Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ακτινίδιο: Το θαυματουργό φρούτο – Ποια τα διατροφικά του οφέλη

Πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας


Μπορεί τα πορτοκάλια να φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ακτινίδιο περιέχει τη διπλάσια ποσότητα!

Το ιδιαίτερο αυτό φρούτο που άλλοι λατρεύουν, άλλοι μισούν, λόγω της ιδιαιτερότητας της υφής αλλά και της γεύσης του έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.





Τι δεν ξέραμε, όμως, γι’ αυτό το φρούτο, που κατάγεται από τη μακρινή Ασία;

Το ακτινίδιο αναγνωρίζεται ως το εθνικό φρούτο της Κίνας και είναι επίσης γνωστό ως κινέζικο φραγκοστάφυλο.

Εντοπιζόταν κυρίως στην Chang Kiang Κοιλάδα της Κίνας και η καλλιέργεια του χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, παρά την κινεζική καταγωγή του, οι Νεοζηλανδοί αναγνώρισαν την αξία του και άρχισαν την καλλιέργεια του για εμπορικούς σκοπούς.

Οι Νεοζηλανδοί ήταν και αυτοί που άλλαξαν το όνομά του από κινέζικο φραγκοστάφυλο σε ακτινίδιο το 1959, εμπνευσμένοι από τα εθνικά τους πουλιά.

Τα εν λόγω πουλιά ονομάζονται kiwi, ακριβώς δηλαδή όπως η μετάφραση του ακτινιδίου στα αγγλικά!

Ακτινίδια βρίσκουμε όλες τις εποχές του χρόνου, θεωρείται, όμως, περισσότερο φρούτο του χειμώνα.

Ζουμερό, με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή σε κάποιο γλυκό ή να φτιάξετε από αυτό σπιτική μαρμελάδα σκέτη ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα (δοκιμάστε με μπανάνα, ταιριάζει πολύ!).

Διατροφικός θησαυρός

Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή και άλλα φαινολικά συστατικά, που περιέχει, προσφέρουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μάλιστα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C προστατεύει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα και έχει την εκπληκτική ικανότητα να διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Επιπλέον, το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, ενώ η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειάς του.

Επιπλέον, το ακτινίδιο εξισορροπεί την πίεση του αίματος, συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου και διαθέτει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τέλος, η καθημερινή κατανάλωσή του κάνει καλό στην επιδερμίδα, διατηρώντας την υγιή, λαμπερή και νεανική.

Αποτελεί επίσης ιδανικό φρούτο σε περιόδους δίαιτας καθώς περιέχει ελάχιστες θερμίδες (ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες).

Πώς να το διατηρείτε και πώς να το απολαμβάνετε

Τα ακτινίδια διατηρούνται έξω από το ψυγείο, αν όμως είναι μαλακά και αρκετά γινωμένα καλό είναι να μπαίνουν στο ψυγείο για να μην παραγίνουν.

Απολαύστε τα ωμά, σκέτα ή μέσα σε γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες αλλά ακόμα και σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά.

Το ακτινίδιο μπορεί να προστεθεί σε smoothies και χυμούς, αλλά να αποτελέσει και ένα από τα συστατικά μιας μαρινάδας για κρέας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου