Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Λεμονόχορτο για πρόληψη, αλλά και για θεραπεία…

Το λεμονόχορτο είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως ως καρύκευμα στην κουζίνα ή ως βότανο για να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα κουνούπια. Γνωρίζατε ότι πίσω από το αρωματικό αυτό το φυτό υπάρχει μια ποικιλία από οφέλη για τον οργανισμό μας; Ενδεικτικό της αποτελεσματικής δράσης του λεμονόχορτου είναι ότι τα αιθέρια έλαια λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη βιομηχανία καλλυντικών για την παρασκευή αρωμάτων και σαπουνιών.


Οι έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι τα φύλλα του λεμονόχορτου περιέχουν αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Το περιεχόμενο τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία των λοιμώξεων του στομάχου, των εντέρων, του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και των διαφόρων πληγών. Το λεμονόχορτο, επίσης γνωστό ως ένα αποτελεσματικό διουρητικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει τις κράμπες.

Από πολύ παλιά υπάρχει η πεποίθηση ότι το λεμονόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως είναι ο τυφοειδής πυρετός, διάφορες δερματικές λοιμώξεις, η τροφική δηλητηρίαση, αλλά και η δυσάρεστη οσμή του σώματος. Επιπλέον, το λάδι που μπορεί να παραχθεί από το λεμονόχορτο είναι πλούσιο σε αναλγητικές ενώσεις, και για το λόγο αυτό μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανακούφιση από πονοκεφάλους, στον πόνο που παρουσιάζεται στις αρθρώσεις, αλλά και στους μυϊκούς πόνους. Στα παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε ότι το λεμονόχορτο έχει αντιπυρετικές ιδιότητες, δηλαδή ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα το λεμονόχορτο διαθέτει τις εξής ιδιότητες:

Βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου
Το λεμονόχορτο είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ικανή να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 από το Πανεπιστήμιο Gurion του Ισραήλ ανακάλυψε ότι μια ένωση που υπάρχει στο λεμονόχορτο μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας
Το τσάι από λεμονόχορτο βοηθάει να ξεπεραστούν η δυσπεψία, το κοιλιακό άλγος, τα κρυολογήματα, οι εντερικές κράμπες και η διάρροια. Βοηθά επίσης, να μειωθούν ήδη υπάρχοντα αέρια του εντέρου, αλλά και στην πρόληψη σχηματισμού περαιτέρω εντερικών αερίων.

Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού
Το λεμονόχορτο διαθέτει επίσης, ιδιότητες που βοηθούν αποτελεσματικά την αποτοξίνωση του οργανισμού, αυξάνοντας τον αριθμό και τη συχνότητα της ούρησης. Η ιδιότητα αυτή, οδηγεί στην αποβολή των τοξίνων και στον καθαρισμό της γαστρεντερικής οδού, του ήπατος, του πάγκρεας, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Επιπρόσθετα, εξαλείφει τις τοξίνες του ουρικού οξέος.

Ενισχύει το νευρικό σύστημα
Τα αιθέρια έλαια που παράγονται από το λεμονόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση και τη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Ως εκ τούτου, το έλαιο λεμονόχορτου όταν εφαρμόζεται στην επιφάνεια του σώματος, χαλαρώνει τους μυς και ανακουφίζει από τις κράμπες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το λεμονόχορτο μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνει τα προβλήματα που προκύπτουν από την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση του λεμονόχορτου χρησιμεύει ακόμα και για τη μείωση της υπέρτασης.

Έχει παυσίπονη δράση
Το λεμονόχορτο, ανακουφίζει όλα τα είδη της φλεγμονής και ευερεθιστότητας που μπορούν να συνδέονται με άλγη και πόνους. Έτσι, εάν έχετε για παράδειγμα, πονόδοντο, μυϊκό πόνο ή πόνο στις αρθρώσεις το τσάι λεμονόχορτο μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει.

Βοηθάει στην υγεία του δέρματος

Το λεμονόχορτο, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα είναι ένα πυλώνας στη βιομηχανία των καλλυντικών. Το σημαντικότερο όφελος που μπορεί να προκύψει από την χρήση λεμονόχορτου στο δέρμα, είναι η αντιμετώπιση της ακμής. Επιπλέον, το λάδι λεμονόχορτου είναι ιδανικό για να κάνετε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα σας και να χαλαρώσετε. Ιδανικά, χρησιμοποιείστε το λάδι λεμονόχορτου ζεστό για καλύτερα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου