων χειλιών, για το δέρμα, το έκζεμα και την ακμή. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε τα βάμματα ή ακόμα και τα αποξηραμένα λουλούδια της arnica. Προσθέστε τα σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο για να ανακουφίσετε τους μύες και τα πονεμένα πόδια στο τέλος της ημέρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου