Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Βότανα για προστάτη: Γνωρίστε τις εναλλακτικές θεραπείες!


Τα βότανα για προστάτη, σε μερικές περιπτώσεις, μπορούν να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι ισχυρές φυσικές τους ιδιότητες αποδίδουν στον οργανισμό τεράστια οφέλη. Συνεπώς, σε σημαντικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη ή η υπερπλασία του προστάτη, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αναξιοποίητα.



Ο προστάτης είναι ένας αδένας του αναπαραγωγικού συστήματος του ανθρώπου. Έχει το μέγεθος ενός καρυδιού και βρίσκεται μπροστά από το ορθό και ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο ρόλος του είναι να παράγει υγρό, το οποίο αποτελεί μέρος του σπέρματος και το προστατεύει  κατά την διαδικασία της γονιμοποιήσης.
Επειδή ο αδένας του προστάτη τείνει να μεγαλώνει με την ηλικία, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, τα οποία εντείνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.


Ασθένειες που σχετίζονται με τον προστάτη

Προστατίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή του προστάτη, η οποία προκαλείται κυρίως από λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Υπερπλασία του προστάτη: Ονομάζεται η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη. Μπορεί να επηρεάσει, ουσιαστικά, όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών. Θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση και φαρμακευτική αγωγή.
Καρκίνος του προστάτη: Είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες. Ωστόσο τα ποσοστά θνησιμότητας αυτής της ασθένειας είναι πολύ μικρά. Η χειρουργική επέμβαση, οι ακτινοβολίες, η ορμονοθεραπεία και οι χημειοθεραπείες είναι οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να τον αντιμετωπίσει.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η μια διαταραχή, δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε άλλη σοβαρότερη. Για παράδειγμα, η προστατίτιδα ή η υπερπλασία του προστάτη δεν οδηγεί αναγκαία σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, είναι βέβαια πιθανό, να εκδηλωθούν περισσότερες από μία καταστάσεις.

Τα βότανα για προστάτη

Υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές που σχετίζονται με τον προστάτη, ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τους είναι αμφισβητήσιμα. Η επιστημονική κοινότητα δεν συστήνει καμία θεραπεία αποκλειστικά με βότανα για προστάτη.
Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε κάποια από αυτά, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς ορισμένα από αυτά ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τσουκνίδα

Πρόκειται για ένα φυσικό φάρμακο που η ιστορία του, χάνεται στο βάθος των χρόνων. Είναι ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα για προστάτη και την αντιμετώπιση των διαταραχών του, συμπεριλαμβανομένης της προστατίτιδας, η οποία συχνά αποτελεί πρόδρομο για τον καρκίνο του προστάτη. Έχει αποδειχθεί, ότι το βότανο βοηθά στην αντιμετώπιση της αδύναμης ροής των ούρων και της στραγγουρίας (σταγονοειδής ούρηση στο τέλος της ούρησης).
Μπορείτε να βρείτε παρασκευάσματα τσαγιού τσουκνίδας, ωστόσο τα συμπληρώματα διατροφής που παράγονται από τις ρίζες του βοτάνου είναι πιο αποτελεσματικά.

Μαύρο κύμινο

Ο μαύρος αυτός σπόρος, περιέχει ορισμένες από τις πιο ισχυρές και αντικαρκινικές ενώσεις, επομένως η σύσταση του έχει μελετηθεί εκτενώς. Έχει αποδειχθεί ότι το μαύρο κύμινο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο ως φυσική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ή άλλων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της υπερπλασίας του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των καρκινικών κυττάρων που εξοντώνονται ύστερα από κατανάλωση μαύρου κύμινου, κυμαίνεται από 50 έως 80%.

Σπόροι κολοκύθας

Δρουν ως διουρητικό και είναι αποτελεσματικοί στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών που προσβάλλουν τον αδένα του προστάτη και την ουροδόχο κύστη. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ψευδάργυρο συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη.
Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι σπόροι κολοκύθας, βελτιώνουν δραματικά τον ρυθμό ροής των ούρων, μειώνουν τα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία της υπερπλασίας.

Πράσινο τσάι

Άλλο ένα δημοφιλές βότανο για προστάτη είναι το πράσινο τσάι καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες και αντικαρκινικές του ιδιότητες είναι πάρα πολλές. Παραδοσιακά, υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των ασιατικών χωρών. Δεν είναι σαφές, εάν το πράσινο τσάι είναι ο λόγος που τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη στην Ασία, είναι λιγότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, τα συστατικά του πράσινου τσαγιού μελετώνται, έτσι ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι επιδράσεις τους στην υγεία του οργανισμού. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Κατεχίνες
  • Παράγωγα ξανθίνης
  • Επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG)
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες μελέτες επιστημόνων διαπιστώθηκε, ότι οι παραπάνω ενώσεις ενδέχεται να μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο από 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ρόδι

Όπως το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι, έτσι και το ρόδι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Έχει χαρακτηριστεί ως «θαυματουργός καρπός» στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο ρόδι, μπορούν να διακρίνουν και να καταπολεμήσουν αποκλειστικά και μόνο, τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Σελήνιο

Καθώς τα χρόνια περνούν, η απορρόφηση σεληνίου από τον οργανισμό γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Αντίθετα  η εξάντληση του πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να έχουν ανεπάρκεια σεληνίου. Γεγονός, που αποδεδειγμένα, έχει σχετιστεί με υπερπλασία του προστάτη και καρκίνο του προστάτη.

Ο οργανισμός χρειάζεται σελήνιο προκειμένου να παράγει σεληνοπρωτεΐνες, ουσίες, δηλαδή, που είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον,  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής καταστροφής των επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη. Αυτή η αντιοξειδωτική προστασία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και καταπολεμά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Γύρη

Η γύρη είναι γνωστό ότι βελτιώνει τα συμπτώματα των χρόνιων διαταραχών του προστάτη, όπως η προστατίτιδα και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Σε μελέτη που διεξήχθη το 2000, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η τακτική κατανάλωση γύρης μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που προκαλούνται από την υπερπλασία του προστάτη. Αυτό οφείλεται στην πρόπολη, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην θανάτωση των  επιβλαβών κυττάρων και να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Pygeum

To Pygeum προέρχεται από το φλοιό του αφρικανικού δαμάσκηνου και είναι ένα από τα βότανα για προστάτη. Έχει χρησιμοποιηθεί από την παραδοσιακή ιατρική, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι το Pygeum βοηθά με τρεις τρόπους:
  • Μειώνει άμεσα την φλεγμονή
  • Καταστέλλει τους παράγοντες που οδηγούν σε υπερπλασία του προστάτη
  • Μειώνει τα επίπεδα της προλακτίνης και την πρόσληψη τεστοστερόνης

Saw Palmetto

Το Saw Palmetto είναι ένα εγγενές βότανο της Βόρειας Αμερικής. Έχει χρησιμοποιηθεί, από αρχαιοτάτων χρόνων, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των διαταραχών του προστάτη. Τα λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή και η β-σιτοστερόλη που περιέχονται στην σύνθεση του μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να διαμορφώσουν τα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν τον προστάτη.

Γκραβίολα

Ένα ακόμη βότανο που πρέπει να προστεθεί στις «φυσικές» θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη. Σε πρόσφατη έρευνα αποδείχθηκε, ότι η γκραβιόλα είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με την χημειοθεραπεία, καθώς το βότανο μπορεί να εξοντώσει τα επιβλαβή κύτταρα και να μην επηρεάσει καθόλου τα υγιή.

Ντομάτα

Οι ντομάτες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που ονομάζεται, λυκοπένιο και βοηθά στην πρόληψη της υπερπλασίας του προστάτη. Ωστόσο, επειδή η απορρόφηση του από τον οργανισμό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, μπορείτε να το προμηθευτείτε καλύτερα από προϊόντα που έχουν ως βάση την ντομάτα, όπως:
  • Τοματοπολτός
  • Κέτσαπ
  • Χυμός τομάτας
  • Λιαστές ντομάτες

Συμπέρασμα

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες στον τομέα της διατροφής και στα βότανα για προστάτη. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν, ότι ορισμένα από αυτά, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του. Να θυμάστε, ότι η ένδειξη «φυσικό» που φέρει ένα συμπλήρωμα ή ένα βότανο, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλές, υγιές και αποτελεσματικό.
Για τον λόγο αυτό, πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Τέλος, το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει καμία επίσημη θεραπεία ή γνώμη γιατρού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου