Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η γλιστρίδα το θαυματουργό φυτό

Η γλιστρίδα το θαυματουργό φυτό, ή αλλιώς αντράκλα (Portulaca oleracea), είναι ένα κοινό
αγριόχορτο σε πολλούς τόπους της χώρας μας με μεγάλη ιστορία και πολλές χρήσεις.


Οι παραδοσιακές κοινωνίες την χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούνται από τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλεγμονές, τα προβλήματα στην καρδιά, οι στομαχικές διαταραχές, ο πόνος και ο πυρετός”. Π.χ. ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό.

Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων. Είναι ρεπτικό λαχανικό, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες Β (λιγότερο), καροτενοειδή, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, γλουταθειόνη κ.ά. Επίσης είναι το λαχανικό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωφέλημα ω3 λιπαρά οξέα. Τα αλκαλοειδή χρώματα που χρησιμοποιεί, η β-κυανίνη για το κοκκινωπό και η β-ξανθίνη για το κίτρινο έχουν αντιοξειδωτική δράση. Απαλλάσσει το συκώτι από υπεραιμία και είναι αποτελεσματική κατά του λειχήνα του στόματος.

Αρνητικό της γλιστρίδας το γεγονός ότι είχε αντί-αφροδισιακή δράση. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε και ως κατευναστικό της ερωτικής διάθεσης (και όπως έλεγε, “ένα γιατρικό για την αποφυγή της μοιχείας”).

Τα 100 γρ γλιστρίδας έχουν μόνο 16 θερμίδες και περιέχουν 400 χιλιοστογραμμάρια Ω3 φυτικού λιπαρού οξέος (LΝΑ ) , διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.


Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ως γνωστό η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν πιθανώς από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις. Τώρα που ακόμα τη βρίσκουμε άφθονη παντού, μπορείτε να τη συνδυάσετε τέλεια στη χωριάτικη σαλάτα με ντάκο και φρέσκια μυζήθρα, όπως ακριβώς τη σερβίρουν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη Γαύδο. Καλή όρεξη!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου