Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Μπαχαρικά και βότανα: Πώς μας ωφελούν;

Γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία της ισορροπημένης διατροφής, αλλά ένα παράπονο που ακούγεται συχνά είναι πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι κάπως… άνοστη. Φυσικά, αυτό είναι τεράστιος μύθος, καθώς υπάρχουν τρόποι να δώσουμε στα πιάτα μας τέλεια γεύση, χωρίς να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε περιττό αλάτι ή λιπαρά. Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι τα βότανα, τα μπαχαρικά, αλλά και οι ξηροί καρποί. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορούν αυτές οι τροφές να κάνουν τα γεύματά μας όχι μόνο πιο νόστιμα, αλλά και πολύ πιο υγιεινά.


Τι συμβαίνει με τα μπαχαρικά και τα βότανα;
Οι αδένες της γεύσης μας αντιδρούν πολύ θετικά σε γεύσεις αλμυρές και λιπαρές—και για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες αλατιού και κορεσμένου λίπους. Την ίδια στιγμή, όμως, η υπερκατανάλωση αυτών των ουσιών μουδιάζει τους αισθητήρες της γεύσης. Όλο αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν χρησιμοποιούμε μπαχαρικά στο φαγητό μας—η γεύση θα γίνει εξίσου ιδιαίτερη ώστε να μας ικανοποιήσει, και δεν θα υπάρχουν οι αρνητικές επιπτώσεις του αλατιού. Ένα καλό ξεκίνημα είναι τα βασικά: βασιλικός, ρίγανη ή θυμάρι. Αν θέλουμε κάτι πιο έντονο, το σκόρδο και το τσίλι είναι πολύ καλές επιλογές, ενώ τα διάφορα πιπέρια και το ginger φέρνουν μια πιο ασιατική γεύση στο πιάτο μας. Πειραματιστείτε άφοβα με γεύσεις, επειδή το αποτέλεσμα σπάνια θα είναι κακό, και σύντομα θα ανακαλύψετε ότι τα γεύματά σας δεν θα χρειάζονται σχεδόν καθόλου αλάτι, καθώς υπάρχουν ατέλειωτοι συνδυασμοί να δοκιμάσετε.

Και τι θα κάνουμε με το συμπληρωματικό μας γεύμα;
Σίγουρα, το κυρίως πιάτο μπορεί να είναι κοτόπουλο, ή ψάρι. Αλλά με τι θα το συνδυάσουμε; Τις περισσότερες φορές δεν σκεφτόμαστε πολύ το side dish, και αρκούμαστε σε μία βαρετή σαλάτα. Κι όμως, οι σαλάτες δεν είναι καθόλου βαρετές, καθώς και εκεί μπορούμε να παίξουμε με πολλές και διαφορετικές γεύσεις. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, και πειραματιστείτε όχι μόνο με τα συστατικά της σαλάτας σας, αλλά και με το dressing. Για παράδειγμα, το πορτοκάλι μπορεί να ταιριάξει τέλεια μέσα σε μία βινεγκρέτ, και να δώσει σε όλο το γεύμα σας εκείνη την τέλεια γλυκόξινη γεύση—για να μην αναφέρουμε τις υπέροχες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Προσθέστε στις σαλάτες σας πιο… δύσκολα λαχανικά, που χρειάζονται λίγο μαγείρεμα, αλλά αναπληρώνουν τον κόπο με τεράστια οφέλη για την υγεία, αλλά και με νοστιμιά. Οι γλυκοπατάτες, για παράδειγμα, είναι χορταστικές, και δημιουργούν υπέροχη αντίθεση με ένα πιο καυτερό μπαχαρικό, όπως και η κολοκύθα. Η λαχανίδα, το κινέζικο λάχανο και το σπανάκι μπορούν να αποτελέσουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες γευστικά βάσεις για σαλάτα, για να ξεφύγουμε λίγο από την ρουτίνα του μαρουλιού.

Ξηροί καρποί: Αυτά τα μικρά θαύματα
Ναι, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πώς οι ξηροί καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ για το απόγευμα, μιας και περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μια γερή δόση υγιεινών λιπαρών. Γιατί όμως να περιορίζουμε τον εαυτό μας; Πόσο μάλλον, είναι πολλές οι μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει ότι πολλοί από τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια βοηθούν στην μείωση της κακής, LDL χοληστερόλης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ξηρούς καρπούς ως προσθήκη σε μια σαλάτα, αλλά και μέσα σε σως, που μπορούν να δώσουν μια ωραία, πιο γεμάτη γεύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου