Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Μάραθος: To αρωματικό βότανο με τη μυοχαλαρωτική δράση

O μάραθος ή το μάραθο (Foeniculum vulgare η λατινική του ονομασία), είναι ένα ψηλό πολυετές βότανο της Μεσογείου. Εχει γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα. Τα φύλλα του μάραθου είναι βρώσιμα και μοιάζουν με λευκό σέλινο. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται τόσο ως καρύκευμα στη μαγειρική όσο και ως φυτικά φάρμακα.


Ο μάραθος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν την παραδοσιακή χρήση του μάραθου σαν πεπτικό βοήθημα. Εχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από εντερικούς σπασμούς και κράμπες στο πεπτικό σύστημα, που βοηθά στην ανακούφιση από γαστρεντερικά συμπτώματα. Η Επιτροπή Ε για την αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα βοτάνων στη Γερμανία, συμφωνεί πως ο μάραθος θεραπεύει πεπτικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων η δυσπεψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι βρεφικοί κολικοί.

Η αντισπασμωδική δράση του μάραθου μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του σώματος, όπως επίσης και της μήτρας. Μια μελέτη έδειξε πως το μάραθο δρα ως φυτοοιστρογόνο στο σώμα, προσομοιώνοντας τις επιδράσεις των οιστρογόνων. Εχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τόνωση της εμμήνου ρύσεως και την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες, ενώ μια μελέτη προτείνει πως έχει μια πραγματικά ήπια οιστρογονική δράση. Ισως γι’ αυτό παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), της εμμηνόπαυσης, της χαμηλής παραγωγής γάλακτος και της χαμηλής λίμπιντο.

Σήμερα ο μάραθος είναι ένα ενεργό συστατικό σε πολλούς συνδυασμούς βοτάνων που χρησιμοποιούνται για την εξισορρόπηση των ορμονών σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Επίσης, περιλαμβάνεται σε ορισμένες κατηγορίες βοτάνων που ισχυρίζονται ότι προωθούν την φυσική αύξηση του μαστού.

Ο μάραθος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ένα αποσυμφορητικό και λέγεται ότι βοηθά να χαλαρώσει το φλέγμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχίτιδα και βήχα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά τους πίνοντας ζεστό τσάι από μάραθο. Μπορείτε να φτιάξετε δικό σας τσάι με 1-2 κουταλάκια του γλυκού πουρέ από σπόρους μάραθου (υπάρχουν στο τμήμα με τα καρυκεύματα στα σούπερ μάρκετ) σε ένα φλιτζάνι ζεστό. Μπορείτε ακόμα να βρείτε εκχύλισμα σπόρων μάραθου (1/2 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό είναι η κατάλληλη δόση).

Ο μάραθος έχει επίσης τη φήμη του κατασταλτικού της όρεξης και είναι υποστηρικτικός για την απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει πως έχει διουρητική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Είναι διαθέσιμος σε κάψουλες, βάμματα και υγρό εκχύλισμα σπόρων. Η συνήθης δόση είναι 1 κουταλάκι του γλυκού βάμμα, τρεις φορές την ημέρα ή ½ κουταλάκι του γλυκού υγρό εκχύλισμα σπόρων καθημερινά. Μπορείτε να καλλιεργήσετε το δικό σας μάραθο, αλλά προσοχή, πρέπει να βεβαιωθείτε πως θα το κρατήσετε μακριά από τις ντομάτες ή το κύμινο γιατί δεν μπορεί να αναπτυχθεί δίπλα τους.

Εχουν, τέλος αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις αλλεργικής και ασθματικής αντίδρασης στον μάραθο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου