Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Αψιθιά! Το αντικαρκινικό βότανο!

Η αψιθιά ή Αρτεμισία αψίνθιον ή Artemisia Absinthium ή η θαμνώδης, η λεπτόφυλλος, η
αρωματική, η Κίνα, η Πεδινή ή Αγραψιθία ή Αψιφία ή Αμπισθιά ή Απιστιά ή Γένια του Γέροντα ή Πέλινο ή Μελιτίνη ή Πετραία ή Μυρμηγκοβότανο ή Λεβιθόχορτο ή Σαντονίνη ή Δρακόντιον ή Στραχούρι ή Τραχούρι ή Καμφορόσμον ή Σεμισφύτο ή Αβροτονίνη.


Η αψιθιά ανήκει στα αγγειόσπερμα στην οικογένεια Asteraceae και έχει πολλά συνώνυμα Absinthium bipedale, Absinthium majus Geoffr, Absinthium officinale, Absinthium vulgare, Arborescens Artemisia, Artemisia baldaccii κ.ά. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό και χρησιμοποιείται ως συστατικό σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά.

Η αψιθιά είναι ένα από τα γνωστότερα και τα πιο πικρά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και από τα πιο αρωματικά.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως εμμηναγωγό και για να διεγείρουν την όρεξη. Επίσης, τη συνιστούσαν για τη ναυτία, τους ρευματισμούς, τη χολέρα, το σκορβούτο, τον ίκτερο, τις αμυγδαλές, τον πονόδοντο, την ωτίτιδα, τις μαγουλάδες, αλλά και για να διώξουν τις μύγες. Τέλος, η αψιθιά στο σπίτι διώχνει τα κακά πνεύματα.

Σήμερα, η αψιθιά χρησιμοποιείται για να δώσει πικρή γεύση σε ποτά και λικέρ και το πράσινο σκούρο λάδι της χρησιμοποιείται σα ναρκωτικό συστατικό σε φάρμακα και για τον αρωματισμό ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Τελευταία, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Αν ρίξετε φύλλα αψιθιάς σε αναμμένα κάρβουνα εξαφανίζονται τα κουνούπια.

Χρήσιμα μέρη αψιθιάς
Οι ανθισμένες κορυφές, τα φύλλα και οι ρίζες της.

Που τη βρίσκουμε την αψιθιά
Η αψιθιά είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό με ινώδεις ρίζες. Οι μίσχοι φθάνουν έως και 0,8-1,2 μέτρα. Τα φύλλα είναι τοποθετημένα σπειροειδώς, πρασινωπά-γκρι στην άνω επιφάνεια και λευκά κάτω και καλύπτονται με μεταξένιο ασημί-λευκό τρίχωμα. Τα άνθη του είναι ανοιχτά κίτρινα, σωληνοειδή. Η άνθιση γίνεται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές φθινοπώρου με επικονίαση. Ο καρπός είναι μικρός. Την αψιθιά την βρίσκετε σε ξηρά εδάφη, σε άκρες εξοχικών δρόμων.

Κόψτε ανθισμένα κλωνάρια μαζί με φύλλα, δέστε τα, χαλαρά, σε ματσάκια με έξι κλωνάρια το καθένα και κρεμάστε τα έξω μια ηλιόλουστη μέρα, αλλά σε σκιερό μέρος για να μην χάσουν μέρος από το άρωμά τους και μόλις ξεραθούν φυλάξτε τα σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία για να μην πάρουν υγρασία.

Δραστικές ουσίες αψιθιάς
Το αιθέριο έλαιο περιέχει αψινθόλη που είναι τοξική ουσία, θουγιόνη, τουγιόλη, αρταψίνη, προαξουλένη, αψινθίνη, τερπενικά, λακτόνη, ρητίνη και ταννίνη.

Ιδιότητες και ενδείξεις αψιθιάς
-Πολύ καλό αντικαρκινικό φάρμακο
Η αψιθιά λαμβάνει μέρος στη ρύθμιση των μηχανισμών ενδοκυτταρικής σηματοδότησης, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και προωθεί την απόπτωση. Η μελέτη έγινε σε καρκινικές κυτταρικές σειρές του καρκίνου του μαστού μη οιστρογινικές MDA-MB-231 και οιστρογονικές MCF-7. Η αψιθιά απορυθμίζει την πρωτεΐνη Bcl-2 και προκαλεί απόπτωση μέσω της διαφοροποίησης της οικογένειας Bcl-2 πρωτεϊνών και της οδού MEK/ERK.
Λαμβανόμενη η αψιθιά μαζί με σίδηρο προκαλεί διαταραχή της έκφρασης του παράγοντα μεταγραφής E2F1 και συμβάλλει στην αναστολή του κυτταρικού κύκλου των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού, αλλά και άλλων καρκίνων με παρόμοιο μηχανισμό σηματοδότησης. Ο παράγοντας μεταγραφής E2F1 αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μεταγραφικό μονοπάτι με το οποίο η αρτεμισινίνη ελέγχει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Διαβάστε για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της αψιθιάς
  • Τονωτική ανοίγει την όρεξη
  • Καταπολεμά την επιληψία
  • Σπασμολυτική, χρησιμοποιείται και στα παιδιά και σε ζαλάδες και λιποθυμίες
  • Ανθελμινθική κατά των σκουληκιών εντέρων και ανθελονοσιακή
  • Αντιπυρετική
  • Εμμηναγωγό σε αμηνόρροια, χλόασμα και νευραλγίες από την περίοδο
  • Αντισυλληπτικό και εκτρωτικό σε μεγάλες δόσεις
  • Αυξάνει την παραγωγή χολής, διευκολύνει την πέψη, ιδίως, των λιπών, καταπολεμά τη δυσπεψία και βοηθάει στο αδυνάτισμα
  • Είναι φάρμακο για τη διάρροια, τον στομαχόπονο και τους χρόνιους εμέτους
  • Από τα καλύτερα τονωτικά για την ηπατική ανεπάρκεια

Πώς χρησιμοποιείται η αψιθιά
Για τον καρκίνο δίνονται όλες οι κατωτέρω συνταγές μαζί με συμπλήρωμα σιδήρου 2-3 φορές την ημέρα.

-Τα αποξηραμένα άνθη, σε αφέψημα, τρία φλιτζάνια την ημέρα, για διούρηση, για τους κολικούς νεφρών, την αμηνόρροια, τις στομαχικές διαταραχές και τον πυρετό.
-Για την υδρωπικία 18-30 γραμμάρια σκόνης από αποξηραμένη αψιθιά σε ένα λίτρο νερό, ανά ένα ποτήρι την ημέρα.
-Μια φούχτα φύλλα σε ένα λίτρο άσπρο κρασί για δύο εβδομάδες δίνει ρόφημα ικανό να διεγείρει την όρεξη (ένα ποτήρι του λικέρ τη μέρα, πριν το γεύμα, για τρεις ημέρες, όχι παραπάνω).
-Το ίδιο ρόφημα μετά το γεύμα αναδεικνύεται ευστόμαχο, ενώ το πρωί, πριν το πρόγευμα, είναι αποτελεσματικό για αυτούς που υποφέρουν από σκώληκες εντέρων (ταινία, ασκαρίδες, οξύουρους, σχιστοσωμίαση).
-Για τον καρκίνο δίνονται όλες οι ανωτέρω συνταγές μαζί με συμπλήρωμα σιδήρου 2-3 φορές την ημέρα.
-Σαν αφέψημα 10 γρ κορυφές με άνθη σε ένα λίτρο νερού. Ύστερα από 15 λεπτά σουρώνετε και πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα. Επειδή, είναι πικρό μπορείτε να βάλετε 1 κ.γ. μέλι. Σε αμηνόρροια το πίνετε 10 ημέρες πριν την έναρξη εμμήνων με φλισκούνι.
-Άλλο αφέψημα για την αμηνόρρροια είναι με κοτσάνια από αψιθιά, χαμομήλι, μελισσόχορτο, απήγανο και χρυσάνθεμα, ένα μέρος από το καθένα σε ένα λίτρο βραστό νερό και πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα , ανάμεσα στα γεύματα.
-Για την αποβολή των θρόμβων στα έμμηνα βάζετε καταπλάσματα από άνθη και φύλλα στην περιοχή της μήτρας και πίνετε και ένα φλιτζάνι αψιθιάς.
-Για τις νευρικές διαταραχές σκονάκια από τίζα 2-4 γρ την ημέρα σε ζεστό ρόφημα.
-Με τα κουκούτσια αψιθιάς, αφού τα σπάσετε και τα βράσετε κάνετε ρόφημα κατά της αϋπνίας, ένα φλιτζανάκι καφέ κάθε βράδυ. Είναι πολύ αποτελεσματικό.
-Σαν έγχυμα μισό έως ένα κουταλάκι αψιθιά σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Πίνετε ένα φλιτζάνι 3 φορές την ημέρα για τη δυσπεψία και την ανορεξία και τις χρόνιες στομαχικές διαταραχές.
-Για την επιληψία 4 κουταλάκια την ημέρα από ένα μείγμα με 50 γρ αψιθιάς σε σκόνη με 50 γρ μέλι.

Παρενέργειες αψιθιάς
Δεν πρέπει να πίνεται για πολλές ημέρες συνεχόμενα γιατί φέρνει ζάλη και πονοκέφαλο.
Οι έγκυες, οι θηλάζουσες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αψιθιά.
Σε υπερβολικές δόσεις το λικέρ αψιθιάς προκαλεί εκφυλισμό των νεύρων με ψυχικές και κινητικές διαταραχές, γαστρεντερικές διαταραχές, αναισθησία κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου