Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Ταραξάκο

Το ταραξάκο, γνωστό και ως πικραλίδα ή άγριο ραδίκι, είναι ένα ακόμα βότανο με σημαντικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ξεκινώντας από την προσφορά του στο πεπτικό σύστημα, είναι πολύ καλό χωνευτικό, ενώ ρυθμίζει την όρεξη. Η χρήση του είναι ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από καούρες, κακή χώνεψη λόγω της καταπραϋντικής του δράσης, όπως επίσης δυσκοιλιότητα, λόγω των ελαφρών υπακτικών ιδιοτήτων του. Θεωρείται πολύ καλό τονωτικό του πεπτικού συστήματος, ιδανικό για αδύναμα στομάχια με διαταραχές.


Σε σχέση με το αναπνευστικό σύστημα, το ταραξάκο προστατεύει από μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας και τον δυνατό βήχα, ενώ συμβάλλει στην γρηγορότερη ίαση από πνευμονία.

Αξίζει να τονιστεί η φροντίδα και η προστασία που προσφέρει στο ήπαρ από παθήσεις, υποστηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του και παράλληλα λειτουργώντας αποτοξινωτικά και τονωτικά. Η κατανάλωση του βοτάνου αυτού, ρυθμίζει το αδενικό σύστημα και καταπολεμά τον πόνο στο συκώτι, τον ίκτερο και τη διόγκωση του ήπατος. Παράλληλα η αποτοξίνωση που προσφέρει στο ήπαρ, βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας τοξικομανών, αλκοολικών και προστατεύει από παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που επηρεάζουν το συκώτι. Η ιδιότητα του άγριου ραδικιού να καθαρίζει το αίμα, βοηθά σημαντικά στην διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα και προστατεύει την καρδιά από νοσήματα όπως η αρτηριοσκλήρυνση.

Το ταραξάκο, είναι ένα από τα βότανα που προστατεύουν και καταπολεμούν την παχυσαρκία και βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα. Υποστηρίζει την καύση των λιπών και τον μεταβολισμό σακχάρων και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.

Θεωρείται πολύ καλό χολαγωγό και διουρητικό, προστατεύοντας από παθήσεις τα νεφρά, τη χολή, την ουροδόχο κύστη, τη χοληδόχο κύστη και καταπολεμά τις πέτρες στα νεφρά και τη χολή και ουρολοιμώξεις ελαφριάς μορφής. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί, ότι παρά τη διουρητική του δράση, το ταραξάκο δεν προκαλεί απώλειες καλίου, δεδομένου ότι είναι από μόνο του πηγή καλίου.

Πέραν των προαναφερθέντων σημαντικών ιδιοτήτων του, το ταραξάκο έχει κάποιες ακόμα μεμονωμένες ιδιότητες, άξιες αναφοράς. Είναι φυσικό αντισηπτικό και πολύ καλό τονωτικό τόσο σωματικά όσο και διανοητικά, βοηθώντας στη καλύτερη συγκέντρωση και διανοητική ανάπτυξη. Επίσης σε εμπύρετες καταστάσεις είναι ωφέλιμο, ενώ ανακουφίζει από πόνους μαστίτιδας και αρθρίτιδας.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ταραξάκο δεν έχει παρενέργειες γνωστές στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι τώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου