Σύμβολο υγείας,
γονιμότητας και ευημερίας, το αγαπημένο
ρόδι κατατάσσεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις υπέρ-τροφές. Υπάρχουν πλήθος
αναφορών στα αρχαία κείμενα που μαρτυρούν
την περίοπτη θέση του ροδιού στη διατροφή
τόσο των Ελλήνων όσο και άλλων λαών. Δεν
είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα οι
διατροφολόγοι το συνιστούν ανεπιφύλακτα
ως μέρος της καθημερινής διατροφής
καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Η διατροφική
του αξία
Το ρόδι είναι
πλούσιο σε βιταμίνες Α,C,Ε, φυλλικό οξύ,
σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες και είναι
φτωχό σε θερμίδες. Αν δεν σας αρέσει το
πορτοκάλι, το ρόδι είναι μια φανταστική
εναλλακτική πηγή βιταμινών καθώς μπορεί
να καλύψει το 40 % των ημερήσιων αναγκών
του οργανισμού σε βιταμίνη C αλλά και
το 25% των αναγκών σε φυλλικό οξύ.
Ο μεγαλύτερος
πλούτος του ροδιού είναι οι αντιοξειδωτικές
ουσίες που διαθέτει (τανίνες, ανθοκυανίνες,
ελλαγικό οξύ) οι οποίες περιέχονται σε
διπλάσιες ποσότητες συγκέντρωσης από
αυτές στο κόκκινο κρασί ή το πράσινο
τσάι. Το υπέροχο αυτό φρούτο είναι ο
πρωταθλητής αντιοξειδωτικής δράσης σε
κυτταρικό επίπεδο συγκριτικά με άλλα
25 φρούτα που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο
γι αυτό το σκοπό.
Τα οφέλη για
την υγεία
Ο χυμός του
ροδιού έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές,
αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
Ενισχύει, με άλλα λόγια σημαντικά το
ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πολυφαινόλες
που περιέχονται στο ρόδι περιορίζουν
το οξειδωτικό στρες,υπεύθυνο μεταξύ
άλλων για την εμφάνιση της νόσου
Alzhemer’s.
Ρυθμίζει την
υψηλή αρτηριακή πίεση και μειώνει τις
βλάβες ή πιθανές φλεγμονές στα αιμοφόρα
αγγεία. Προλαμβάνει τον σχηματισμό
θρόμβων. H καθημερινή κατανάλωση χυμού
ροδιού συμβάλλει στην πρόληψη των
καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της
μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης,
της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού
της αθηροσκλήρωσης.
Είναι θαυμάσιος
αρωγός του γαστρεντερικού συστήματος
καθώς βοηθά στην έκκριση των ενζύμων
που βοηθούν στην σωστή πέψη. Ο χυμός του
είναι ένα πρώτης τάξεως φάρμακο για την
θεραπεία της διάρροιας αλλά και μάχεται
κατά της δυσπεψίας. Η περιεκτικότητα
του σε σίδηρο συμβάλλει σημαντικά στην
καταπολέμηση της αναιμίας.
Οι αντιοξειδωτικές
ουσίες που περιέχονται στον χυμό του
ροδιού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες
στο σώμα αναστέλλοντας την ανάπτυξη
όχι μόνο του καρκίνου αλλά και πολλών
ασθενειών. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην
μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη
αλλά και του στήθους. Επιπλέον, η συχνή
κατανάλωσή του αυξάνει τα επίπεδα
τεστοστερόνης στο αίμα κάνοντας καλό
στην λίμπιντο.
Σύμμαχος
ομορφιάς
Σύμμαχος υγείας
αλλά και ομορφιάς το πιο “γούρικο”
φρούτο του χειμώνα. Με αντιγηραντικά
οφέλη βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων
του δέρματος προλαμβάνοντας τις σκούρες
κηλίδες. Η θαυματουργές ουσίες του
βοηθούν σημαντικά στην διαδικασία
παραγωγής του κολλαγόνου και της
ελαστίνης, ουσίες υπεύθυνες για την
σύσφιξη του δέρματος, εμποδίζοντας τον
σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
Ο χυμός του
ροδιού είναι κατάλληλος για όλους τους
τύπους δέρματος καθώς προσφέρει αυτό
ακριβώς που πρέπει: Στα ξηρά δέρματα
χαρίζει ενυδάτωση ενώ στα λιπαρά
εμποδίζει την παραγωγή σμήγματος
προλαμβάνοντας την εμφάνιση ακμής.
Κι αν το καθάρισμα
του σας φαίνεται μπελάς, δείτε αυτό το
βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου