Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Άγριο καρότο (Daucus carota)

Διετές ποώδες φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Τον πρώτο χρόνο παράγει μια ροζέτα με ύψος 10-15 και διάμετρο έως 45 εκατοστά και το δεύτερο χρόνο ανθίζει και ξεραίνεται. Ο βλαστός είναι πράσινος, όρθιος, κυλινδρικός, αυλακωτός, συνήθως τριχωτός. Όλο τα μέρη του φυτό έχουν αδένες οι οποίοι εκκρίνουν αιθέρια έλαια με έντονη οσμή.


Τα φύλλα του είναι πολλά, σύνθετα, εναλλάσσονται στο βλαστό, δις ή τρις πτεροσχιδή, με φυλλάρια γραμμοειδή ή λογχοειδή.

Η ανθοφορία του διαρκεί από το Μάη μέχρι το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι λευκά πέταλα, σπάνια ρόδινα και σχηματίζουν ακτινωτά σκιάδια, το μεσαίο άνθος συνήθως έχει βαθύ-πορφυρό χρώμα. Στο τέλος της άνθησης το σκιάδιο κλείνει προς τα μέσα και σχηματίζει μικρή φωλιά.

Οι καρποί του είναι ωοειδείς καφετί, διπλό αχαίνιο, περιέχουν δύο σπέρματα και έχουν αγκάθια που τους επιτρέπουν να κολλούν στο τρίχωμα των ζώων και να μεταφέρονται μακριά. Παράγει έως 4000 σπόρους ανά φυτό.

Φυτρώνει παντού και είναι εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα, σε λιβάδια, σε αγρούς και σε ξέφωτα δασών, προτιμά τα ξερά, θερμά και πηλώδη εδάφη.

Συλλέγονται για θεραπευτική χρήση η λευκή, λεπτή πασσαλώδης, σαρκώδη ρίζα του, τα φύλλα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και οι σπόροι από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Στην Ελλάδα απαντούν ως αυτοφυή τα εξής: το Daucus muricatus – Δαύξος ο αδρότριχος, το Daucus broteri – Δαύκος ο βροτέρειος, το Daucus gummiferus – Δαύκος ο κομμιοφόρος, το Daucus involueratus – Δαύκος ο περιβληματώδης, το Daucus pumilus – Δαύκος ο νανώδης και το Daucus guttatus – Δαύκος ο σταγονώδης.

Συστατικά:
Περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και κυρίως προβιταμίνη Α (καροτίνη), σάκχαρα (γλυκόζη και σακχαρόζη) και πηκτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο και αιθέρια έλαια.

Θεραπευτικές ιδιότητες – Συνίσταται:

Το άγριο καρότο είναι ένα αρωματικό βότανο που δρα ως διουρητικό, καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα, καθαρίζει τα ούρα, καταπολεμά την ουρολιθίαση, τη νεφρολιθίαση, καθώς και τα εντερικά παράσιτα.

Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έγχυμα για την αντιμετώπιση των αερίων και σαν καταπραϋντικό για την ανακούφιση του τυμπανισμού και του κολικού.

Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του έχει έντονη αντιμυκητιακή δράση και καθαρίζει τα κύτταρα από τις τοξίνες.

Επίσης:
Το αιθέριο έλαιο από το σπόρο έχει πολύ ωραία μυρωδιά και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και ως αρωματική ύλη τροφίμων . Το λάδι του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στην αισθητική σε αντιρυτιδικές κρέμες.

Αντενδείξεις:
Δεν συνιστάται στους διαβητικούς.


Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου