Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Φλόμος: Ενα βότανο ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα

O φλόμος (Verbascum η λατινική ονομασία του) ή αλλιώς βερμπάσκος ο θάψος, είναι ένα διετές
φυτό που βρίσκεται εύκολα στη φύση και χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα και μαλακά φύλλα του.


Είναι ένα κοινό βότανο από τα πιο πολύτιμα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές του ιδιότητες με γκριζοπράσινα φύλλα και έντονα κίτρινα άνθη. Τα φύλλα και τα άνθη του συλλέγονται το καλοκαίρι, ενώ τον πρώτο χρόνο της ζωής του σχηματίζει μόνο φύλλα και τα άνθη ακολουθούν την επόμενη χρονιά.

Είναι πολλά τα ονόματα με τα οποία είναι γνωστός ανά τον κόσμο και όλα έχουν να κάνουν με τη βελούδινη υφή του. Η κυριότερη χρησιμότητά του είναι το ότι αποτελεί παραδοσιακή θεραπεία για την ανακούφιση του βήχα και της συμφόρησης σε άτομα με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Ο φλόμος συνιστάται από τους βοτανολόγους για τη θεραπεία του βήχα, του πονόλαιμου και του κρυολογήματος.

Οταν συνδυαστεί με το νερό, οι φυτικές ίνες του φλόμου παράγουν μια ουσία σαν γλοιώδη βλέννα που χρησιμοποιείται για να μαλακώσει το λαιμό και να ανακουφίσει το έντερο, καθώς ο φλόμος παραδοσιακά χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της διάρροιας και τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο φλόμος αναστέλλει την ανάπτυξη του βακτηριδίου της φυματίωσης και μπορεί αυτός να είναι ο λόγος που πήρε τη φήμη του ότι συμβάλλει στη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας.

Οι μελέτες έχουν δείξει πως ο φλόμος έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και πως σε συνδυασμό με τη γλοιώδη βλέννα του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων.

Επιθέματα κατασκευασμένα από έκχυση φλόμου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της φλεγμονής και του έρπητα. Σε μια μελέτη φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του ιού του έρπητα.

Τα φύλλα και τα λουλούδια, αλλά ακόμα και οι ρίζες αυτού του φυτού είναι βρώσιμες και είναι εύκολο να τα στεγνώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τα δικά σας φυτικά φάρμακα. Ωστόσο, οι σπόροι του φλόμου είναι δηλητηριώδεις γι’ αυτό μην τούς χρησιμοποιείτε στα φυτικά σκευάσματα, εάν τα προορίζετε για στοματική ή τοπική χρήση.

Περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο φυτό φλόμου σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία του βήχα, για κυκλοφορική συμφόρηση ή για τη διάρροια. Πίνετε τρία φλιτζάνια ζεστό φλόμο σε καθημερινή βάση μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα ή βάλτε το τσάι στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Μπορείτε, επίσης, να βρείτε εμπορικά εκχυλίσματα που περιέχουν φλόμο στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Δεν υπάρχουν τοξικές επιδράσεις που να συνδέονται με τον φλόμο, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν στομαχικές διαταραχές αν πάρουν αυτό το βότανο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου